Politika

Gujon: Bilateralni odnosi Srbije i Francuske na najvišem nivou, saradnja na dobrobit obe zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

29/08/2024

-

22:46

Gujon: Bilateralni odnosi Srbije i Francuske na najvišem nivou, saradnja na dobrobit obe zemlje
Gujon: Bilateralni odnosi Srbije i Francuske na najvišem nivou, saradnja na dobrobit obe zemlje - Copyright Tanjug/Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju/Mirko Bajkiša

veličina teksta

Aa Aa

Bilateralni odnosi Srbije i Francuske su na najvišem mogućem nivou od kraja Drugog svetskog rata, izjavio je danas direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon povodom dolaska predsednika Francuske Emanuela Makrona u Srbiju.

"Poseta i razvoj odnosa nam govori da su trenutno bilateralni odnosi Francuske i Srbije na najvišem mogućem nivou i to od kraja Drugog svetskog rata", rekao je Gujon za Tanjug i podsetio da u jednom periodu od 18 godina nije bilo državnih poseta između dve zemlje.

Gujon je podsetio da je pre Makrona, koji je u Srbiji poslednji put bio u julu 2019. godine, u Beogradu bio Žak Širak i to 2001. godine.

"Predsednik Srbije je išao u Pariz 2018. godine. Nakon toga bilateralni odnosi su se razvili neverovatnom brzinom, pa je prvi put nakon 18 godina predsednik Francuske Emanuel Makron stigao u Beograd u julu 2019. godine. Tada je potpisano 25 sporazuma između vlada Srbije i Francuske i možemo da vidimo da od prve Vučićeve posete strateško partnerstvo zapravo živi i ne ostaje mrtvo slovo na papiru već se pretvara u konkretne projekte i konkretan ekonomski razvoj", rekao je Gujon.

Podsetio je da je u prethodnih sedam, osam godina utrostručena robna razmena između Francuske i Srbije.

"Saradnja u svim oblastima se razvija, od kulture, energetike, transporta, vojnotehničke saradnje. Sve ide u dobrom pravcu za dobrobit Srbije i rekao bih i Francuske", naveo je direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju.

Na pitanje da li bi saradnja dveju zemlja, za koju kažu da je odlična, mogla da bude i bolja, posebno u ekonomskom smislu, Gujon kaže da uvek može i bolje i više.

Tanjug/Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu/Miljan Bosnić

 

"Robna razmena Srbije i Francuske prošle godine bila 1,8 miliona evra, što je zapravo za Francusku 12. država na polju trgovinskih razmena. Tako da to može bolje. Što se tiče stranih direktnih investicija iz Francuske ih je bilo ukupno 1,3 milijarde evra. Opet je to 10 mesto", rekao je Gujon.

Odlični odnosi Vučića i Makrona

Rezultati su, prema njegovim rečima, takvi upravo zahvaljujući sporazumima i odličnim odnosima predsednika Vučića i Makrona.

"Kad imate dobre bilateralne odnose i dobru političku saradnju to je signal i ostalim firmama i kompanijama, ne samo iz Francuske, već i iz Europske unije, da je Srbija sigurna destinacija, gde imate stabilnost i pouzdanog partnera. Sve to se odražava na ostale nivoe i naše ekonomije", kazao je Gujon.

Dobri odnosi između Makrona i Vučića su, kako dodaje, omogućili da takozvano Kosovo ne bude primljeno u Savet Evrope u maju.

"Srbija je država koja drži do reči, do svojih angažovanja i to se uvažava i mislim da će se uvažiti još više u buduće. Tako da će o tome sigurno biti reči, ne samo ekonomija, ne samo vojno-tehnička saradnja, već i politička pitanja poput Kosova i Metohije", rekao je Gujon.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Na pitanja vezana za političku situaciju u Francuskoj, Gujon kaže da to što Makron dolazi u Srbiju, bez obzira na krizu u zemlji, govori koliko je Srbija važna za Francusku, kao i da ne veruje da će doći do velikih previranja i promena.

"To što je politička kriza trenutno u Francuskoj, a da predsednik Makron dolazi, to pokazuje koliko je Srbija važna u ovom trenutku i to što Srbija vodi svoju slobodarsku i vojno-neutralnu politiku, to nam to omogućava da razgovaramo sa svima", rekao je Gujon i podsetio da je nedavno u Beogradu bio i nemački kancelar Olaf Šolc i pre toga predsednik Kine Si Đinping.

Prema njegovim rečima, sve to pokazuje da je politika koji vodi predsednik dobra za Srbiju.

Dodao je da na ekonomskom nivou ne možemo da dobijemo čak i naoružanje od NATO zemalja kao što druge zemlje u regionu dobijaju.

"Ali vidimo da zahvaljujući našem ekonomskom rastu možemo sami da nabavimo od različitih zemalja ono što je najbolje za nas za očuvanje mira i stabilnosti", rekao je on i dodao da uz uvažavanje i poštovanje koje kao zemlja dobijamo, zapravo jačamo političku i geostratešku poziciju Srbije.

Komentari (0)

Srbija