Politika

Podizanje političke temperature pred izbore: Da li će kampanja na Kosovu opet negativno uticati na položaj Srba?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/08/2024

-

21:00

Podizanje političke temperature pred izbore: Da li će kampanja na Kosovu opet negativno uticati na položaj Srba?
Tanjug/Miloš Milivojević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Politička temperatura na Kosovu i Metohiji mogla bi da nastavi da raste uprkos tome što će stvarne temperature do februara, za kada su zakazani parlamentarni izbori, biti u opadanju. Tim "političkim nepogodama" naročito bi mogli da budu pogođeni Srbi sa Kosova, jer se i tokom prethodnih izbornih procesa pokazalo da političari u Prištini veoma lako potežu za skupljanjem političkih poena preko leđa Srba. Situacija za njih je posebno nepovoljna ako se pogleda da su nedavni jednostrani potezi kosovskog premijera Aljbina Kurtija ostali bez posledica, uprkos verbalnim osudama od strane međunarodne zajednice, pa čak i tradicionalnih zapadnih saveznika Prištine.

Kampanja na Kosovu nije ni počela, ali jedno pitanje koje bi moglo da bude veoma značajno za Srbe, došlo je u prvi plan. Posle zabrane dinara i zatvaranja ekspozitura banaka, sada se tebzije podižu zbog najave prištinskih vlasti o otvaranju mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici. Tome se protive i zapadni zvaničnici, ali za sada Aljbin Kurti i drugi zvaničnici ne odustaju od te ideje.

Kada se pogleda da 23. avgusta ističe rok za zamenu srpskih vozačkih dozvola koje ne priznaje Priština, deluje da će pitanja koja se prelamaju preko leđa Sba opet zauzeti značajno mesto u kampanji za parlamentarne izbore na Kosovu koji su zakazani za 9. februar sledeće godine. 

Konstantan rizik od eskalacije

Kada je reč o samom pitanju otvaranja mosta, sve oči srpske zajednice i srpskih zvaničnika su uprte ka Kforu. Juče je predsednik Srbije razgovarao sa pomoćnikom generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i bezbednosnu politiku Borisom Rugeom. Vučić je istakao da je rizik od eskalacije konstantan, i da tenzije koje Priština redovno izaziva neodgovornim odlukama i ponašanjem u ogromnoj meri utiču na srpski narod koji živi u stanju stalnog straha za život i imovinu.

A prethodno iskustvo je pokazalo da predizborne kampanje samo pojačavaju takve tenzije. Sociolog Vladimir Vuletić je rekao da se na Kosovu može očekivati kampanja u kojoj će se nacionalističke strasti pojačavati i da to sigurno neće biti kampanja koja će tragati za normalizacijom odnosa sa Srbima. 

Euronews/Vladislav Ćup

 

"To znači da kampanja neće biti usmerena na traganje za konstruktivnim rešenjima odnosa između Beograda i Prištine. Dakle, jedino što možemo da očekujemo je da će to biti kampanja u kojoj će se nacionalističke strasti pojačavati. Na kraju krajeva, možemo reći, i nažalost, Kosovo onako kako ga oni vide, nema na prvom mestu ekonomske teme, nema na prvom mestu bilo koje druge teme osim ovih koje se tiču nacionalizma i nacionalnog pitanja", rekao je Vuletić za Kosovo online.  

I drugi analitičari očekuju kampanju koja će se odraziti na položaj srpske zajednice, i to od vladajućeg Samoopredeljenja, ali i od ostalih stranaka.   

Nekadašnji predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica Nemanja Biševac smatra da će, osim izjavama i konkretnim delima, oni pokušati da prikažu kako imaju punu vladavinu prava na severu stvarajući lošu atmosferu za srpsku zajednicu. 

"To, nažalost, nikome na severu neće doneti dobro, a ni celom srpskom narodu na celom prostoru Kosova", naveo je Biševac. 

Hovenijerova izjava - poziv da se zaustavi populizam

Faktor u koji se najčešće gleda kada je reč o uticaju na vlasti u Prištini jeste Vašington. Međutim i javni pozici Kurtiju iz SAD da odustane od jednostranih akcija za sada su ostali bez odgovora, a juče je američki ambasador u prištini Džefri Hovenijer dao jednu kritičku izjavu na račun kosovskih vlasti. 

"Suočavamo se sa nekim izazovima sa aktuelnom vladom Kosova koji su uticali na kvalitet našeg partnerstva. Kako je ranije rekao portparol Stejt departmenta, američka vlada se nada da će se vlada Kosova vratiti bliskom i konstruktivnom angažmanu sa SAD, EU, NATO-om i drugim međunarodnim partnerima Kosova", istakao je Hovenijer. 

Euronews/Vladislav Ćup

 

Mnogi opozicioi lideri na Kosovu su prethodnih dana koristili priliku da kritikuju Kurtija zbog ugrožavanja odnosa sa Zapadom, a politikolog  Aljbinot Maljoku rekao je za Ekonomiju onlajn da je izjava američkog ambasadora poziv da se zaustavi populizam po pitanju otvaranja mosta preko reke Ibar. 

Da Kurti želi da ojača svoju poziciju pred izbore smatraju i komentatori u Prištini. Analitiačr Tomor Avdia je izjavio da su akcije vlade premijera Aljbina Kurtija na severu jaka i jedina karta aktuelne vlasti pred izbore, perenosi Teve 1. 

"Nije bilo ekonomskog razvoja, nije bilo stranih investicija, sve je to veoma naštetilo privredi i otežalo živote građana. Minimalna zarada i dalje je najniža u regionu, inflacija nije držana pod kontrolom, ovo je ogromna politička cena za Kurtija na sledećim izborima. Jedina jaka politička karta su i ostaće akcije na severu“, istakao je Avdia. 

Međutim, prema njegovom mišljenju, pogoršani odnosi Kurtija sa SAD neće uticati na izbore. 

"Suština je da građani vide da ne postoji ekonomski razvoj i to će biti najveća cena koji će Kurti morati da plati", zaključio je. 

Euronews

 

Inače, na sajtu Kancelarije sa Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije registrovano je ukupno 80 etnički motivisanih incidenata na Kosovu i Metohiji od početka od godine do 18. avgusta.  

Ukupan broj takvih incidenata za 2023. godinu bio je 179, za 2022. - 150, a za 2021. - 128.

Trend povećanja govora mržnje

U izveštaju “Stanje ljudskih prava na severu Kosova” nevladine organizacije Aktiv koji je objavljen u junu ove godine stoji da su se tokom  2023. godine, u opštinama sa većinski srpskim stanovništvom, dešavali se sporadični međuetnički incidenti, u kojima su pripadnci zajednice kosovskih Srba bili pogođena strana, i u kojima je oštećena imovina Srpske pravoslavne crkve (SPC) i njene svetinje.  

"Ovo je zauzvrat izazvalo povećane tenzije i zabrinutost u vezi sa bezbednošću u srpskoj zajednici širom severnog Kosova. Štaviše, povećano prisustvo kosovske policije na severu Kosova tokom ovog perioda, posebno prisustvo specijalnih policijskih jedinica, uključujući i jedinicu za specijalne operacije, dodatno je doprinelo osećaju nesigurnosti i izazvalo pojačane tenzije širom severnog Kosova", navedeno je.  

Kao ono što je upečatljivo istaknut je trend povećanja govora mržnje tokom značajnih dešavanja na terenu, posebno onih koja uključuju nevećinske zajednice.  

"Ovo je bilo najuočljivije nakon incidenta u Banjskoj, gde je došlo do naglog rasta govora mržnje koji je cirkulisao kako u tradicionalnim tako i u onlajn medijima. Platforme društvenih mreža poput Instagrama, Fejsbuka i X (bivši Tviter) zabeležile su najzastupljenije skokove u tako štetnoj retorici", piše u izveštaju.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija