Politika

Šutanovac: KFOR nema razumevanja za poteze Aljbina Kurtija

Komentari

Autor: Kosovo online

14/09/2024

-

09:31

Šutanovac: KFOR nema razumevanja za poteze Aljbina Kurtija
Dragan Šutanovac - Copyright FoNet/Medija centar

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Saveta za strateške politike Dragan Šutanovac siguran je da u ovom trenutku KFOR nema razumevanja za ono što radi kosovski premijer Aljbin Kurti, ali i da neće postupati po zahtevima nevladinih organizacija, ni po zahtevu Beograda ili Prištine, niti EU.

Šutanovac, nekadašnji ministar odbrane Srbije, kaže za Kosovo onlajn da je KFOR misija koja je apsolutno nezavisna, te da je siguran da postoje ljudi koji se bave bezbednošću i koji daju procene u odnosu na koje će komandant KFOR-a i njegovi nadležni odlučivati na koji način će se ta misija raspoređivati i da li će uzimati direktno učešće ili pasivno kao što je trenutna situacija.

Predstavnici više nevladinih organizacija sa severa Kosova pozvali su KFOR da uspostavi kontrolne punktove ispred institucija koje pružaju usluge većinskom stanovništvu na severu, jer, kako su naveli, smatraju da jedino akcije KFOR-a mogu da obezbede mir i bezbednost u srpskim sredinama na severu Kosova.

Šutanovac tim povodom kaže da KFOR radi po svom mandatu dobijenom od Ujedinjenih nacija i da će njihovi komandanti koji su bilo u Napulju, bilo u Briselu, izdavati naređenja na osnovu procena koje budu donete.

“Znam da je KFOR dosta nervozan i da, osim što Kurti matretira Srbe, on ugrožava i bezbednost pripadnika KFOR-a. Na koji način će oni delovati zavisi od toga koliku silu će Kurti primenjivati, bilo prema Srbima, ili će to biti pokušaj iniciranja sukoba Srba sa KFOR-om. Ubeđen sam da KFOR odlično zna šta se dešava i možda više nego ikada Srbi treba da pokažu strpljenje. Znam da je ovo izuzetno težak trenutak, ali mislim da je ovo možda i jedini pravi način da s jedne strane ipak održamo kakvu-takvu bezbednost, a s druge strane da ukažemo međunarodnoj zajednici šta se zaista dešava na Kosovu i da očekujemo njenu reakciju”, navodi Šutanovac.

Kako dodaje, nije nepoznata stvar da je KFOR u poslednje vreme prisutniji na severu Kosova kao i da su pre nekoliko nedelja razmestili svoje snage direktno na mostu koji spaja Severnu i Južnu Mitrovicu u želji da pokažu da oni upravljaju bezbednošću u tom delu i da jednostrana odluka Prištine neće biti obaveza u odnosu na KFOR koji ima svoj mandat a to je da održava mir, pre svega tamo gde su ugroženi Srbi jer u ovom trenutku, ističe, niko drugi nije ni ugrožen.

“Ako bi došlo do bilo kakvog skuoba širih razmera, korišćenja dugih cevi, nemam dilemu da bi se KFOR u toj situaciji umešao, ali se nadam i iskreno verujem da neće imati potrebe da do toga dođe”, ističe on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija