Politika

Vučić i Makron obišli Galeriju Matice srpske: "Divno je uživo videti ilustraciju veze srpske i francuske umetnosti"

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2024

-

12:41

Vučić i Makron obišli Galeriju Matice srpske: "Divno je uživo videti ilustraciju veze srpske i francuske umetnosti"
Vučić i Makron obišli Galeriju Matice srpske: "Divno je uživo videti ilustraciju veze srpske i francuske umetnosti" - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Francuske Emanuel Makron upoznao se danas u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu sa najvrednijim delima stalne postavke ove značajne institucije kulture za srpski narod.

On je, u pratnji predsednika Srbije Aleksandra Vučića, obišao novi deo stalne postavke u kojoj je izložena nacionalna umetnost Srbije od 18. do 20. veka.

Direktorka Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski predstavila je gostima najznačajnija umetnička dela izložena u Galeriji.

"Da bismo razumeli budućnost, moramo da razumemo našu prošlost. Počeli smo prvo sa prikupljanjem porteta znamenitih Srba, kao i umetnička dela koja predstavlaju istoriju našeg grada", rekla je ona tokom obilaska.

Predstavila je neke od najstarijih slika u kolekciji iz 18. veka.

Makron i Vučić bili su u prilici da vide vredna dela poput slike Miloša Obrenovića kako jaše na konju, Dositeja Obradovića, čuvenu sliku Save Šumanovića - Mornar na molu, sliku Paje Jovanovića - Proglašenje Dušanovog zakonika.

"Uskoro očekujemo postavljanje izložbe ispirisane francuskom umetnošću", najavila je Palkovljević Bugarski i rekla Makronu da je Matica srpska sjajno mesto za promociju francuske kulture.

Nova stalna postavka u Galeriji Matice srpske u kojoj je izložena nacionalna umetnost Srbije od 18. do 20. veka biće za građane otvorena od oktobra ove godine.

U martu ove godine u Matici srpskoj bila je postavljena izložba "Ispirisani Francuskom".

Predsednik Francuske je u dvodnevnoj poseti Srbiji na poziv predsednika Vučića, a poseta Makrona Matici srpskoj nastavak je razvijanja vekovne francusko-srpske kulturne saradnje.

Makron: Divno je uživo videti ilustraciju veze srpske i francuske umetnosti

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas nakon posete galeriji Matice srpske u Novom Sadu da je impresivno videti sve te umetnike i da mu je predstavljalo zadovoljstvo što je bio u Galeriji.

"Obavezao sam se da sa predsednikom Vučićem dođemo u Galeriju u Novom Sadu. I kao što sam rekao timu i direktorki, jedino mi je žao što ne mogu da ostanem duže i moram da kažem da je impresivno videti sve te umetnike, gde vidimo kakav je način na koji nacija razmišlja i kako se ostvaruje kroz umetnike. Zadovoljstvo mi je što sam bio ovde", rekao je Makron za RTS.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Na pitanje da li je ranije znao o odnosu srpske i francuske umetnosti, Makron je odgovorio da je bio svestan te veze i naglasio da je divno i uživo videti jasnu ilustraciju te veze.

Predsednik Makron danas završava dvodnevnu posetu Srbiji, koju je juče započeo bilateralnim susretom dve delegacije u Palati Srbija u Beogradu.

Vučić: Ponosan sam zbog prilike da budem domaćin Makronu u Galeriji Matice srpske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Francuske Emanuel Makron upisali su se u Knjigu počasnih gostiju galerije Matice srpske u Novom Sadu, a Vučić je napisao da je ponosan što je mogao da bude domaćin francuskom predsedniku u poseti Galeriji najstarije srpske kulturne ustanove.

"Veoma sam ponosan zbog prilike da velikom prijatelju Srbije predsedniku Makronu budem domaćin u poseti Galeriji Matice Srpske koja, skoro dva veka afirmiše srpsku kulturu u Evropi i svetu. Posebno me raduje što sam imao priliku da mu pokažem izvanrednu kolekciju srpskog slikarstva, među kojima dela Uroša Predića, ali i radove Save Šumanovića, Milana Konjevića i Petra Dobrovića, koji su bili naša spona sa pariskom školom slikarstva", napisao je Vučić na svojoj Instagram stranici.

Predsednik Makron danas završava dvodnevnu posetu Srbiji, koju je juče započeo bilateralnim susretom dve delegacije u Palati Srbija u Beogradu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija