Politika

Vulin kao izaslanik predsednika Vučića predvodi delegaciju na Samitu BRIKS-a

Komentari

Autor: Tanjug

22/10/2024

-

09:10

Vulin kao izaslanik predsednika Vučića predvodi delegaciju na Samitu BRIKS-a
Vulin kao izaslanik predsednika Vučića predvodi delegaciju na Samitu BRIKS-a - Copyright Vlada Republike Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Lični izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin predvodi delegaciju Srbije na Samitu BRIKS-a koji se održava u ruskom gradu Kazanj, saopšteno je danas iz Vlade Srbije.

Pored Vulina u delegaciji Republike Srbije su i ministar odbrane Bratislav Gašić, ministarka privrede Adrijana Mesarović i ministar bez portfelja zadužen za oblast međunarodne ekonomske saradnje i oblast društvenog položaja crkve u zemlji i inostranstvu Nenad Popović.

U Kazanju danas počinje samit lidera BRIKS-a, koji će pod motom "Jačanje multilateralizma za pravedan globalni razvoj i bezbednost" trajati do 24. oktobra.

Ovo će biti prvi samit nakon proširenja BRIKS-a pa će, osim zemalja osnivača Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike, učestvovati i Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati i Etiopija, koji su od 1. januara ove godine postali članice.

U Moskvi je saopšteno da će na samitu BRIKS-a biti predstavljeno 36 zemalja, od kojih 22 na najvišem nivou, kao i rukovodstvo šest međunarodnih organizacija.

Između ostalih, najavljen je dolazak lidera Kine Si Đinpinga, Irana Masuda Pezeškijana, Turske Redžepa Tajipa Erdogana i Indije Narendre Modija, kao i generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija