Politika

Analitičari: Upozorenje SAD ozbiljan udarac Kosovskoj policiji

Komentari

Autor: Kosovo online/Dukagjini

14/09/2024

-

13:46

Analitičari: Upozorenje SAD ozbiljan udarac Kosovskoj policiji
Analitičari: Upozorenje SAD ozbiljan udarac Kosovskoj policiji - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Stručnjaci iz oblasti bezbednosti upozoravaju da bi trebalo ozbiljno shvatiti upozorenje SAD da će prekinuti saradnju sa Kosovskom policijom zbog nekoordinisanih akcija na severu, prenosi RTV Dukađini.

Bivši direktor Kosovske policikje i poslanik DPK Rašit Ćeljaj kaže da ni političke stranke ni političari, bez obzira da li su u vlasti ili u opoziciji ne treba da imaju pretenzije da se mešaju u operativni rad policije.

"SAD su već sankcionisale Kosovsku policiju jer prošle godine niko nije otišao na obuku u FBI. Prema mojim informacijama obustavljeni su i treninzi u Nemačkoj. Dakle, to su mere koje se nažalost preduzimaju protiv Kosova, ocenio je Ćeljaj, koji je i poslanik DPK.

On je rekao da se poslednjih godina upozorava na direktan uticaj Vlade Kosova na operativni rad Kosovske policije.

"Kontinuirano smo pokretali ovo pitanje, bilo na sednicama Skupštine, bilo na sednici Odbora za bezbednost i zaštitu. Mislim da policija treba da radi nezavisno sa operativnog aspekta kako je definisano zakonom o policiji. KP treba da se podržava koliko je to moguće budžetom, ali i podrškom vlade i naroda“, rekao je Ćeljaj.

Politički analitičar Afrim Kasoli smatra da bi prekid saradnje SAD sa Kosovskom policijom bio fatalan udarac za profesionalnu konsolidaciju rada ove službe, a da su uzrok jednostrane akcije na severu.

"Američki ambasador je pre nekoliko dana zapretio da će SAD prekinuti saradnju sa Kosovskom policijom ako se takve akcije nastave. Nema sumnje da bi ovakva akcija bila fatalan udarac za još profesionalniju konsolidaciju policijske službe koja ne bi bila izgrađena bez podrške i pomoći SAD. Ovo govori o veoma napetoj i problematičnoj situaciji u odnosima između Kosova i njenih međunarodnih saveznika“, istakao je Kasoli.

Podseća da je bilo više poteza Vlade Kosova koje su predstavnici međunarodne zajednice kritikovali zbog mogućeg podsticanja etničkih tenzija, a da je ključan namera da se otvori glavni most na Ibru.

"Od nedavnih akcija koje je Vlada Kosova preduzela u severnom delu, kao što je poznato, postoji nekoliko zbog kojih je međunarodna zajednica neprestano kritikovala da svojim nekoordiniranim delovanjem rizikuju da podstaknu etničke tenzije. Nesumnjivo, vrhunac i kritična tačka čitavog ovog razvoja bio je njen pokušaj da otvori most u gradu Mitrovici za saobraćaj vozila kako u severnom tako i u južnom delu“, smatra Kasoli.

Dodaje da je međunarodna zajednica "ljuta na Kosovo" zbog "neispunjenih obećanja".

"Ako pogledamo njihove izjave, to govori da ne ispunjavate obećanja i garancije koje ste nam dali da u ovom delu nećete delovati jednostrano", rekao je Kasoli.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija