Politika

Završena promocija najmlađih oficira Vojske Srbije - Vučić poručio: Naša vojska mora biti sve snažnija

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

14/09/2024

-

11:00

Završena promocija najmlađih oficira Vojske Srbije - Vučić poručio: Naša vojska mora biti sve snažnija
Završena promocija najmlađih oficira Vojske Srbije - Vučić poručio: Naša vojska mora biti sve snažnija - Copyright Tanjug/Strahinja Аćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanosti povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije koja se održala ispred Doma Narodne skupštine, a prve oficirske činove dobilo je 177 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije.

Pored predsednika, svečanosti su prisustvovali i ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, komandant svečanosti pukovnik Srđan Blagojević, rektor Univerziteta odbrane Boban Đorović, ministri u Vladi Srbije, kao i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, ambasador Kine Li Ming i predstavnici verskih zajednica i organizacija. 

Ceremonija je otvorena dočekom zastave Republike Srbije, a posle dočeka usledilo je intoniranje himne Republike Srbije, da bi se potom pročitao ukaz o proizvođenju kadeta u najmlađi oficirski čin.

Tanjug/Strahinja Аćimović

 

Vučić: Posebno hvala na mnogo težim zadacima koji ćete morati da ispunite

Predsednik Aleksandar Vučić je pozdravio mlade oficire, i zahvalio im se na izuzetnom danu.

"Danas ću govoriti kraće nego ikada, ne zbog kiše, već zato što mislim da ste mnogo toga videli i naučili, a i da nikada nije bilo manje potrebno da se govori dugo. Hvala vašim roditeljima i porodicama, što vas nisu sebično čuvali za sebe, već su vašu mladost i hrabrost ponudili Srbiji, jedinoj koju imamo. Vi danas postajete neko ko je uvek u prvim redovima odbrane otadžbine", kazao je predsednik.

Istakao je da pred nama nije lak period, i da smo se uvek suočavali sa izazovima.

"Sa onima koji bi da nam otkidaju deo teritorije, sa onim najjačima koji bi retko razumeli naše potrebe i želje, naš Ustav i našu otadžbinu. I uspevali smo da sačuvamo mir, da odbranimo naše vitalne nacionalne interese, ali i da popravimo materijalni položaj vojnika", rekao je on.

Tanjug/Strahinja Аćimović

 

Vučić kaže da naša vojska danas živi mnogo bolje nego pre 10 godina, i da će uskoro uslediti novo povećanje plata.

"Poslušajte me, već dugo sam vrhovni komandant, ne dozvolite da vam prolazi dan za danom a da niste ništa promenili. Svakoga dana pitajte sebe šta biste još mogli da učinite. Idete u različite jedinice, od informatičkih, vazdušnog osmatranja, do specijalnih jedinica. Imaćete različite zadatke, ali uvek pokažite odgovornost i ozbiljnost, posvećenost u radu", ističe predsednik.

On kaže da danas živimo u svetu poremećenih vrednosti, gde svako gleda samo svoje interese, gde je kompromis ružna reč.

Tanjug/Strahinja Аćimović

 

"Zato se i približavamo katastrofi, i zato naša vojska mora biti sve snažnija. Kao vrhovni komandant sam potpisao svoju saglasnost za obavljanje redovnog vojnog roka u trajanju od 75 dana. Nadam se da će Vlada to usvojiti. Verujem da svi znate koliko nam je potrebna jaka vojska. Nećemo da napadnemo nikoga, ali moramo da odvratimo one koji nam svakoga dana prete, a vi ste taj bedem, stena koja je garant odvraćanja", rekao je predsednik.

Vučić se posebno zahvalio porodicama mladih oficira.

"Hvala vam na ljubavi koju ste posvetili Srbiji, hvala vašim roditeljima i porodicama koji su pokazali ljubav prema otadžbini, posebno hvala na mnogo težim zadacima koji ćete morati da ispunite" rekao je Vučić.

Potporučnik Nikola Vasić: Došli smo iz raznih krajeva otadžbine, ujedinjeni u ljubavi prema našoj zastavi i himni

Mladi oficir Nikola Vasić, kom je predsednik uručio sablju, rekao je da se danas svi sećaju početka školovanja.

"Došli smo iz raznih krajeva naše otadžbine, ujedinjeni u ljubavi prema našoj zastavi i himni. Veliki deo nas je prepoznao naš put još sa 14 godina, kada smo prepoznali neizbežnu čežnju i ponos naših roditelja", rekao je on.

Tanjug/Strahinja Аćimović

 

Krilatica "Čast je naša imovina" je privukla još onih koji su želeli da se pridruže našoj borbi i dođu do ovog trenutka o kom su svi maštali, rekao je potporučnik Vasić.

"Ova sablja je znak našeg stroja, ali i vas, naših prijatelja, braće, sestara i roditelja. Od ponedeljka, stroj najmlađih potporučnika će posvećeno obavljati svoje dužnosti, svako u svojoj jedinici, nikada otuđeni jedni od drugih", istakao je mladi oficir.

Predsednik Vučić uručio sablje najboljim oficirima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas na sablje sa posvetom najboljim kadetima Vojne akademije 144. i 145. klase, kao i najboljoj kadetkinji 10. klase Medicinskog fakulteta VMA.

Tanjug/Strahinja Аćimović

 

Sablje sa posvetom predsednik je uručio kadetima Vojne akademije: prvom u rangu u vidu Kopnene vojske Lazaru Tadiću, prvoj u rangu u vidu Ratnog vazduhoplovstva i PVO Sari Nikolić, prvom u rangu u službama Nikoli Vasiću, kao i najboljoj kadetkinji Medicinskog fakulteta VMA Aleksandri Stajić.

Pre toga, kapetan bojnog broda Miroslav Ćitić pročitao je ukaz predsednika Republike o proizvođenju kadeta u čin potporučnika i to 154 kadeta Vojne akademije i 23 kadeta Medicinskog fakulteta VMA.

Obraćanje brigadnog generala Bobana Đorovića

Brigadni general Boban Đorović, rektor Univerziteta odbrane, rekao je u obraćanju da je početak školovanja oficira koji su sada postrojeni ispred Skupštine obeležila pandemija.

"Razumevši da se dobri oficiri ne mogu obrazovati samo na daljinu, vratili su se u kabinete i na poligone čim su se stekli uslovi. Zato su u potpunosti odgovorili zahtevima studijskih programa, i kadeti su stasali u oficire Vojske Srbije", rekao je general Đorović.

Istakao je velike sportske i akademske uspehe koje su postigli kadeti Univerziteta odbrane.

"Kadeti 144. i 145. klase Vojne akademije i 10. klase VMA, čestitam vam završetak studija i ulazak u oficirsku profesiju. Vi ste na početku profesionalnog razvoja, osim u oficirskoj etici! Oficir svojim vrlinama uzdiže sebe i druge, jačaći kvalitete svih", rekao je general.

Pozvao je oficire da nastave svoje stručno usavršavanje.

"Neka vaša misao kreira budućnost vojnih nauka. Živeli najmlađi potporučnici Vojske Srbije", rekao je on.

Tanjug/Strahinja Аćimović

 

Vojnu akademiju završilo je 159 kadeta i kadetkinja 144. i 145. klase te visokoškolske ustanove, među kojima su tri kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i dva kadeta iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Medicinski fakultet VMA završilo je 23 mladića i devojaka iz 10. klase Medicinskog fakulteta VMA.

Najbolji kadeti Vojne akademije su: prvi u rangu u vidu Kopnene vojske Lazar Tadić, prva u rangu u vidu Ratnog vazduhoplovstva i PVO Sara Nikolić i prvi u rangu u službama Nikola Vasić.

Najbolja kadetkinja Medicinskog fakulteta VMA je Aleksandra Stajić.

Komentari (0)

Srbija