Politika

Volvo odustao od svog cilja da od 2030. prodaje samo električna vozila

Komentari

Autor: Tanjug

04/09/2024

-

16:47

Volvo odustao od svog cilja da od 2030. prodaje samo električna vozila
Volvo odustao od svog cilja da od 2030. prodaje samo električna vozila - Copyright AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Švedski proizvođač automobila Volvo odustao je od svog ranijeg cilja da do kraja 2030. pređe na prodaju isključivo električnih vozila (EV) i pridružio se tako drugim automobilskim kompanijama koje smanjuju svoje EV ciljeve zbog slabije potražnje za ovim tipom vozila.

Kompanija Volvo, koja je u kineskom vlasništvu, danas je predstavila svoj novi cilj i sada želi da plug-in hibridi i električna vozila na baterije (BEV) u 2030. predstavljaju 90 odsto njene prodaje, prenosi Blumberg.

Ostatak će biti blagi hibridi koji se uglavnom oslanjaju na motore sa unutrašnjim sagorevanjem, saopštio je Volvo.

Promene neće uticati na ulaganja kompanije u električne automobile na baterije, rekao je portparol firme.

Smanjena potražnja za električnim vozilima u Evropi

Potražnja za električnim automobilima u Evropi se smanjila nakon što su neke zemlje, uključujući Nemačku i Švedsku, ukinule ili smanjile subvencije za kupovinu EV.

Kompanije Mercedes i Folksvagen su smanjile svoje ambicije za proizvodnju EV, a Folksvagen čak razmišlja o zatvaranju fabrika i otpuštanju radnika kako bi smanjio troškove.

Menadžment Folksvagena odlučio se za veliki program štednje do 2026. i želi da ukine garanciju zaposlenja za oko 110.000 radnika da bi se izborio sa manjkom u kasi koji iznosi pet milijardi evra.

Na kriznom samitu sa najvišim menadžerima koji je sazvan u kratkom roku, odbor Folksvagena je u ponedeljak obavestio javnost o svojim planovima za restrukturalizaciju i više ne isključuje ni zatvaranje fabrika, prenosi Bild.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija