Politika

Šesnaesti dan blokade srpskih institucija na severu KiM: Srbija donela mere protiv represije nad Srbima

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

14/09/2024

-

10:00

Šesnaesti dan blokade srpskih institucija na severu KiM: Srbija donela mere protiv represije nad Srbima
Tanjug/Vladimir Šporčić, Tanjug/STR, Euronews/Anđelka Ćup - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić, Tanjug/STR, Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Već 16 dana, tzv. kosovska policija blokira zgrade srpskih institucija na severu Kosova i Metohije, a nova runda dijaloga Beograda i Prištine najavljena je za utorak.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je sinoć tokom obraćanja javnosti, zahteve i poteze Srbije u vezi sa situacijom na KiM, podeljene u pet oblasti i istakao da će u tom cilju biti pokrenuta globalna diplomatska kampanja i da će razgovarati do kraja novembra sa 60 svetskih lidera kojima će predstaviti sedam nužnih tačaka za napredak u dijalogu. 

Više stotina zaposlenih u srpskim institucijama i dalje ne može na svoja radna mesta, posle upada policije 30. avgusta u zgrade privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku.

U Briselu će se naredne nedelje održati nova runda dijaloga na nivou glavnih pregovarača Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, koja je planirana za utorak.

Prema informacijama Tanjuga, jedna od tema koju je Beograd predložio da se nađe na dnevnom redu je i pitanje mosta na Ibru, kao i formiranje Zajednice srpskih opština.

Vučić predstavio hitne mere povodom krize na KiM: "Nećemo proglasiti okupaciju dela naše teritorije"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju naciji otkrio da se Srbija nalazi u nelakoj pravno-političkoj situaciji po pitanju Kosova i Metohije, premda ekonomski napreduje. Pre nego što je ukazao na konkretne mere, Vučić je rekao da Kosovo i Metohija ostaje najbolnija i najteža tačka za sve Srbe.

"Kosovo je najskuplja reč za svakog Srbina, istovremeno najlakše potezana i neretko nepodnošljivom lakoćom neodgovrnosti njegova upotreba i zloupotreba su nas dovodile do besmisla. Kakve god bismo mere predlozili, nikada niko neće biti zadovoljan, sem malog kruga racionalnih ljudi koji hoće da su fer prema sebi i drugima, razumevajući kakva je situacija na KiM", rekao je Vučić i nastavio:

"Šta god da smo predložili na kraju bi svi bili protiv. Oni koji danas pozivaju na oružje, prvi dan da ih pozovemo da nameštaju krevet u kasarni rekli bi da im je mnogo i teško i da neće da ratuju. Oni koji danas pozivaju na priznanje nezavisnosti Kosova i suočavanje sa sopstvenom prošlošću rekli bi nam da smo izdajnici. To je valjda najjeftinija srpska reč - biti izdajnik. Ovo sam sve rekao jer nikada nismo bili fer i pošteni kada smo govorili o KiM"

Fonet/Milica Vučković

 

Vučić kaže da rešenje za Kosovo i Metohiju koje bi bilo zadovoljavajuće za Srbe - ne postoji.

"Ne postoji taj čudotvorac. Priznajem - iako sam predsednik koji je obavio najviše razgovara, svi ostali nisu videli deseti deo razgovora koji sam ja video. Znam sve probleme i svako selo na Kosovu i Metohiji. Znam da nema dobrog rešenja", rekao je on i nastavio:

"Mere koje smo doneli su ne lake, ne jednostavne, zahtevaju ogroman trud, rad, nailaziće na otpore, hoće li zadovoljiti bilo koga? Naravno da neće. Ionako će svi samo da čekaju kraj našeg obraćanja da bi se sa svojim laganim i besmislenim rešenjima ustremili na domaću javnost kako bi ukazali na to kako smo nesposobni, a oni su za to sposobni. Ovde reč nije o političkim protivnicima nego i onima koji dolaze sa Zapada i svemu što se događalo u poslednje dve godine", rekao je predsednik.

Povratak na "Status Quo Ante"

Predsednik je predstavljajući mere rekao da je prvi zahtev povratak na "Status Quo Ante" uklanjanjem ključnih posledica jednostranih i nekoordinisanih akcija Kurtijevog režima, što predstavlja nužnu pretpostavku za smisleni napredak u procesu dijaloga.

Kako kaže, u tom cilju biće pokrenuta globalna diplomatska kampanja u kojoj će biti preneto očekivanje da se u najkraćem periodu ispuni sedam nužnih pretpostavki za napredak Dijaloga koje uključuju:

1. Raspisivanje i održavanje slobodnih i demokratskih lokalnih izbora na Severu Kosova i Metohije, uz učešće Misije OEBS i kontrolu EU;

2. Primenu člana 9 Prvog Briselskog sporazuma kroz kolektivni povratak Srba u Regionalni direktorat KP Sever;

3. Povratak spskih sudija i tužilaca na pravosudne funkcije;

4. Povlačenje specijalnih snaga tzv. kosovske policije iz nelegalno sagrađenih baza i kontrolnih punktova na severu Kosova i Metohije, kao i njihovo povlačenje iz svih institucija, koje su od 1999. godine do nelegalnog zatvaranja 2024. godine pružale vitalne javne i administrativne usluge građanima;

Fonet/Milica Vučković

 

5. Hitno, neodložno i konačno formiranje Zajednice srpskih opština, bez daljih političkih smicalica i igara, jer nam je jasno da je 12 godina to bila samo igra koja je korišćena za kupovinu vremena, sa ciljem da se SO nikada ne formira i da se uz to ukinu sva prava Srba. Ovo konkretno znači usvajanje konačnog Nacrta statuta ZSO na način predviđen Poslovnikom o radu Upravljačkog tima, od stane demokratski izabranih predstavnika srpske zazednice na Severu Kosova i Metohije;

6. Neodložna primena garancija Evropske unije i SAD od 28. decembra 2022. godine i momentalno oslobađanje svih političkih zatvorenika koi su uhapšeni od tzv. kosovske policije zbog svog demokratskog, građanskog ili političkog aktivizma - a posebno onih koji su uhapšeni zbog učešća na mirnim protestima/barikadama;

7. Neodložno omogućavanje nesmetanog platnog prometa i poštanskih usluga.

Ovi zahtevi biće preneti u prestojećim međunarodnim aktivnostima koje će uključiti razgovore i posebne događaje u okviru sistema UN i OEBS, kao i podizanje svesti o kršenju ljudskih prava Srba u okviru Komiteta za ljudska prava UN, najavio je Vučić.

On je naveo da će se do kraja novembra sastati sa više od 60 svetskih lidera i upoznati ih sa svim tačkama, kao i da je već napisao pismo za predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen, zatim Žozepa Borelja, da će pisati i kineskom, američkom i ruskom predsedniku.

"Sa svima ću da razgovaram o ovome i da im predstavim", rekao je on.

Na poziv premijera Vučevića danas posebna sednica Vlade Srbije o Kosovu i Metohiji

Vlada Srbije održače danas posebnu sednicu o Kosovu, na poziv premijera Miloša Vučevića, saopštio je ministar spoljnih poslova Marko Đurić.

Na sednici će se razmatrati potezi i zahtevi koje je predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vezi sa situacijom na Kosovu i Metohiji.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ

 

"Sva resorna ministarstva će dobiti zadatke iz svoje nadležnosti kako bi ove mere bile što efikasnije operacionalizovane, kako bi se brže i bolje osetile na terenu i kako bi podrška i pomoć što pre stigla u narod", rekao je Đurić za RTS.

Mere koje je predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavlja početak nove ere u borbi za prava Srba na KiM i opstanak dijaloga, rekao je ministar spoljnih poslova Marko Đurić.

"Navikli smo na neprihvatljive vesti sa prostora Kosova i Metohije kada je reč o položaju Srba. Samo sedam puta su Srbi ranjeni od strane Kurtijeve policije, ukidaju se institucije, platni promet i isplata plata i penzija, osnovni uslovi za život", rekao je Đurić, i podseća da je 86 Srba zatvoreno vansudski, mnogi se drže kao politički zatvorenici.

Ministar Đurić veruje da će mere koje je predstavio predsednik Srbije imati dalekosežne posledice, a da je za Srbe to konačno važna i dobra vest.

"To znači da će država Srbija stati uz Srbe na KiM kroz zakone. Mi ne želimo da menjamo lokalne i međunarodne pravne institucije, ali će ove mere popuniti sve one rupe koje su koristili oni koji su kršili osnovna ljudska prava. U tu svrhu će biti formirano posebno tužilaštvo i sudska veća. Ne može nekažnjeno da se krše ljudska prava, uzurpira srpska imovina. Mere će obezbediti i pravednu socijalnu zaštitu. Davanja za ljude na KiM biće značajno povećana, ali više neće moći da se zloupotrebljava od onih koji ne žive na KiM", naglasio je Đurić za RTS.

Ministar spoljnih poslova kaže da je predsednik Vučić na način koji nije uobičajen za političare krajnje iskreno govorio o situaciji u kakvoj se nalazimo.

"Mi se ne odričeno Kosova i Metohije i jačaćemo ga i institucionalno i ekonomski. Već danas ću razgovarati sa ambasadorima zemalja Kvinte, započinjemo globalnu diplomatsku kampanju kako bi sačuvali elemntarna prava Srba na KiM. Idemo na jesenje zasedanje GS UN, rastrčaćemo se svud po svetu", naglašava Đurić.

Kaže da ono što Srbija zahteva nije van okvira međunarodnog prava i potpisanih sporazuma.

"Ne možemo da ćutimo i normalizujemo da po opštinama u kojima živi 99 odsto Srba vladaju Albanci koji tamo ne žive ili čine svega 0,3 odsto stanovništva, a uz to su sledbenici Kurtijevog režima", rekao je Đurić.

"Nedopustivo je da se ovakve stvari dešavaju u 21. veku. Naš osnovni cilj je da zaštitimo naš narod, da zemlja može da nastavi svoj rast i razvoj. Srbija je mnogo značajniji politički faktor danas nego kada je potpisvan Briselski sporazum. EU je 6 puta verbalno osuđivala jednostrane poteze Kurtija, ali ga to nije sprečilo da nastavi. Mi ovde stojimo za sebe, ali i za univerzalna prava", istakao je Đurić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija