Politika

Hil: Stav SAD po pitanju događaja u Banjskoj se nije menjao

Komentari

Autor: Tanjug

11/09/2024

-

15:41

Hil: Stav SAD po pitanju događaja u Banjskoj se nije menjao
Tanjug/MSP - Copyright Tanjug/MSP

veličina teksta

Aa Aa

Američki ambasador Kristofer Hil izjavio je danas, povodom podizanja optužnice u Prištini protiv 45 osoba za slučaj Banjska iz oktobra prošle godine, da je američki stav po pitanju tog slučaja poznat i da se SAD zalažu da učesnici tog događaja treba da budu pozvani na odgovornost.

Hil je, u Crvenom krstu Srbije, gde je akcijom dobrovoljnog davanja krvi obeleženo 23 godine od terorističkog napada u Americi, poručio da u odnosima Beograda i Prištine, sve napore treba usmeriti na nastavak dijaloga.

"Pozicija SAD oko Banjske je dobro poznata, nismo menjali stav, zalažemo se da učesnici tog događaja budu pozvani na odgovornost. Što se tiče odnosa Beograda i Prištine, mora se vratiti dijalogu. To je ključno, nema izbegavanja dijaloga i svi napori treba da budu usmereni ka tome da se sedne za pregovarački sto", naglasio je Hil. 

On je rekao da je taj stav ponovio i prilikom jučerašnje posete specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka Beogradu.

Specijalno tužilaštvo u Prištini objavilo je danas optužnicu protiv 45 osoba za oružani sukob u Banjskoj kod Zvečana, koji se dogodio 24. septembra prošle godine. Oni se prema optužnici terete u vezi sa navodnim terorizmom, odnosno za krivična dela "protivustavnog poretka i bezbednosti, finansiranje terorizma i pranje novca".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija