Politika

Predsednik Vučić se u Pragu sastao sa Ursulom fon der Lajen

Komentari

Autor: Tanjug

31/08/2024

-

09:35 >> 11:25

Predsednik Vučić se u Pragu sastao sa Ursulom fon der Lajen
Predsednik Vučić se u Pragu sastao sa Ursulom fon der Lajen - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Pragu, na marginama bezbednosne konferencije GLOBSEC.

Osim fon der Lajen, Vučić se sastao i sa bivšim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom, kao i sa predsednikom Finske Aleksandrom Stubom, te specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i Kristijanom Šmitom, visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BIH.

Tokom dana, predsednika Vučića u Pragu očekuju brojni bilateralni sastanci, a potom će učestvovati na panelu "Pridruživanje Zapadnog Balkana EU".

Ranije je najavljeno da će se na forumu razgovarati o ključnim globalnim izazovima uključujući pitanja bezbednosti, ekonomije i međunarodnih odnosa.

Vučić i fon der Lajen: Zahvalnost za razumevanje i lični angažman u napretku Srbije na putu u EU

Predsednik Srbije je istakao da je imao odličan razgovor sa predsednicom Evropske komisije, sa kojom je razgovarao o situaciji u regionu, te evropskom putu Srbija.

"Odličan razgovor sa predsednicom @ursulavonderleyen o situaciji u regionu, našem evropskom putu, realizaciji projekata predviđenim evropskim Planom rasta za Zapadni Balkan, kao i o ukupnim odnosima Srbije i EU", napisao je Vučić na društvenoj mreži instagram.

"Zahvalio sam predsednici Evropske komisije na razumevanju i ličnom angažmanu kada je reč o napretku Srbije i celog Zapadnog Balkana na putu približavanja EU, posebno u oblastima ubrzanja socijalne i ekonomske integracije", dodao je on.

Na kraju je naveo i to da je preneo predsednici fon der Lajen da Srbija predano pristupa svojoj reformskoj agendi.

"Ponovio sam da Srbija predano pristupa svojoj reformskoj agendi, kao i da je ozbiljan i odgovoran partner EU u svim aktivnostima usmerenim ka izgradnji zajedničke i prosperitetne budućnosti za sve naše građane", zaključio je.

Vučić s Bilčikom: Strateški cilj Srbije ulazak u EU, za napredak neophodan mir

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je danas da je u razgovoru s bivšim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom u Pragu ponovio da je strateški cilj Srbije ulazak u EU i da nam je "za svaku vrstu napretka u zemlji, regionu i Evropi neophodno da imamo mir i stabilnost".

"Srdačan susret s Bilčikom, dobrim poznavaocem prilika u Srbiji i regionu. Razgovarali smo o evropskom putu Srbije, prioritetima naše reformske agende, kao i uticaju nedavnih evropskih izbora na nastavak procesa proširenja EU", napisao je predsednik Srbije na Instagramu nakon sastanka sa Bilčikom tokom Foruma GLOBSEC2024 koji se održava u Pragu.

Sa predsednikom Finske o globalnim i regionalnim dešavanjima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je danas u Pragu imao odličan razgovor sa predsednikom Finske Aleksandrom Stubom o aktuelnim globalnim i regionalnim dešavanjima, kao i o unapređenju bilateralne saradnje Srbije i Finske.

"Postoje veliki neiskorišćeni potencijali, posebno kada je reč o našoj ekonomskoj saradnji i na tome treba da radimo u budućnosti", naveo je Vučić na Instagramu buducnostsrbijeav nakon razgovora sa predsednikom Finske na marginama Foruma GLOBSEC2024 koji se održava u Pragu.

Vučić je istakao da tokom razgovora naglasio i činjenicu da su svima u Evropi neophodni mir, razumevanje i jedinstvo kako bi mogla da se prevaziđu "ova turbulentna vremena" i nađe zajednički interes u daljem razvoju i napretku "naših država i naroda".

"Lajčaku sam preneo izuzetnu zabrinutost zbog najnovijeg nasilja na Kosovu i Metohiji"

Predsednik Vučić se na marginama samita u Pragu sastao i sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, kojem je preneo svoju zabrinutost zbog trenutne situacije na Kosovu i Metohiji i novog nasilja koje sprovodi vlada Aljbina Kurtija iz Prištine.

"Otvoren i iskren razgovor sa Miroslavom Lajčakom kome sam preneo izuzetnu zabrinutost zbog najnovijeg nasilja na Kosovu i Metohiji, ponovnog kršenja prava i ugrožavanja bezbednosti srpskog stanovništva bahatim i nelegalnim potezima Prištine", napisao je predsednik u Instagram objavi.

Instagram.com/buducnostsrbije

 

"Zatražio sam konkretnu i nedvosmislenu reakciju EU i zemalja članica - ne samo u osudi ovakvih poteza, već i u njihovom sprečavanju i zaštiti Srba. Srbija ostaje odgovoran partner EU u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom, ali će iskoristiti sva raspoloživa diplomatska sredstva da ne dozvoli teror nad svojim narodom", zaključio je predsednik Vučić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija