Politika

Vučić u Briselu sa Varheijem: Informisao sam komesara o zabrinjavajućoj situaciji na Kosovu i Metohiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

19/09/2024

-

11:18

Vučić u Briselu sa Varheijem: Informisao sam komesara o zabrinjavajućoj situaciji na Kosovu i Metohiji
Tanjug video - Copyright Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem u Briselu.

"Dobar i otvoren razgovor sa iskrenim prijeteljem Srbije komesarom Varhejijem o napretku naše zemlje u procesu pristupnih pregovora sa EU, sprovođenju Reformske agende i implementaciji evropskog Plana rasta za Zapadni Balkan. Ponovio sam da je Srbija, suštinski i tehnički, spremna za nove korake u pravcu približavanja i članstva u EU, posebno kada je reč o vladavini prava, ekonomskim i društvenim integracijama, i zahvalio Evropskoj komisiji na podršci na tom putu", naveo je Vučić na Instagramu.

Kako je dodao, iskoristio je priliku da informiše komesara o zabrinjavajućoj situaciji na Kosovu i Metohiji i "zatražio aktivniji angažman evropskih institucija u zaštiti prava srpskog naroda".

"Zahvalio sam komesaru Varhejiju na ličnom zalaganju i doprinosu koji je pružao evropskom putu Srbije tokom mandata na mestu komesara za proširenje i poželeo mu uspeh u novom resoru, za koji je predložen, u sledećem sastavu Evropske komisije", dodao je.

Potom, Vučić će učestvovati na radnom ručku koji za lidere sa Zapadnog Balkana organizuje predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Pored predsednika Srbije na radni ručak su pozvani premijeri Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore Edi Rama, Hristijan Mickoski i Milojko Spajić, predsedavajuća Savetu ministara BiH Borjana Krišto i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Kako je ranije najavljeno iz Brisela, na sastanku treba da se sagledaju odnosi i saradnja EU i Zapadnog Balkana u kontekstu Plana rasta za Zapadni Balkan, a Evropska komisija završava svoju procenu reformskih agendi.

Svi partneri sa Zapadnog Balkana imali su obavezu da predaju Briselu reformske agende, predviđene Planom rasta za Zapadni Balkan, kojim se regionu, uključujući Srbiji, omogućava pristup dodatnoj finansijskoj pomoći od šest milijardi evra u periodu od 2024. do 2027. godine. Isplata sredstava zavisi od uspešne primene reformi navedenih u reformskoj agendi svake zemlje korisnice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija