Politika

Stefanović: Optužnica prištinskog tužilaštva povodom slučaja Banjska sa stanovišta pravnog poretka nema nikakav značaj

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/09/2024

-

14:44

Stefanović: Optužnica prištinskog tužilaštva povodom slučaja Banjska sa stanovišta pravnog poretka nema nikakav značaj
Stefanović: Optužnica prištinskog tužilaštva povodom slučaja Banjska sa stanovišta pravnog poretka nema nikakav značaj - Copyright Tanjug/Više javno tužilaštvo

veličina teksta

Aa Aa

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović smatra da sa stanovišta pravnog poretka Republike Srbije optužnica tzv. Specijalnog tužilaštva Kosova protiv Milana Radoičića i drugih, nema nikakav značaj.

On podseća da je teritorijalni integritet Srbije u sastavu sa Kosovom i Metohijom garantovan Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i ističe da takozvane kosovske institucije nemaju nikakvu nadležnost za vođenje bilo kakvih postupaka, pa ni krivičnih, navedeno je iz Tužilaštva za Euronews Srbija.

Stefanović je ukazao da se protiv Radoičića vodi istraga pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu zbog sumnje da je zajedno sa više NN lica izvršio tri krivična dela: Udruživanje radi vršenja krivičnih dela, Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i Teška dela protiv opšte sigurnosti.

U okviru istrage Više javno tužilaštvo u Beogradu se preko Ministarstva pravde, obratilo EULEX-u i zatražilo da mu se dostavi kompletna dokumentacija koja se tiče kritičnog događaja od 24. septembra 2023. u mestu Banjska, napomenuo je glavni tužilac.

On je naglasio da dokumentacija do danas nije dostavljena tužilaštvu, niti je stigao bilo kakav odgovor od strane EULEX-a.

Ranije danas je tužilaštvo u Prištini objavilo optužnicu protiv 45 osoba za oružani sukob u Banjskoj kod Zvečana, koji se dogodio 24. septembra prošle godine.

Oni se prema optužnici terete u vezi sa navodnim terorizmom, odnosno za krivična dela "protiv ustavnog poretka i bezbednosti, finansiranje terorizma i pranje novca".

Tužilac u ovom slučaju, Naim Abazi, rekao je da je obavljeno 66 razgovora sa svedocima i optuženima, a prema njegovim rečima, kao dokazni materijal uzeto je 120 električnih uređaja, 1266 komada oružja i druge opreme. 

Komentari (0)

Srbija