Politika

Odnosi na "tankom ledu": Ima li sukoba između Aljbina Kurtija i Vjose Osmani i hoće li izbori biti prvi test

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

31/08/2024

-

18:04

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Nakon skoro četiri godine od zajedničke pobede na parlamentarnim izborima na Kosovu, održanim 2021. godine, pobednički dvojac, predsednica i premijer Vjosa Osmani i Aljbin Kurti čini se da nije u najboljim odnosima. 

Samo Vjosa Osmani zna zbog čega je onako duboko uzdahnula na objašnjenje američkog ambasadora Džefrija Hovenijera da nije želeo da kaže da administracija njegove zemlje i kosovske vlade nisu na istoj talasnoj dužinu, ali...

"Sasvim sigurno postoje mediji koji žele taj sukob između Kurtija i predsednice Osmani, međutim tog sukoba suštinski nema. Radi se samo o jednom državničkom dvojcu koji na jedan vrlo specifičan i poseban način po potrebi udovoljava američkoj administraciji", navodi novinar Branislav Krstić.

Ovaj dvojac ipak već duže vreme, barem javno ima različite stavove o važnim pitanjima.

"Mislim da političke partije, a i sama Vjosa Osmani, mislim da su svi dovoljno zreli politički da znaju da ne mogu da se 100 odsto slažu, jer onda treba dvotrećinska većina i treba da Osmani predstavlja ne samo Kurtijev stav, nego da bude neki garant tog demokratskog funkcionisanja institucija", kaže Ljeart Hodža, glavni i odgovorni urednik TV A1.

Euronews/Anđelka Ćup

 

Javno pokazivanje neslaganja, započelo je pismom o kome kosovska predsednica nije bila obaveštena, a koje je Kurtijeva ministarka spoljnih poslova Donika Gervala, ujedno i članica stranke Vjose Osmani, poslala Savetu Evrope. To je kosovski premijer demantovao.

"Imamo blisku saradnju. To znači da u razgovoru sa predsednikom parlamenta Konjufcom, sa ministrom spoljnih poslova Gervalom, kao i sa predsednicom Osmani, ponekad postoje razlike, ali ne verujem da su nepremostive", rekao je Kurti.

Nepremostive razlike ili ne, Kurti ipak nije otišao na konsultacije koje je Osmani zakazala zbog usaglašavanja datuma redovnih parlamentarnih izbora.

"Ne znam razloge, verujem da ga možete direktno pitati, pretpostavljam da je u kancelariji. Dakle, možete otići i pitati ga", rekla je Osmani.

Drugačiji, barem  javni stavovi, svakodnevno se čuju iz predsedništva i vlade posle jednostranih poteza Aljbina Kurtija na severu Kosova i njegove upornosti da ih sprovede bez obzira na protivljenje Amerike i Evropske unije. Srbi i Albanci to različito tumače.

Euronews/Vladislav Ćup

 

"Kurti je neko ko suštinski menja status kvo na Kosovu, neko ko ne želi da donosi odluke u koordinaciji ni sa kim, pa ni sa američkom administracijom. A opet sa druge strane imamo pandan, odnosno balans te jedne iste koalicije u liku predsednice Osmani. Uveren sam da na osnovu određene strategije evroatlantskih interesnih grupa, odnosno direktno konflikt menadžment grupe za Kosovo da taj dvojac u potpunosti radi u interesu svojih državljana, pritom kršeći svakodnevno prava manjinskih zajednica", navodi Krstić.

Hodža dodaje da će verovatno razlike da budu jasnije nakon izbora.

"Moraju tu da postoje i razlike u stavovima. I mislim da će te razlike da budu jasnije nakon izbora pa onda da vidimo kako će se ona postaviti ako hoće još jedan mandat. Ali ove dosadašnje razlike to su bile za očekivati", rekao je Hodža.

Da li zaista postoji sukob između Vjose Osmani i Aljbina Kurtija, znaće se i pre izbora, raspisanih za 9. februar. Ukoliko ne bude predizborne koalicije između njih, odnosi nisu kao što su bili pre ćetiri godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija