Evropa

Nemačka vlada odobrila dodatne poreske olakšice za kompanije koje kupuju električna vozila

Komentari

Autor: Tanjug

04/09/2024

-

13:23

Nemačka vlada odobrila dodatne poreske olakšice za kompanije koje kupuju električna vozila
Nemačka vlada odobrila dodatne poreske olakšice za kompanije koje kupuju električna vozila - Copyright Tanjug/Nebojša Tejić

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka vlada je odobrila dodatne poreske olakšice za kompanije koje kupuju električna vozila (EV) u prosečnom godišnjem iznosu od 465 miliona evra između 2024. i 2028. godine, navodi se u dokumentu koji je danas podelila vlada u Berlinu.

Prema novim propisima, za koje je još potrebna podrška zakonodavaca, kompanije će moći da iskoriste podršku države za  amortizaciju i to počevši od 40 odsto u prvoj godini.

Vlada će, takođe, dozvoliti skupljim korporativnim vozilima da se kvalifikuju za poreske olakšice kada se koriste privatno, prenosi "Bloomberg".

Njujorška agencija konstatuje da ovaj potez dolazi samo nekoliko dana nakon što je proizvođač automobila Folksvagen upozorio da će možda morati da zatvori neke fabrike u Nemačkoj.

Menadžment Folksvagena odlučio se za veliki program štednje do 2026. i želi da ukine garanciju zaposlenja za oko 110.000 radnika da bi se izborio sa manjkom u kasi koji iznosi pet milijardi evra.

Vlada u Berlinu je prethodno prošle godine ukinula neke podsticaje za kupovinu električnih automobila nakon iznenađujuće presude Ustavnog suda Nemačke koja je promenila planiranje budžeta i naterala kabinet da usvoji dodatne mere štednje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa