Društvo

Drecun: Kurti pokušava da ukidanjem srpskih vozačkih dozvola oteža život Srbima

Komentari

Autor: Tanjug

23/08/2024

-

15:42

Drecun: Kurti pokušava da ukidanjem srpskih vozačkih dozvola oteža život Srbima
Milovan Drecun - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštinskog odbora za odbranu i unutrašnju bezbednost Milovan Drecun ocenio je danas da ukidanje važenja srpskih vozačkih dozvola na KiM, koje je stupilo na snagu danas, još jedan u nizu jednostranih poteza Prištine kojim ona pokušava da maksimalno oteža život srpskom narodu u Pokrajini.

Drecun je Tanjugu rekao da će premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nastaviti da otežava život srpskom narodu na KiM i pokušati da raskine njegove veze sa državom Srbijom.

"Kurti želi da jednostavno izgura Srbe iz okvira uobičajene svakodnevice i normalnog života, ali i da ih natera da se integrišu u lažnu državu Kosovo, između ostalog i na taj način da sva lična dokumenta koja koriste od te lažne države, uključujući lične karte, a sada i vozačke dozvole i da prekine bilo kako zvanično prisustvo, pa čak i na taj način, preko ličnih isprava države Srbije na KiM", ocenio je Drecun. 

Dodaje da Kurti time samo pokazuje da mu nije namera da postigne bilo kakav dogovor sa srpskim narodom na severu KiM, da uvaži njegove zabrinutosti i njegove interese da olakša život Srpskom narodu.

"Naprotiv, radi sve ono što može da uradi da bi Srbe naterao da ili prihvate tu lažnu državu Kosovo ili jednostavno da se isele", poručio je Drecun.

On ističe da je to bezizlazna situacija za Srbe na severu KiM, jer će, ako ne prihvate da uzmu vozačke dozvole takozvane države Kosovo, onda biti kažnjeni na svakom koraku. 

"S obzirom na to da je na severu Kosova izuzetno brojno i brutalno prisustvo i pripadnika Kosovske policijske službe i specijalnih parapolicijskih jedinica, onda nema nikakve dileme da će Srbi biti dodatno terorisani ako ne prihvate te vozačke dozvole. Jednostavno, neće moći normalno da funkcionišu kada je u pitanju saobraćaj, upravljaju motornim vozilima i da se slobodno kreću", konstatovao je Drecun. 

On je naglasio da Beograd ima izuzetno suženi manevarski prostor da pomogne Srbima na KiM i da sve što je do sada pokušavao nije donelo bilo kakav rezultata, jer Kurti odbija svaki dogovor sa Beogradom o bilo kom pitanju. 

"Zato imamo zastoj u dijalogu i nastavljanje sa jednostranim potezima. Kurti je u potpunosti isključio postizanje bilo kakvog dogovora, razgovora ili kompromisa", poručio je Drecun.

On je naglasio da međunarodna zajednica, posebno njen, zapadni deo, ne preduzima nikakve ozbiljne aktivnosti da Kurtija natera da odustane od takvih jednostavnih poteza.

Komentari (0)

Srbija