Politika

Stano o slučaju Banjska: Evropska unija zahteva da svi odgovorni budu procesuirani

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/09/2024

-

13:39

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija uporno zahteva da svi odgovorni u slučaju Banjska budu procesuirani, rekao je portparol Evropske komisije Peter Stano, te dodao da EU pozdravlja to što je Kosovo završilo istragu o napadu u Banjskoj i podiglo optužnicu, istakavši da su očekivanja Brisela da Srbija u potpunosti sarađuje kako u istrazi, tako i u drugim pratećim procedurama.

Kako javlja reporter Euronews Srbija iz Brisela, na pitanje novinara da li će tražiti od Srbije da Milana Radoičića, označenog kao organizatora napada, izruči Kosovu, Stano nije direktno odgovorio, navodeći da od Srbije očekuje punu saradnju i istrazi i povezanim procesima.

"Rekli smo još tada, krajem septembra prošle godine, da ovaj napad predstavlja jasnu eskalaciju bez presedana i da će biti posledica. Kada kosovski sud bude odlučio ko je kriv, odgovoran, a ko nevin, tada će biti vreme za posledice. Imamo širok spektar mera koje možemo da upotrebimo u konsultacijama sa zemljama članicama, ali dotle nismo stigli. Sudska procedura je počela, važno je da je kosovsko tužilaštvo sprovelo istragu", rekao je Stano.

On nije želeo da komentariše sastanak ambasadora EU u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, jer se to nikad ne čini.

"Nije potreban takav sastanak da bi naši partneri znali koja je poruka EU o tom pitanju. Ona je jasna i izneta u brojim prilikama, a to je da se od Srbije očekuje da potpuno sarađuje u istrazi napada od 24. septembra prošle godine i ako je potrebno da sarađuje i u privođenju odgovornih za taj čin", naglasio je Stano.

O podizanju optužnice danas je govorio i američki ambasador Kristofer Hil, koji je rekao da je  američki stav po pitanju tog slučaja poznat i da se SAD zalažu da učesnici tog događaja treba da budu pozvani na odgovornost.

Hil je poručio da u odnosima Beograda i Prištine, sve napore treba usmeriti na nastavak dijaloga.

"Pozicija SAD oko Banjske je dobro poznata, nismo menjali stav, zalažemo se da učesnici tog događaja budu pozvani na odgovornost. Što se tiče odnosa Beograda i Prištine, mora se vratiti dijalogu. To je ključno, nema izbegavanja dijaloga i svi napori treba da budu usmereni ka tome da se sedne za pregovarački sto", naglasio je Hil. 

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović rekao je juče da smatra da sa stanovišta pravnog poretka Republike Srbije optužnica kosovskog Specijalnog tužilaštva protiv Milana Radoičića i drugih, nema nikakav značaj.

On je podsetio da je teritorijalni integritet Srbije u sastavu sa Kosovom i Metohijom garantovan Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i ističe da takozvane kosovske institucije nemaju nikakvu nadležnost za vođenje bilo kakvih postupaka, pa ni krivičnih, navedeno je iz Tužilaštva za Euronews Srbija.

Stefanović je ukazao da se protiv Radoičića vodi istraga pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu zbog sumnje da je zajedno sa više NN lica izvršio tri krivična dela: Udruživanje radi vršenja krivičnih dela, Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i Teška dela protiv opšte sigurnosti.

U okviru istrage Više javno tužilaštvo u Beogradu se preko Ministarstva pravde, obratilo EULEX-u i zatražilo da mu se dostavi kompletna dokumentacija koja se tiče kritičnog događaja od 24. septembra 2023. u mestu Banjska, napomenuo je glavni tužilac. 

On je naglasio da dokumentacija do danas nije dostavljena tužilaštvu, niti je stigao bilo kakav odgovor od strane EULEX-a.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija