Politika

Anđelković: Kurti želi sukob Srbije i NATO, Brisel ne preduzima nikakve mere protiv Prištine

Komentari

Autor: Tanjug

11/09/2024

-

12:55

Anđelković: Kurti želi sukob Srbije i NATO, Brisel ne preduzima nikakve mere protiv Prištine
Zoran Anđelković - Copyright Prinskrin/Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Pošte Srbije Zoran Anđelković izjavio je danas da, iako je Srbiji u mnogome otežana situacija činjenicom da na Kosovu i Metohiji ne postoje srpske institucije, policija, vojska ili bilo šta drugo što bi omogućilo da se obezbedi srpski narod, ima mnogo načina i mehanizama da se spreči ono što premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti od početka želi, a to je etničko čisto tzv. Kosovo.

On je za Tanjug istakao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u više navrata rekao da će Srbija učiniti sve da se dijalogom dođe do rešenja i da se sačuva srpski narod, ali da ćemo isto tako bežati od onoga što Kurti želi svojim provokacijama da izazove a to je da Srbija uđe u direktan sukob s NATO na KiM.

"Mi već više od godinu i po dana imamo uveden aparthejd na severu Kosova, da tri posto jedne etničke zajednice upravlja sa 97 posto druge etničke zajednice. Na to Evropa samo govori da nemaju mogućnosti da spreče Kurtija u njegovim potezima, a ne vidimo nikakve sankcije. U BiH zbog izjava oni uvedu sankcije Miloradu Dodiku, celoj porodici, firmama, a da li su neke mere preduzeli protiv Kurtija sem nekih deklarativnih", naveo je Anđelković.

On smatra da će poruka predsednika Vučića, koji je najavio obraćanje javnosti povodom onoga što Srbija zahteva zbog brutalnog napada na srpsko stanovništvo, pre svega na severu KiM, biti da će Srbija učiniti sve da sačuva mir, ali da isto tako neće dozvoliti maltretiranje Srba na KiM.

"Kada je reč o primanjima, ljudi koji su radili u srpskim isntitucijama će i dalje primati plate, ali nije reč o tome, već o sociološkom problemu i bezbednosti kada se svaki dan vide duge cevi na severu Kosova, kada vas maltretiraju zato što svirate u pištaljku. Reč je o teškom pritisku da ako ne mogu odjednom da napravim 2004. i proteram Srbe, onda da stalnim pritiscima oni odu sami", ocenio je on.

Komentarišući to što je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, nakon jučerašnjeg sastanka sa predsednikom Vučićem, po ko zna koji put ponovio da se svi problemi mogu rešiti dijalogom, Anđelković je rekao da se svi problemi mogu rešiti dijalogom ali samo ukoliko postoji želja obe strane.

Kako je naveo, želja Beograda i predsednika Vučića da se sedne i da se razgovara uvek postoji, u svakom trenutku i na bilo kom mestu, dok prištinska strana i Kurti uvek to izbegavaju i odbijaju.

Anđelković kaže da Kurti čak i kada je odlazio na sastanke Beograda i Prištine nije želeo ni na koji način da razgovara o osnovnim stvarima koje su vezane za položaj Srba i za sprovođenje onoga za šta garantuje Brisel i što je potpisano sporazumom iz 2013. i 2015. godine.

"Čak je i Ohridski sporazum podrazumevao stepenasto rešavanje pitanja, tačnije rečeno sprovođenje sporazuma, i u njemu je bilo prvo ZSO. Da je formirana ZSO, ove stvari koje su se dešavale, blokada srpskih institucija, upadi u pošte, banke, hapšenja, ne bi se  dešavale jer bi te institucije funkcionisale legalno, legitimno. Kurti ne želi ništa od toga da sprovede", naveo je on.

Anđelković je napomenuo da na dijalog ne mogu uvek pozivati obe strane u uslovima kada jedna strana, a to je prištinska strana i Kurti, sprovodi teror nad Srbima, i dodao da Brisel sem te izjave da se dijalogom rešavaju pitanja ne preduzima nikakve mere protiv Kurtija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija