Politika

Protest Srba sa severa KiM zbog hapšenja četvorice mladića: Policijski auto pokušao da prođe kroz masu, umalo incident

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/09/2024

-

10:40

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Srbi sa severa Kosova i Metohije okupili su se ispred policijske uprave u severnom delu Kosovske Mitrovice zbog jučerašnjeg privođenja prvo četiri srpska mladića. Iako je protest počeo mirno, umalo je došlo do incidenta kada je policijsko vozilo pokušalo da prođe kroz masu okupljenih ljudi, javlja reporterka Euronews Srbija.

Dok građani zahtevaju njihovo puštanje, saslušanje trojice mladića počelo je nešto posle 14 sati u Kosovskoj Mitrovici. Četvrti se saslušava u Vučitrnu. Srpski aktivisti navode da je mladiće pretukla policija, dok sa druge strane policija tvrdi da su mladići napali dvojicu policajaca i da je tokom hapšenja primenjena minimalna sila.

"Nisu nikakav otpor pružali, ni protiv koga, ali je neko uperio prst u njih i oni su verovatno zbog toga i uhapšeni. Što ih dalje ih drže, ne znamo zašto. Znamo da su pretučeni. Nismo mogli ni doktore da im pošaljemo da ih pregledaju, ništa nam nisu dozvolili", rekao je rade Nedeljković, otac jednog od uhapšenih mladića.

Na protestu je, kako javlja naša reporterka okupljeno oko dve do tri hiljade ljudi, dodavši da na njemu ima mladih, studenata, zaposlenih na Univerzitetu u Prištini koji ima privremeno sedište u Kosovskoj Mitrovici, kao i članova porodica uhapšenih mladića. 

Kako izveštava naša reporterka, umalo nije došlo do incidenta kada je jedan policijski auto pokušao da prođe kroz masu. Tada su pojedini građani legli na asfalt tražeći da se prvo puste deca pa da oni prođu.

Iako se očekivalo da uhapšeni mladići budu dovedeni u sud koji se nalazi u svernom delu i preko puta policijske stanice, zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani rekao je za Euronews Srbija da će oni biti saslušani u sudu u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Eljšani je rekao da će srpski mladići uhapšeni u utorak biti saslušani u 14 časova u južnom delu Kosovske Mitrovice, nakon čega se očekuje odluka suda.

"Tužilac je tražio od sudije pokretanje sudskog procesa. Posle saslušanja, videćemo da li će sud odrediti pritvor od mesec dana ili kućni pritvor", rekao je Eljšani.

Eljšani je dodao da je preporuka policije da se uhapšeni mladići saslušaju u južnom delu Kosovske Mitrovice kako bi se, kako je rekao, izbegli bezbednosni rizici.

Euronews TV

Ranije je naša reporterka javila da su roditelji uhapšenih mladića rekli da ne mogu da ih vide i da ne mogu da pošalju lekare da ih pregledaju i za koje tvrde da su pretučeni. 

Poruka sa protesta je, kako kaže, "Pustite nam decu" jer su uhapšeni momci od 18 i 19 godina, kao i da je "kosovska policija policija kurtilenda".

Podsetimo, premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je juče da su, prema novim informacijama, u severnom delu Kosovske Mitrovice uhapšena trojica mladića srpske nacionalnosti, kao i četvrti koji je to sve snimio telefonom. 

Euronews/Anđelka Ćup

 

"Po informacijama koje imam, jutros sam se čuo sa Petrom Petkovićem, trojica Srba, mladića srpske nacionalnosti su na severu pretučena, izvučeni iz jednog objekta pa pretučeni, a uhapšen je i četvrti koji je to sve zabeležio svojim telefonom, koji je snimao tu represiju i napad na srpske mladiće", rekao je Vučević.

Kasnije tokom dana, lider Srpske demokratije, Aleksandar Arsenijević, uhapšen je na šetalištu u Kosovskoj Mitrovici. Kako je javila reporterka Euronews Srbija, Arsenijević je došao ispred restorana u kojem je bio kosovski premijer Aljbin Kurti sa članovima stranke i duvao je u pištaljku. Potom mu je prišao kosovski policajac i rekao mu je da to ne sme da radi jer je to remećenje javnog reda i mira. Dok su oni bili u restoranu cela ulica je bila blokirana, a šetalište prepuno policajaca kako uniformisanih, tako i u civilu.

Euronews/Anđelka Ćup

 

Policajci su oborili Arsenijevića na trotoar na samom šetalištu u severnom delu grada i ubacili su ga u policijsko vozilo, a zatim odvezli u pravcu južne Mitrovice. Priveden je juče, takođe zbog remećenja javnog reda i mira i Ivan Orlović. Oni su kasnije tokom dana pušteni na slobodu.

Nakon hapšenja Arsenijevića i Orlovića ispred policijske stanice u severnom delu Kosovske Mitrovice okupili su se članovi Srpske demokratije i građani koji su duvajući u pištaljke izrazili svoje nezadovoljstvo zahtevajući njihovo oslobađanje, ali i puštanje na slobodu četvorice uhapšenih srpskih mladića.

Euronews TV

Aljbin Kurti je prilikom posete severu Kosova rekao da ne zna kada će biti sastanak u Briselu, niti da li će ga biti. On je dodao da je na severu jer želi "da javne službe budu što bliže građanima".

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nastavlja svoju politiku policijske okupacije severa KiM gradnjom još jedne policijske stanice u selu Lešak kod Leposavića, koja ne donosi ni sigurnost, ni mir srpskom narodu na ovim prostorima.

Podsetimo, juče je Beograd posetio specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak koji je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Vučić se juče sastao i sa američkim ambasadorom kristoferom Hilom, anakon ovih sastanaka izjavio je da će se obratiti javnosti u naredna 72 sata povodom onoga što Srbija zahteva zbog brutalnog napada na srpsko stanovništvo, pre svega na severu KiM.

Predsednik Srbije je naglasio da je Beograd uvek otvoren za dijalog sa Prištinom i da je spreman da ode u Brisel kako bi nastavio dijalog sa Kurtijem.

"Ali Srbija nije spremna i neće dozvoliti pogrom i progon svog stanovništva", poručio je Vučić.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija