Politika

Lajčakov maksimum i "nova" krv: Šta posle još jedne neuspešne runde dijaloga u Briselu

Komentari

Autor: Branislava Gigović Grubić

21/09/2024

-

20:35

Lajčakov maksimum i "nova" krv: Šta posle još jedne neuspešne runde dijaloga u Briselu
profimedia,FoNeT/Božana Pavlica,Tanjug/Zoran Žestić,Euronews/Vladislav Ćup - Copyright profimedia,FoNeT/Božana Pavlica,Tanjug/Zoran Žestić,Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Još jedna runda pregovora Beograda i Prištine u Briselu je održana tokom protekle sedmice, a pomaka, ni sada, kao ni u prethodnim rundama nije bilo. Obe strane su optuživale onu drugu za opstrukciju, a sam specijalni predstavnik EU za dijalog Beogarda i Prištine Miroslav Lajčak poručio je da mu je žao što nije došlo do trilateralnog sastanka u Briselu i što se strane nisu pozabavile "najhitnijim pitanjima".

"Ostajem na raspolaganju stranama i nastavićemo u narednim nedeljama", kratko je napisao Lajčak na društvenoj mreži Iks nakon sastanka u Briselu. 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i glavni pregovarač Beograda Petar Petković rekao je naskon sastanka da su brojne teme bile na stolu, ali da je prištinska strana odbila trilateralni razgovor.

"Završen je bilateralni sastanak sa EU, odnosno sa Lajčakom, gde smo razgovarali o Zajednici srpskih opština i drugim pitanjima kao što je puna implemenacija svih prethodno postignutih i dogovorenih sporazuma, razgovarali smo o mostu na Ibru, poštanskim uslugama, energetici, telekomunikacijama, nestalima", rekao je Petković, koji je dodao da je Lajčaku predstavio mere Vlade Srbije o kojima je prethodne nedelje govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dodao je i da do direktnog susreta sa prištinskom delegacijom nije došlo jer je, kako je naveo, Besnik Bisljimi odbio da se sastane sa predstavnicima Beograda.

"Bisljimi je odbio da razgovara o ZSO, ako ne želi da razgovara o temi mosta, ako ne želi da razgovara o poštanskim uslugama, o čemu da razgovaramo, o kakvoj normalizaciji je reč, ako vi ne možete da razgovarate o ključnom pitanju - formiranju ZSO. Ako nema ZSO na šta se onda odnosi proces normalizacije. Ja sam Lajčaku predao listu svih uhapšenih Srba, jer većim delom na toj listi su Srbi koji su politički zatvorenici, koji se tu nalaze iako imamo garancije EU i SAD da niko ko je protestovao na barikadama neće biti uhapšen, a desilo se sasvim suprotno", rekao je on.

Euronews/Nemanja Milutinović

Petar Petković

Glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi rekao je da do trilateralnog sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu nije došlo jer je, kako tvrdi, srpska strana uslovila dnevni red sastanka zahtevima koji su neprihvatljivi za Prištinu. Kako je dodao, Lajčakov poziv je bio vrlo jasan i da su predložene teme bilateralnog sastanka.

Zatim je rečeno da će na trilateralnom sastanku biti reči o načinu na koji će se razgovarati dalje u sporazumu o normalizaciji, a mogu se odlučiti i druge teme ako postoji dogovor dve strane", rekao je Bisljimi, prenela je Koha.

On je rekao da je Priština potvrdila učešće na trilateralnom sastanku, ali je, kako tvrdi, Beograd "odbio da uđe sa tom agendom i tražio uvođenje svojih tema koje su za političku upotrebu, na šta nismo pristali". 

Euronews/Nemanja Milutinović

Besnik Bisljimi

Kako je ovo bila još jedna runda u kojoj nikakvog pomaka nije bilo, sve glasnije se u javnosti mogu čuti pitanja o svrsishodnosti samog dijaloga. Postavlja se i pitanje da li je ovo maksimum i samog Lajčaka do kojeg je u ovom periodu moglo doći u dijalogu i da li pod hitno potrebna "nova" krv. Analitičari i poznavaoci prilika za Euronews Srbija poručuju da se pregovori u Briselu održavaju samo zbog forme, da je "dijalog klinički mrtav", te da je neophodno "osvežiti" pregovore.

I dok nekadašnja ambasadorka Srbije Branka Latinović poručuje u razgovoru za Euronews Srbija da je Lajčak u pregovorima postigao svoj maksimum, politikolog Ognjen Gogić dodaje da on svoj mandat "neslavno završava", jer, kako je istakao, ne može više ni da dovede strane da dovode za isti sto da razgovaraju. 

 "Potreban neko nov"

Latinović podseća da je Lajčaku mandat produžen do 25. januara 2025. godine te da tu vidi jedan međuprostor s obzirom da je konstituisanje EU najavljeno  do 1. decembra.

Euronews Centar

 

"Ne mislim da će on ostati na ovoj poziciji, njemu je mandat produžen do 25. januara... Tu vidim jedan međuprostor s obzirom da je konstituisanje EU najavljeno do 1. decembra, što znači da je odloženo, trebalo je da bude ranije, da je tu ostavljena mogućnost da nova komisija, odnosno nova visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku predloži novog pregovarača za dijalog. Ona to ne može sada da uradi s obzirom da nije prošla verifikaciju u Evropskom parlamentu", objašnjava Latinović. 

Govoreći o tome da je Lajčak u pregovorima postigao svoj maksimum, da je očigledno da se sada više od ovoga ne može, te dodaje da je sad potrebna neka nova osoba sa nekim drugačijim, novim pogledima i drugačijim idejama kako ovaj zastoj da se prevaziđe.

"I naravno to ne može nijedan pregovarač da uredi ukoliko nema podršku i novog visokog predstavnika za spojnu politiku same komisije, odnosno saveta. Videćemo kako će se sve to odvijati imajući u vidu  da će biti i novi komesar Evropske komisije za proširenje osoba koja dolaze iz regiona i uopšte za istočnu politiku. Mislim da će sve to malo drugačije biti kombinacija sa nekim drugim ambicijama i željom da se to pitanje implementira onako kako je već postignuta, kako je to već definisano u brislskom sporazumu  iz 2013. godine i Ohridskoj agendi. 

Podseća da je nedavno Lajčak posetio beograd i Prištinu, ali da po svemu sudeći, budući da nije došlo do trilateralnog sastanka, nije "uradio dobru pripremu sastanka".

"Nije došlo do nikakvog napretka -  odnosno glavna stvar koja se očekivala je da dođe do sastanka Lajčaka sa obe strane. To je izostalo, što znači da pripreme nisu bile dobre i da je tu trebalo učiniti neki suštinski napor ili možda odložiti susret za nedelju dana, ali šta je tu je sad. Mislim da je u EU u ovoj fazi najvažnije da do tih susreta dolazi, da li samo sa Lajčakom, da li i u nekoj drugoj formi i da se ti razgovori održavaju u Briselu. Tako je zadovoljena forma, ono što je birokratama u Briselu potrebno u ovoj fazi", navela je ona. 

"Sastanci kontraproduktivni"

Gogić je gostujući na Euronews Srbija rekao da se ništa ne očekuje od dijaloga u Briselu već neko vreme, te naveo da su ti sastanci čak kontraproduktivni.

Euronews Srbija

Ognjen Gogić

"Postavlja se pitanje zbog čega se susreti i sazivaju. To je čak i kontraproduktivno, zato što se onda to više koristi u svrhe nekog marketinga političkog, konkretno na Kosovu zbog izborne kampanje. I onda je bolje zapravo ni ne sazivati sastanak, nego na taj način, kada dođe do neuspeha, pokazivati nemoć i još davati nekom materijal da to koriste u kampanji", rekao je Gogić.

Smatra i da Priština na svojoj strani se i raduje da dobije takve pozive "upravo da bi to posle spinovala u svojoj javnosti".

"I to je opet ona priča da Lajčak kao posrednik mora da proceni motivaciju interesovanja strana da uđu ili da ne uđu i onda na osnovu toga donese odluke. Ne ovako po nekoj inerciji birokratskoj da saziva sastanke koje ničemu ne služe", naveo je Gogić.

Kampanja, kampanja i kampanja

Osvrnuvši se na najavljene izbore na KiM u februaru naredne godine, i to što su prištinski zvaničnici već u predizbornoj kampanji, Latinović je podsetila da je ove godine bilo dosta izbora, da još treba da se konstituiše EU i da slede američki izbori, te da će se sve ovo kosovskom premijeru biti dodatan izgovor kad se raspišu izbori kaže da nakon raspuštanja skupštine nema ovlašćenja.

"Mnogo je predizbornih kampanja, imali smo predizbornu kampanju u ovoj godini za Evropski parlament, pa izbor Evropske komisije, pa smo imali iznenadne izbore u Francuskoj, a slede i američki izbore. A spremaju se i izbori na Kosovu i Metohiji. To će sigurno biti jedan izgovor za samu vlast u Prištini. Naime, kad se raspišu izbori vlada koja ostaje je vlada u funkciji,  ona ne može da predlaže nešto suštinski, nešto što zahteva druge odgovarajuće zakonodavne promene ili saglasnost parlamenta. Parlament se raspušta i tu objektivno postoji jedan limit", rekla je Latinović i dodala: 

"Znači to će prištinskim vlastima, samom Kutiju, biti dobar izgovor da kaže - znate ja nemam sada uvlašćenja, ništa suštinski da doprinesem. I sa tom činjenicom moramo biti spremni  da se suočimo, ali to ne znači da druge stvari ne mogu da se rešavaju,  jer smo mi svedoci da je život na severu Kosova praktično paralisan i to jedna velika mrlja na tolikom prisustvu međunarodne zajednice na Kosovu - da nisu uspeli da i jedan problem reše u vezi sa životom Srba na severu Kosova. Svedoci smo da je populacija u tom delu narodu zaista u jednoj izuzetno teškoj situaciji", zaključila je Latinović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija