Politika

Đurđev: Dok je Sijarto tri sata razgovarao sa ruskim partnerima, Marko Đurić ne može da ih pozove ni na tri minuta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/08/2024

-

12:58

Đurđev: Dok je Sijarto tri sata razgovarao sa ruskim partnerima, Marko Đurić ne može da ih pozove ni na tri minuta
Aleksandar Đurđev - Copyright Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Mađarska, iako je članica NATO i EU, nema pardona ni prema američkoj dubokoj državi ni prema briselskoj birokratiji kada su u pitanju njeni vitalni državni i nacionalni interesi. Zato njen ministar spoljnih poslova ima luksuz da provede tri sata u Rusiji u razgovoru sa svojim kolegama, te da poruči svima da će Mađarska nastaviti da kupuje ruski gas i naftu i da neće tolerisati ukrajinsku blokadu tranzita ruske nafte prema njoj i Slovačkoj, kaže predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

On smatra da Srbija, koja niti je u NATO niti u EU, ima još veći manevarski prostor od Mađarske da jača i unapređuje saradnju sa Rusijom.

"Nama je Rusija u svakom smislu bliža nego što je to Mađarskoj. Mi smo jedini u Evropi koji nisu uveli sankcije Rusiji. Umesto da to koristi, šef srpske diplomatije Marko Đurić se očigledno stidi da pozove svoje ruske kolege na tri minuta, a kamoli da ode u Rusiju i tamo provede tri sata", objasnio je Đurđev.

Predsednik Srpske lige zatražio je javno od srpskog ministra spoljnih poslova da prati smernice saradnje sa Rusijom koje u javnosti jasno i neskriveno iznose predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Miloš Vučević.

"Ako oni mogu da istrpe teret kritika, pretnji i ucena sa Zapada zbog takve politike prema Rusiji, krajnje je vreme da i Marko Đurić preuzme deo tereta na sebe. Ako ne može ili ne zna kako to da uradi, neka se skloni, ima onih koji to hoće i mogu", zaključio je Đurđev.

Đurđev: Oni koji su rušili Vučića devedesetih, rušiće ga i prvom sledećom prilikom!

Đurđev je postavio i pitanje da li bi se Đurić postavio protiv srpskog predsednika ukoliko bi za to imao priliku.

"Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić javno se hvali u inostranim medijima da je kao mladić učestvovao u protestima 1990-ih koji su srušili režim Slobodana Miloševića. Đurić, međutim, očigledno zaboravlja da je samim time tada rušio i Aleksandra Vučića koji je bio ministar. Postavlja se pitanje da li bi Đurić danas, ako mu se ukaže prilika, ponovo rušio sadašnjeg predsednika Aleksandra Vučića", izjavio je predsednik Srpske lige.

On je istakao da Đurić kao ministar spoljnih poslova govori samo o evrointegracijama Srbije i njenoj saradnji sa zemljama kolektivnog Zapada, ali ne i o saradnji i značaju koji za našu zemlju imaju Rusija i Kina.

Privatna arhiva

 

Predsednik Srpske lige naglasio je da Đurić treba da vodi računa o rejtingu čoveka koji mu je ukazao maksimalno poverenje, a to je predsednik Vučić.

"On više nije student na beogradskim ulicama devedesetih, već ministar na čelu ključnog resora danas za opstanak Srbije i Srba. Ako nastavi da ignoriše značaj Rusije i saradnje naše države sa njom, te govori samo o EU koja nas očigledno nikad neće primiti, onda treba da bude svestan da će ozbiljno narušavati rejting i predsednika Vučića i Vlade Srbije, te baciti pod noge sve što su Vučić i premijer Vučević poslednjih godina učinili da saradnja Srbije i Rusije ostane nenarušena", zaključio je Đurđev.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija