Politika

ZAVRŠENA POSETA FRANCUSKOG PREDSEDNIKA Vučić: Važne stvari smo dogovorili tokom ova dva dana posete Makrona

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

30/08/2024

-

09:00

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron završio je dvodenvnu posetu Srbiji, a drugog dana posete sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem je obišao Maticu srpsku i kompaniju "Šnajder elektrik" u Novom Sadu. Na kraju posete, njih dvojica su prisustvovala otkrivanju ploče povodom završetka radova na modernizaciji aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu.

Ključni događaji:

  • Predsednik Francuske Emanuel Makron stigao je u četvertak u dvodnevnu posetu Srbiji
  • Osim Beograda, Makron će posetiti i Novi Sad
  • Potpisan Ugovor o nabavci 12 aviona "Rafal“ ukupne vrednosti 2,7 milijardi evra
  • Vučić: Makron još jednom pokazao poštovanje prema srpskom narodu
  • Makron: Francuski interes je da Srbija radi što više sa Evropom i da se EU proširi

Posetu francuskog predsednika možete pratiti uživo u našem LIVE blogu:

22.32 Makronova poruka na srpskom: Dragi Aleksandre, hvala na toplom dočeku

Predsednik Francuske Emanuel Makron zahvalio se srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću na, kako je rekao, toplom dočeku tokom dvodnevne posete Srbiji. "Dragi Aleksandre, dragi srpski prijatelji, hvala vam na tako toplom dočeku. Značajno smo unapredili odnos između Srbije i Francuske. Nastavićemo dalje. Imate prijateljstvo i poštovanje Francuske, kao i moje lično", poručio je Makron na svom Instagram profilu, napisavši poruku na srpskom jeziku, a potom i na francuskom.

16.50 Vučić: Važne stvari smo dogovorili tokom ova dva dana posete Makrona

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je predsedniku Francuske Emanuelu Makronu na poseti Srbiji i ocenio je da su važne stvari dogovorene i konkretizovane tokom dva dana njegove posete.

"Beskarajno Vam hvala, dragi prijatelju Emanuele Makronu na ovoj poseti, kao i na poštovanju i časti koje koju ste pokazali prema našoj zemlji. Srećan sam što smo mogli ponovo da Vas ugostimo u Beogradu, ali i što ste pokazali spremnost i želju da vidite i naš prelepi Novi Sad. Važne stvari smo dogovorili i konkretizovali tokom ova dva dana, a mnogo zajedničkog rada je tek pred nama, za dobrobit naših zemalja i naroda. Srećan Vam put i da nam se što pre vratite", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu.

16.10 Završena je poseta Makrona Srbiji

Printscreen YouTube/Tanjug News Agency official

 

Predsednik Francuske Emanuel Makron završio je dvodnevnu posetu Srbiji, a sa aerodroma Nikola Tesla u Beogradu ispratio ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

16.45 Igrutinović: Beograd je u potrazi za preferentnim partnerom u EU i Francuska je zauzela tu ulogu

O poseti francuskog predsednika za Euronews Srbija govorio je i Milan Igrutinović iz Instituta za evropske studije. Prema njegovoj proceni ovo je bila uspešna poseta pre svega u domenu bilateralnih odnosa, nakon Makronove posete 2019. koja je takođe imala emotivni i istorijski karakter. Analitičar je podsetio na tadašnji govor francuskog lidera ispred Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, dodavši da je i sada u pismu upućenom srpskoj javnosti Makron pozvao na staro ratno savezništvo.

"Zapravo ti odnosi imaju i mogu da imaju jednu zanimljivu, pozitivnu, istorijsku notu i podlogu emotivnu na kojoj se mogu graditi. Očigledan je rast i ekonomskih i političkih odnosa. Beograd je na neki način i u potrazi za preferentnim partnerom u EU od velikih igrača. Setimo se, ipak je to nekad bila Angela Merkel, a nekoliko godina to prosto nije slučaj. Nekako je Francuska sada ušla u tu ulogu, i sa druge strane Francuska želi svakako od početka i prvog Makronovog mandata jedno čvršće prisustvo na Balkanu kako bi na neki način nadgledala i upravljala procesom evrointegracija i kako bi sa zemljama na istoku imala čvršće odnose u sklopu ukupnog balansa odnosa između Francuske i Nemačke unutar Evropske unije, koju je i Britanija napustila 2016. godine. Tako da su se stekli uslovi sa obe strane da se ti odnosi razviju", kazao je Igrutinović.
 
Analitičar takođe ističe značaj apela srpskoj javnosti u Makronovom pismu, da se poradi na putu evrointegracija.

"Francuska je ovde pragmatična i praktična i gleda uže svoje interese, Beograd takođe gleda svoje uže interese, s tim da Francuska želi da to zaodene u jedan širi evrointegrativni ogrtač i da da jednu notu, da da podršku i da, kako se kaže u Makronovom pismu, da apeluje na srpsku javnost, na srpsko društvo da prosto porade više na tom putu koji je ne jedini moguć ali jedini razuman za naša društva. Tako da bila uspešna poseta i ja mislim da Beograd i Beograd i Pariz mogu biti zadovoljni ovim ishodima", naveo je on.

Kompletan razgovor sa Milanom Igrutinović, u kojem se, između ostalog, dublje analizira kupovina francuskih borbenih aviona, možete pogledati u videu ispod. 

16.03 Makron: Francuska je prijatelj Srbije, kao i ja lično

Predsednik Emanuel Makron poručio je na kraju dvodnevne posete Srbiji da je Francuska prijatelj Srbije, kao i on lično i zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na gostoprimstvu.

"Imali smo razgovore na strateškom nivou u svim sektorima, privrednim, kulturnim, i mislim da smo mogli suštinski da unapredimo odnose između Francuske i Srbije", rekao je Makron na ceremoniji otkrivanja ploče povodom završetka radova na modernizaciji i proširenju aerodroma Nikola Tesla.

Obraćajući se novinarima na aerodromu, Makron je naglasio da je zadovoljan svime što je urađeno na aerodromu. Istakao je da je poslednji put bio u Beogradu 2019. kada je mogao da stekne uvid u radove širokih razmera, kao i da su radovi završeni uprkos kovidu, inflaciji i geopolitičkoj situaciji.

"Odlučili ste 2018. da ukažete poverenje Vansiju, hvala vam na poverenju. Želim da zahvalim svim ekipama, inženjerima i tehničarima, srpskim i francuskim, i svim partnerima koji su doprineli da aerodrom danas izgleda onako kako izgleda. Aerodrom je danas mnogo veći, dobio je internacionalnu dimenziju i Francuska želi da nastavi da bude pored Vas, da bude uz Vas. Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas ovde pored Vas i što sam mogla da vidim sve što ste uradili", rekao je Makron.

Tanjug/Marko Đoković

 

On je zahvalio na ukazanom poverenju, što je Srbija dala Francuskoj taj projekat.

"Mi smo mogli da Vam pokažemo šta znamo, naše veštine, naše znanje da Vam prenesemo. Hvala Vam za to što ste nam ukazali poverenje. Gospodine predsedniče, ovo je prilika i za mene da Vam zahvalim na ovoj poseti i želim da Vam kažem da je Franciska prijatelj Srbije i ja lično sam prijatelj Srbije", poručio je francuski predsednik.

15.56 Vučić i Makron otkrili ploču na aerodromu u Beogradu povodom završetka radova

Predsednik Aleksandar Vučić je zajedno sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, na kraju njegove dvodnevne posete Srbiji, otkrio ploču povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu.

Vučić je, na aerodromu kojim upravlja francuska kompanija Vansi erports, istakao da je aerodrom imao u prvih šest meseci ove godine rast broja putnika od 13 odsto i izrazio očekivanje da će već ove godine broj broj putnika premašiti devet miliona.

"Naš je zadatak bio da do 2027. to bude ukupno 10 miliona, verujemo da će to biti mnogo ranije", rekao je Vučić.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Predsednik Srbije zahvalio je predsedniku Makronu na tome što je gotovo dva dana proveo u Srbiji, kao i što nije bio samo u Beogradu već je posetio i Novi Sad.

"Hoću da vam kažem veliko hvala i za angažman francuske kompanije. Beogradski aerodrom u prvih šest meseci ove godine beleži rast od 13 odsto, govorimo o broju putnika i mi očekujemo da već ove godine cifra, odnosno broj putnika premaši devet miliona", rekao je Vučić.

Naglasio je da je beogradski aerodrom danas potpuno drugačiji.

"Desetostruko je moderniji, mnogo lepši, mnogo sadržajniji nego što je bio ranije i to ne bismo mogli da uradimo bez ogromne investicije i predviđenih 730 miliona evra, na šta je po ugovoru bila obavezna francuska kompanija. Srećan sam što ovu ploču danas ovde možemo da otkrijemo i pokažemo kako naša saradnja može mnogo toga da donese i Srbiji, a verujemo i francuskoj kompaniji koja će umeti da zaradi u narednom periodu. I za naše građane ovo je velika vest i verujem da ćemo još mnogo toga morati na aerodromu da uradimo da dostignemo ciljani nivo od 15 miliona putnika u godinama koje su pred nama", rekao je Vučić.

Tanjug/Marko Đoković

 

Još jednom je zahvalio Makronu na poseti.

"Vidim da svi u svetu komentarišu samo Rafale, hvala na poverenju koje ste ukazali Srbiji. Hvala na vašoj dobroj volji da sa nama provedete vreme i hvala vam na gostovanju i časti koju ste ukazali našoj maloj zemlji. Ponosan sam na naše prijateljstvo i još jedanput vam se zahvaljujemo i želimo da se što pre vratite ovim falkonima u našu Srbiju i jedva čekamo novu priliku da vas srdačno dočekamo", poručio je Vučić.

14.37 Rabrenović: Nabavka Rafala pokazuje da nas zapadni svet ceni kao demokratsku zemlju

Ekonomista Mihajlo Rabrenović izjavio je danas da to što će Srbija nabaviti 12 francuskih višenamenskih aviona "Rafal" pokazuje da nas zapadni svet ceni kao demokratsku zemlju koja je stabilna na ovom području i koja neće zloupotrebiti tu tehnologiju.

On je za Tanjug kazao da gledano sa ekonomske strane ova nabavka pokazuje da Srbija to može da priušti, jer nam je društveni proizvod dobar, dobre su nam rezerve novca, a imamo i dobar trend.

"Ne samo da je važno to što mi možemo da nabavimo 'Rafale', nego i to što oni hoće da nam ih daju", rekao je Rabrenović i naglasio da je Srbija vojno-neutralna zemlja i da treba da jača svoju borbenu sposobnost, jer, kako kaže, živimo u jednom vrlo složenom svetu gde je nestabilnosti na sve strane.

Prema njegovim rečima, svaka savremena država treba da ima višenamenske avione "Rafal".

On je dodao i da je dolazak predsednika Francuske u Srbiju Emanuela Makrona posebno značajan jer je on ličnost koja ima značajne nadležnosti, a EU je stalo da se Evropa stabilizuje na ovom području i u tom smislu vidi Srbiju kao lidera.

Rabrenović je naveo i da su nuklearke budućnost i da bez njih za deset godina nećemo moći da imamo dovoljno struje za našu privredu i građane.

"Ovim sveobuhvatnim poslovima koje radimo sa Francuzima mi dolazimo zaista u jedan poseban položaj i možemo da kažemo da to partnerstvo nije nešto uobičajeno, već da nas oni zaista vide kao važne na ovom području", kazao je on.

Naglasio je i da Francuzi vide Srbiju kao zemlju u kojoj imaju stabilne uslove poslovanja i da, dodao je Rabrenović, na Srbiju će se još više u budućnosti računati.

Prema njegovim rečima u diplomatiji se uvek mora gledati unapred, ali treba da pamtimo i stvari iz prošlosti i da ih ne zaboravimo.

Ekonomista Ljubodrag Savić smatra da ova vlada u poslednjih deset godina vodi prilično uravnoteženu i, kako naglašava "pametnu politiku".

On je naveo da Srbija ima dobru saradnju i sa Kinom i sa Rusijom i sa Zapadom.

14.35 Kolaković: Francuska ima poverenje u Beograd, a Srbija je dala garancije da informacije o "Rafalima" neće dati trećoj strani

O poseti predsednika Francuske Srbiji za Euronews Srbija je govorila i Aleksandra Kolaković iz Instituta za političke studije.

Sumirajući utiske posete predsednika Makrona, Kolaković se složila da "headline" posete jeste potpisan ugovor o borbenim avionima "Rafale", o kojima se dugo govorilo, očekivalo se potpisivanje u junu, a nju to potpisivanje ugovora sada nije iznenadilo.

"Delimično, ne toliko iskreno. Nije me iznenadilo zato što se već negde pratilo da su ti pregovori oko "Rafala" u toku i u aprilu mesecu kada je bila zvanična poseta srpskog predsednika, se negde govorilo da će se taj posao oko "Rafala" finalizovati u naredna dva meseca i naravno sva situacija koja se odnosi na događaje u Francuskoj, raspisivanje izbora koje je bilo iznenadno zaista, su uticali da se to prolongira i negde je ova poseta bila očekivana, ali naravno se nije znalo u kom trenutku će se ona desiti i negde se očekivalo da najvažniji deo posete upravo bude ta vojnotehnička saradnja i kupovina "Rafala", rekla je Kolaković i nastavila:

"To sada opet nosi sa sobom i onu političku dimenziju, veoma bitnu, i naravno ekonomsku i ovaj ekonomski deo posete je takođe negde bio očekivan. Moguće je da tu sad postoje neke ovako dodatne komponente, to su ovi sporazumi potencijalni, odnosno namere saradnje u pogledu zdravstva, u pogledu nečega u čemu je inače Francuska istorijski već učestvovala u Srbiji u toku Prvog svetskog rata i nakon rata. Ona je znatno uticala takođe na te temelje izgradnje srpskog zdravstva, a opet sa druge strane i ova kupovina "Rafala" se takođe može posmatrati istorijski, jer je suštinski srpska avijacija i podignuta, takoreći, na krilima francuske avijacije", rekla je ona.

Kolaković se složila da je Beograd morao da da određene garancije Parizu s obzirom na to da Srbija nije deo vojnih ili ekonomskih saveza, a Francuska je prodala avione "Rafale" i Hrvatskoj.

"Da, definitivno je moralo postojati davanje garancija. Ustvari, i Francuska procena sa jedne strane da ona ima strateški interes na području Zapadnog Balkana. Ona je to negde mapirala još 2019., dakle, strategijom za Zapadni Balkan i idejom povratka francuske na ove prostore, povratka francuske politike prema Balkanu, koja nije sada ključno usko samo vezana za Evropsku uniju i za neke druge partnere u evroatlanskim integracijama, već da je ona ustvari negde i proizvod samostalnih poteza same Francuske prema ovom regionu", istakla je Kolaković i dodala:

"Sa druge strane, situacijom koja je globalno i veoma izazovna trenutno, posmatramo sve ono što se događa i na istoku Ukrajine, i na istoku u smislu Gaze, odnosno Ukrajini i u Gazi. I u tom kontekstu treba posmatrati da je Francuska morala da prepozna i potencijal bezbednosti regiona takođe i odnosa u regionu. I negde i u ovom pismu samog francuskog predsednika, odnosno autorske izjave koje je dao za politiku i sinoćne izjava, upravo govore o tome da Pariz ima određeno poverenje u Beograd", rekla je ona.

Takođe, Kolaković smatra i to da je srpska strana dala određene garancije.

"A, sa druge strane, srpska strana, naravno, je dala svoje garancije na ono što se zove intelektualna svojina i, u stvari, pravo da podaci koji su veoma osetljivi i koji se odnose na "Rafale" i na druge segmente tog ugovora neće dobiti neka druga strana", kaže ona.

Ostatak njenog gostovanja pogledajte u video prilogu.

Euronews TV

14.20 Vučić: Srećan sam što sam Makronu mogao da pokažem najlbolje što Srbija ima da ponudi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je ručak u čast predsednika Francuske Emanuela Makrona na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu i tom prilikom poručio da je srećan što je imao priliku da predsedniku Francuske pokaže najbolje što Srbija ima da ponudi.

"Srećan sam što sam predsedniku Makronu mogao da pokažem najbolje i najlepše što Srbija ima da ponudi, a to su svakako i ovaj pogled sa Petrovaradinske tvrđave i vojvođanski specijaliteti. Francuska je poznata kao zemlja turizma, dobre hrane i vina, a ja sam ubeđen da naša Vojvodina, svojim nepreglednim poljima, bermetom i kulenom, ali i kulturnom raznolikošću, može da stane pored jedne Provanse i da se ne postidi. Još jednom, dobrodošli u našu lepu Srbiju predsedniče Makron. Osećajte se kao kod kuće", napisao je Vučić na svojoj Instagram stranici.

12.37 Makron: Srbija ima važnu ulogu u Svetskom partnerstvu za veštačku inteligenciju

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je na Forumu o veštačkoj inteligenciji "Inovirajmo zajedno u Evropi", u kompaniji "InGrid-Schneider Electric LLC" u Novom Sadu, da Srbija ima važnu ulogu u Svetskom partnerstvu za veštačku inteligenciju. Makron je rekao da mu je veliko zadovoljstvo što može o tome da razgovara sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, sa preduzetnicima, istraživačima i studentima.

"Mi smo uvek ovde u nekoj čudnoj situaciji. Trebalo bi da govorimo inteligentno i da budemo kredibilni o nečemu što, u stvari, ovi ljudi u publici znaju bolje od nas. Ja ću onda u nekoliko reči da vam kažem koja je naša vizija. Ako smo mi ovde da razgovaramo zajedno o veštačkoj inteligenciji, to je zato što Srbija ima tu važnu ulogu u Svetskom partnerstvu za veštačku inteligenciju i predsedava grupom koju smo postavili u okviru OECD-a. I ta grupa bi trebalo da koordiniše razgovore o ovoj temi", rekao je Makron na forumu. Naveo je da će u februaru sledeće godine Francuska organizovati samit o AI u Parizu sa studentima, preduzetnicima i istraživačima.

12.32 Vučić: Verujem da ćemo uskoro da krenemo u posao sa 5G mrežom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija predsedavajuća grupi zemalja, koja se širi u okviru globalne inicijative za veštačku inteligenciju, da će 2025. godine biti prva predsedavajuća na forumu, kao i da će to biti prilika da se donesu nove investicije vezane direktno za veštačku inteligenciju.

On je na otvaranju Foruma o veštačkoj inteligenciji "Inovirajmo zajedno u Evropi" u Novom Sadu, u prisustvu predsednika Francuske Emanuela Makrona, rekao da Srbija još nije uradila ni 5G mrežu, ali da veruje da će narednih dana i nedelja krenuti i u taj posao.

Vučić je dodao da Novi Sad ima dobar Tehnički fakultet i još nekoliko dobrih fakulteta, koji daju izuzetno talentovane ljude, zbog kojih imamo uspeha u kompletnom IKT sektoru, i da veruje da će i u njih da se više ulaže u budućnosti.

"Da dobijemo još više studenata svršenih koji su briljantni i koji predstavljaju budućnost naše zemlje", rekao je Vučić.

Tanjug/Marko Đoković

 

Istakao je i da je posebno važno što se nalaze u Novom Sadu, gde je sedište firme "Šnajder elektrik", a čiji je moto da svaki čovek ima pravo da ima pristup električnoj energiji i da zato ulažu mnogo u mrežu električne energije.

"Zato su neki od najinventivnijih sistema ovde osmislili i sve je zasnovano na inovacijama, nauci, veštačkoj inteligenciji, svemu onome što ne poznajemo dovoljno, ali imamo srećom veliki broj mladih i talentovanih ljudi koji su tu da nam pomognu. Taj talenat možemo i moramo da razvijamo i ulažemo u njega mnogo više", rekao je Vučić i zahvalio se Makronu na zajedničkim programima sa Francuskom koje možemo da koristimo da bi u tome uspeli.

"Hvala vam što ste ovde, na jednom mestu koje je izuzetno značajno za nas i predstavlja modernu investiciju, ali i koje će nam proizvodima mnogo toga doneti", poručio je Vučić Makronu.

12.19 Vučić i Makron na Forumu o veštačkoj inteligenciji u Novom Sadu

Forum o veštačkoj inteligenciji "Inovirajmo zajedno u EU" otvoren je u prisustvu predsednika Srbije i Francuske Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona, u kompaniji "InGrid-Schneider Electric LLC" u Novom Sadu.

Prisustvuju i premijer Srbije Miloš Vučević, predsednica Vlade Vojvodine Maja Gojković, ministarka privrede Adrijana Mesarović, ministarka nauke Jelena Begović, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i drugi.

Euronews/Stefan Goranović

 

Nakon uvodnih obraćanja predsednika Srbije i Francuske predstaviće se kompanije iz oblasti IT sektora, nakon čega će studentima koji se bave ovim naukama biti omogućeno da postave pitanja kompanijama.

Fokus Foruma o veštačkoj inteligenciji "Inovirajmo zajedno u EU" je na razvoju inovacija i veštačke inteligencije, na koji način se razvoju sistemi i implementiraju iz oblasti IT.

Euronews/Stefan Goranović

 

12.16 Vučić: Ponosan sam zbog prilike da budem domaćin Makronu u Galeriji Matice Srpske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Francuske Emanuel Makron upisali su se u Knjigu počasnih gostiju galerije Matice srpske u Novom Sadu, a Vučić je napisao da je ponosan što je mogao da bude domaćin francuskom predsedniku u poseti Galeriji najstarije srpske kulturne ustanove.

"Veoma sam ponosan zbog prilike da velikom prijatelju Srbije predsedniku Makronu budem domaćin u poseti Galeriji Matice Srpske koja, skoro dva veka afirmiše srpsku kulturu u Evropi i svetu. Posebno me raduje što sam imao priliku da mu pokažem izvanrednu kolekciju srpskog slikarstva, među kojima dela Uroša Predića, ali i radove Save Šumanovića, Milana Konjevića i Petra Dobrovića, koji su bili naša spona sa pariskom školom slikarstva", napisao je Vučić na svojoj Instagram stranici.

12.12. Makron: Divno je uživo videti ilustraciju veze srpske i francuske umetnosti

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas nakon posete galeriji Matice srpske u Novom Sadu da je impresivno videti sve te umetnike i da mu je predstavljalo zadovoljstvo što je bio u Galeriji.

"Obavezao sam se da sa predsednikom Vučićem dođemo u Galeriju u Novom Sadu. I kao što sam rekao timu i direktorki, jedino mi je žao što ne mogu da ostanem duže i moram da kažem da je impresivno videti sve te umetnike, gde vidimo kakav je način na koji nacija razmišlja i kako se ostvaruje kroz umetnike. Zadovoljstvo mi je što sam bio ovde", rekao je Makron za RTS.

Na pitanje da li je ranije znao o odnosu srpske i francuske umetnosti, Makron je odgovorio da je bio svestan te veze i naglasio da je divno i uživo videti jasnu ilustraciju te veze. 

12.05 Očekuje se obraćanje na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji

Očekuje se obraćanje dvojice predsednika na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji u kompaniji "Šnajder elektrik" u Novom Sadu.

Euronews/Stefan Goranović

 

11.51 Makron se upoznao sa najvrednijim delima Galerije Matice srpske

Predsednik Francuske Emanuel Makron upoznao se danas u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu sa najvrednijim delima stalne postavke ove značajne institucije kulture za srpski narod. On je, u pratnji predsednika Srbije Aleksandra Vučića, obišao novi deo stalne postavke u kojoj je izložena nacionalna umetnost Srbije od 18. do 20. veka.

Direktorka Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski predstavila je gostima najznačajnija umetnička dela izložena u Galeriji.

"Da bismo razumeli budućnost, moramo da razumemo našu prošlost. Počeli smo prvo sa prikupljanjem porteta znamenitih Srba, kao i umetnička dela koja predstavlaju istoriju našeg grada", rekla je ona tokom obilaska.

Predstavila je neke od najstarijih slika u kolekciji iz 18. veka. Makron i Vučić bili su u prilici da vide vredna dela poput slike Miloša Obrenovića kako jaše na konju, Dositeja Obradovića, čuvenu sliku Save Šumanovića - Mornar na molu, sliku Paje Jovanovića - Proglašenje Dušanovog zakonika...

"Uskoro očekujemo postavljanje izložbe ispirisane francuskom umetnošću", najavila je Palkovljević Bugarski i rekla Makronu da je Matica srpska sjajno mesto za promociju francuske kulture.

11.08 Vučić i Makron obilaze Galeriju Matice srpske u Novom Sadu

Predsednik Francuske Emanuel Makron stigao je u Galeriju Matice srpske u Novom Sadu, gde ga je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa predsednikom Vlade Srbije Milošem Vučevićem i gde će premijerno obići novu stalnu postavku, u kojoj je izložena nacionalna umetnost Srbije od 18. do 20. veka.

Delegacija će imati priliku premijerno da obiđe novu stalnu postavku Galerije Matice srpske koja na nov i jedinstven način predstavlja kolekciju nacionalne umetnosti od 18. do 20. veka koju Galerija baštini.

Predsednika Makrona su u Matici srpskoj dočekali i predsednica Vlade Vojvodine Maja Gojković i ministar kulture Nikola Selaković, a delegaciju će sa istorijom i biografijom ove kulturne ustanove upoznati dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica GMS. Predsednici će se kroz dela mnogih umetnika prvo upoznati sa istorijom Galerije od njenog osnivanja 1847. godine do 2022. godine kada je obeležen jubilej 175 godina od osnivanja.

Posmatraće i hronologiju nacionalne umetnosti, od 18. do 20. veka, a obilazak će završiti posmatranjem najzačajnijih umetničkih dela u kolekciji Galerije Matice srpske. Nova stalna postavka biće za građane otvorena od oktobra ove godine. Poseta Makrona Matici srpskoj nastavak je razvijanja vekovne francusko-srpske kulturne saradnje.

Printscreen/Tanjug video

 

Srbija i Francuska obeležavaju 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Srbija i Francuska uspostavljaju zvanične diplomatske odnose neposredno nakon Berlinskog kongresa, a od 1. januara 1879. Francuska ima ambasadu u Beogradu, a Srbija ima ambasadu u Parizu i konzulat u Strazburu.

Uporedo sa diplomatskom saradnjom, razvija se i kulturna razmena između dve zemlje, a danas se ona odvija uglavnom preko kulturnih centara.

Što se tiče Francuske, ona se odvija se kroz aktivnosti Francuskog instituta u Srbiji, uz podršku i učešće Amabasade Republike Francuske u Srbiji. Međutim, pored Beograda, Francuska ima kulturne centre i u Novom Sadu i Nišu.

Danas Matica srpska ima oko 2.000 saradnika. Oni su uključeni u više desetina naučnih i razvojnih projekata, u okviru Odeljenja za književnost i jezik, Leksikografskog odeljenja, Odeljenja za društvene nauke, Odeljenja za prirodne nauke, Odeljenja za likovne umetnosti, Odeljenja za scenske umetnosti i muziku i Rukopisnog odeljenja. Biblioteka Matice srpske ima više od 3.500.000 publikacija, a Galerija bogatu zbirku u kojoj je predstavljeno srpsko slikarstvo od 18. do 20 veka.

10.47 Vučić: Mi, Srbi, smo sa Francuzima bili i ostali tradicionalni prijatelji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se na svom nalogu na Instagramu povodom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona.

"Mi, Srbi, smo sa Francuzima bili i ostali tradicionalni prijatelji, mnogo vam hvala što ste došli u Srbiju. Zahvalan sam i na sve većem nivou investicija u našu zemlju i sve bližoj saradnji u različitim sferama društvenog života", napisao je Vučić.

10.33 Diklić: Važno je da Francuska ima poverenje u Srbiju da joj isporuči avione

O poseti predsednika Makrona za Euronews Srbija govorio je Radomir Diklić, predsednik Evropskog pokreta u Srbiji. Što se da kupovine aviona "Rafal" tiče on kaže približava Srbiju Evropi, ali je istovremeno udaljava od Rusije, mada je po njemu mnogo važnije što Francuska ima poverenje da te lovce isporuči Srbiji.

"Sasvim je sigurno da tako velika kupovina i tako sofisticirane vojne opreme ima više aspekata. Pre svega trebalo je da Francuska odluči da takvu tehnologiju proda Srbiji koja nije u NATO-u, koja je nezavisna, neutralna, ali ipak, i to svi znaju, sa veoma posebnim i razvijenim odnosima sa Rusijom i Kinom. Na konferenciji za štampu su postavljena pitanja šta to znači, mislim, da je predsednik Makron bio veoma jasan da to jeste jedan strateški potez koji na neki način približava Srbiju Evropi, što će opet značiti da je na neki način i udaljava od Rusije, jer do sada smo u Srbiji imali isključivo ruske avione. Samo to pitanje naoružanje je manje važno. Mnogo je važnije da Francuska ima poverenje da da te avione u Srbiju i to je i Makron rekao, a potvrdio je i Vučić da nema bojazni da će se ta tehnologija na neki način doturiti, da tako kažem, Rusima", kazao je analitičar 

Diklić ne očekuje burnu reakciju Rusije, koja i sama, kako kaže, ima jak lobi u Srbiji.

"Ja mislim da i do sada Rusija ima veoma razvijene odnose sa Srbijom. Rusija ima, i to treba reći, veoma jak lobi ovde. Ima puno ljudi, naravno postoje i sentimentalne, emotivne, istorijske veze, i sve to kod običnih građana Srbije. Ali, postoje i ljudi koji su jasno lobisti, ljudi koji to i ne kriju. Uzmimo recimo potpredsednika vlade, Vulina, koji svako malo ide u Moskvu i ne samo to. Ono što ne treba zaboraviti je da je on bio u jednom trenutku i šef BIA. Dakle, Rusija to posmatra. Za sada nema nekih burnih reagovanja. Ja mislim da neće biti ni sada, jer to je sve, kako je to rekao Makron, pokušaj da se Srbija više priveže za Evropsku uniju", smatra stručnjak. 

Ostatak razgovora sa Radomirom Diklićem pogledajte u videu ispod:

Euronews TV

09.46 Letić: Potpisivanjem dogovora o "Rafalima" srpska država se vezuje za francusku vojnu industriju za narednih pola veka

O poseti predsednika Francuske Srbiji za Euronews Srbija je govorio politikolog Nikola Letić, koji je komentarisao potpisane sporazume Srbije i Francuske.

Najviše pažnje privuklo je potpisivanje sporazuma o nabavci borbenih aviona "Rafal", a 2,7 milijardi evra će koštati ta nabavka.

Na pitanje šta to znači u strateškom smislu za Srbiju, Letić je istakao da je reč o istorijski važnoj odluci Srbije, koja je na određeni način vezuje za Francusku.

"To je strateški izuzetno važna odluka i možemo reći da je to istorijska odluka, kako je predsednik Makron okarakterisao, jer ne radi se samo o velikom poslu i unosnom poslu za francusku stranu, radi se o dugoročnom poslu. To znači praktično da će naša država tehnološki biti vezana za francusku vojnu industriju za sledećih otprilike pola veka. To su dakle rezervni delovi, tu je i naoružanje, paketi modernizacije na svakih desetak godina itd., rekao je Letić i nastavio:

"U tom smislu treba isteći da ova vrsta naorožanja, borbeni avion je najsofisticiranija vrsta naoružanja koja praktično postoji, ne prodaje se zemljama u koje se nema poverenje. Činjenica da je Francuska prodala ovo oružje Srbiji pokazuje jako visok nivo poverenja koje Pariz ima u Beograd i jako velika očekivanja koja Pariz ima od Beograda kada je u pitanju pozicioniranje Srbije u geopolitičkom smislu. Možda se može reći da je ovo prvi put od međuratnog perioda da je Srbija pristupila klubu zapadnih naroda i to jeste veliki, veliki istorijski događaj", zaključio je Letić.

Celo gostovanje Nikole Letića pogledajte u video prilogu.

Euronews TV

09.24 Agenda današnje posete

Makron i Vučić će posetiti Galeriju Matice srpske i obići nove postavke.

Od 11.15 očekuje se obraćanje dvojice predsednika na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji u kompaniji "Šnajder elektrik" u Novom Sadu.

Prema programu drugog dana posete, od 15.30 uslediće ceremonija otkrivanja ploče povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu i obraćanje dvojice predsednika.

Oko 15.50 očekuje se ispraćaj predsednika Makrona.

09.00 Makron ćirilicom na mreži X: Iskrena je radost vratiti se u Srbiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je, nakon sinoćnjeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem tokom svoje posete Srbiji, da je iskrena radost vratiti se u Srbiju i da čuva dragu uspomenu na svoju posetu Srbiji pre pet godina. 

"U svetu gde je sve nestabilno, lepo je imati pouzdane prijatelje i istorijske konstante. Delimo ih. Iskrena radost je vratiti se", napisao je Makron ćirilicom na mreži Iks.

Makron je podelio fotografiju sa Vučićem kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, koja je nastala 2019. godine, kada je prvi put posetio Srbiju. 

Potpisan ugovor za nabavku "Rafala", vrednost ugovora 2,7 milijardi evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je za Srbiju velika vest kupovina 12 francuskih višenamenskih aviona "Rafal" i naveo je da je ugovor koji je potpisan sa francuskim proizvođačem, a koji uključuje kompletan pomoćni logistički paket, rezervne motore i druge delove, vredan 2,7 milijardi evra. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"12 potpuno novih aviona biće u vlasništvu Republike Srbije. To je za nas ogromna vest. To će doprineti značajnom povećanju operativnih sposobnosti naše armije, potpuno drugačiji pristup. I mi smo srećni što postajemo deo Rafal kluba i hvala predsedniku Francuske (Emanuelu Makronu) što je doneo takvu odluku, što nam je omogućio da kupimo nove Rafale", rekao je Vučić u obraćanju u Palati Srbije, nakon razmene potpisanih ugovora između Srbije i Francuske, u okviru koje je razmenjen i ugovor o nabavci Rafala.

Ocenio je da pregovori nisu bili laki i naveo da je srećan što je ugovor večeras potpisan, kao i da veruje u dobru saradnju vojski Srbije i Francuske u budućnosti.

Šta je obeležilo višegodišnju saradnju Srbije i Francuske i kakva je ona danas?

Od ratnih saveznica, preko devedesetih, do obnovljenog prijateljstva, Srbija i Francuska su nastojale da u modernoj istoriji izgrade odnose utemeljene na ekonomskim potencijalima, što je rezultiralo dolaskom francuskih kompanija u našu zemlju, ali i statusom Srbije kao glavnog partnera Francuske na Zapadnom Balkanu.

U saradnji dugoj 145 godina, ruže nisu cvetale uvek i na svim poljima. Dolazak Emanuela Makrona u Srbiju 2019. godine bila je prva poseta nekog francuskog predsednika nakon 18 godina. Na Kalemegdanu ispred Spomenika zahvalnosti Francuskoj, u svom govoru i na srpskom jeziku, Makron je izjavio da "Francuska nikada neće zaboraviti ono što je Srbija učinila tokom Prvog svetskog rata".

Prilikom poslednje posete Vučića francuskoj prestonici, teme o kojima se razgovaralo bile su situacija na Kosovu, ekonomija i najava dolaska francuskog modnog brenda Luj Viton i letećiih automobila 2027. u okviru projekta EXPO.

Euronews TV

Ono što je najviše zainteresovalo javnost je nabavka 12 borbenih aviona Rafal, oko čega su postignuti konkretni dogovori, dok ugovori za nabavku još uvek nisu potpisani.

Posebna tema bila je i mogućnost izgradnje nuklearnih postrojenja u Srbiji, imajući u vidu da je Francuska evropski pionir u nuklearnoj energiji sa 56 aktivnih nuklearki. Tada je sa francuskom energetskom kompanijom potpisan Memorandum o razumevanju za strateško partnerstvo i saradnju u oblasti energetske tranzicije.

Francuska se nalazi na listi 10 najvećih investitora sa ulaganjima od 1,3 milijarde evra i registrovanih 340 preduzeća. Samo u prošloj godini vrednost ukupne robne razmene iznosila je gotovo dve milijarde evra. Od ukupnih investicija u regionu, čak 80 odsto Francuska je uložila u u Srbiju. Najvažniji projekti su aerodrom "Nikola Tesla" i budući beogradski metro.

Uz to, neke od poznatijih francuskih kompanija širom Srbije su Tarkett, Mišelin grupa, Mekafor, Mlekoprodukt, a kompanija Suez će učestvovati u izgradnji i upravljanju prvim beogradskim postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda.

Komentari (0)

Srbija