Politika

Vučević: Sa Rafalima će nebo iznad Srbije biti sigurnije

Komentari

Autor: Tanjug

23/09/2024

-

15:02

Vučević: Sa Rafalima će nebo iznad Srbije biti sigurnije
Sednica Skupštine Srbije - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je da se raduje dolasku francuskih borbenih aviona Rafal u Srbiju i da će sa njima, uz eskadrile MIG-29 koje Srbija već poseduje, nebo nad Srbijom biti još bezbednije.

Odgovarajući šefu poslaničkog kluba "Mi snaga naroda" Branku Pavloviću koji je rekao da zemlje NATO pritiskom na dugme mogu isključiti borbenu opremu koja je kupljena iz njihovih zemalja, Vučević je rekao da je to neistina i da je nacionalni interes Srbije da širi broj zemalja sa kojima sarađuje u namenskoj industriji i kupovini naoružanja.

"Upravo imajući vidu ono što se dešava na KiM i u regionu, imajući u vidu da neke države kupuju ozbiljne sisteme, koje mogu da predstavlju opasnost za nas, pre svega HIMARS, na koje ćemo mi morati da imamo adekvatan odgovor. Videćete da ćemo vrlo brzo izaći sa novim sistemima kojima će Vojska Srbije raspolagati, ne da bi ratovali protiv nekog, nego da bi odvratili one koji se nauružavaju, a koje bi to naoružanje mogli da upotrebe protiv nas", rekao je premijer na sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o rebalansu budžeta.

On je podsetio da je nekadašnja avijacija Jugoslovenske narodne armije, ali i Kraljevina Jugoslavija imala avione iz zapadnoevropskih država i da to nije nešto što se prvi put dešava.

"Podsetio bih vas da mi trenutno u ratnom vazduhoplovstvu Vojske Srbije imamo helikoptere proizvedene u Francuskoj, tako da saradnja između naše vojske i francuske odbrambene industrije ima dugu tradiciju", istakao je Vučević.

Ključni radarski sistemi proizvedeni u Francuskoj

Dodao je da kada je već Pavlović izneo teoriju da neko na dugme može da nam isključi odbrambene borbene sisteme onda bi se morali zaista zabrinuti, jer su nam i ključni radarski sistemi proizvedeni u Francuskoj.

"Naši najsnažniji, najmoćniji radari su upravo fransuski GM-400. I sada, posle dugo, dugo godina, da ne kažem decenija, dobijamo potpunu sliku od Jadranskog mora do Egejskog, odnosno Sredozemnog mora. Prvi put, sa četiri nova radara mi smo pokrivali nebo, ne samo Srbije, nego čitavog regiona", naveo je premijer.

Dodao je da na to nadovezujemo ono što smo kupili u smislu protivazduhoplavne odbrane, pre svega iz Narodne republike Kine. Vučević je rekao da se razmišljalo o avionima iz drugih država i da je razgovarano sa konzorcijom Evropskih država o Eurofajteru, ali da su se pregovori o kupovini tih aviona izjalovili.

"Uspešno smo završili modernizaciju cele eskadrile Mig-29 i sve nam letelice rade, modernizovane, opremljene. Po prvi put možemo da računamo na taj kapacitet Mig-29 podignuti na ovaj nivo koji je daleko, daleko moderniji i ubojitiji nego što smo bili", rekao je premijer.

On je dodao da SAD ne vide trenutno našu vojsku kao mogućeg partnera za kupovine aviona i da je postojao razgovor o kupovini školskih aviona, ali da i to ide, kako je rekao, dosta teško.

S druge strane, kako je rekao, postoje objektivni problemi kod nabavke aviona iz Rusije i Kine.

"Ruska Federacija je ovom trenutku apsolutno usmerena na sopstvene kapacitete zbog rata u Ukrajini i snabdevanje njihove vojske vidi kao prioritet svih prioriteta. Zbog sankcija, posebno osetljiva je, kao i u slučaju oružja iz Kine, isporuka. Pošto smo mi okruženi državama koje su članice NATO, vrlo je izazovno, gotovo nemoguće da dopremete takav vid naoružanja, posebno kada govorimo o avionima", istakao je Vučević.

Jačanje odnosa sa Francuskom

On je naglasio da je njegova ključna poruka da se mi ne spremamo da ratujemo protiv NATO alijanse i da to ne bi bilo dobro za Srbiju.

"Srbija u svom naoružanju ima i sisteme koji se proizvode u namenskoj industriji Srbije, govorim ne samo o municijskom programu, nego o složenim borbenim sistemima, ali imamo naoružanje koje je proizvedeno u Rusiji, Kini, ali i u Francuskoj, Britaniji, Nemačkoj. Prosto je to jedna kompilacija onoga što Srbija smatra da je najbolje", rekao je premijer.

Dodao je da kupovinom Rafala jačamo geopolitičke, političke i bilateralne odnose sa Francuskom, državom koja je broj dva u Evropskoj uniji i veoma uticajna i u NATO-u.

"Mi pokušamo da na svaki način jačamo i svoje kapacitete, ali da se politički ili geopolitički štitimo ili zaštitimo, jačamo naše pozicije u odnosu na sve ove okolnosti", poručio je Vučević.

Pavlović je rekao da ta poslanička grupa neće podržati predloženi rebalans budžeta za ovu godinu, tvrdeći da je lavovski deo opredeljenih sredstava za kapitalne investicije "bacanje para kroz prozor", da je u slučaju kupovine Rafala "još gore od toga", dok za Nacionalni stadion smatra da je "promašena stvar".

Pavlović je rekao da avioni Rafal ne mogu da se koriste u sukobu sa NATO zemljama i da one mogu da ih onemoguće pritiskom na dugme.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija