Politika

Vučević u Žiči i kraljevačkom pozorištu: Manastir Žiča jedan od stubova državnosti

Komentari

Autor: Tanjug

27/07/2024

-

13:52

Vučević u Žiči i kraljevačkom pozorištu: Manastir Žiča jedan od stubova državnosti
Tanjug/Jovana Kulašević - Copyright Tanjug/Jovana Kulašević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je manastir Žiča jedan od stubova državnosti nacije i da zbog toga u njega treba da se što više ulaže, a da je u planu uređenje kompletne fasade manastira.

"Sama činjenica da je ovaj manastir mesto krunisanja sedmorice srpskih kraljeva, manastir iz 13. veka, koji je jedan od subova naše državotvornosti ili državnosti, ne samo crkve nego cele nacije, jeste poziv i priziv svima nama da budemo posvećeni i da još više ulažemo", rekao je Vučević novinarima, nakon posete manastiru Žiča.

Razgovarao je sa sestrinstvom u manastiru i, kako je naveo, sagledao je šta je do sada urađeno i šta treba uraditi u narednom periodu.

"Rekao bih da je danas manastir u moralnom sjaju kakav zaslužuje, čeka nas uređenje kompletne fasade", rekao je premijer i dodao je se radi i na uređenju prostora oko manastira.

Prema njegovim rečima, ne može da bude moderizacije bez istorije i duhovnosti, niti može dovoljno da se ulaže u zaštitu, očuvanje i uređenje kulture bez jače ekonomije i privrede.

Vučević je dodao da predstoji mnogo radova u Raškom okrugu i samom gradu Kraljevu. Kako je najavio, delegacija vlade će nastaviti sa praksom da obilazi sve upravne okruge i različite delove Srbije.

Vučević je prethodno obišao manastir Žiča kod Kraljeva, u okviru kojeg je u junu ove godine završen projekat rehabilitacije pristupnih saobraćajnica i platoa.

Dočekale su ga igumanija mati Jelena i sestra Nektarija koje su ga upoznale sa istorijom manastira.

Kako je ranije saopšteno, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastukture je izdvojilo 91 milion dinara za uređenje pristupnih saobraćajnica i platoa na ulazu u manastir. Radovi su ispred i u blizini manastira počeli u septembru prošle godine. Planirano je bilo da se završe do avgusta ove godine, ali su okončani u junu.

Pored Vučevića, u delegaciji su i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, a dočekali su ih ministar kulture Nikola Selaković i gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.

Vučević obilazi Kraljevačko pozorište

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević obilazi Kraljevačko pozorište, gde ga je, zajedno sa delegacijom, dočekao direktor Miodrag Dinulović.

Vučević će obići hol, foaje, dvoranu, scenu, garderobu, poslovni prostor i probne sale pozorišta.  Javna ustanova Kraljevačko pozorište osnovana je juna 2001. godine odlukom Skupštine Opštine Kraljevo, kao nastavljač bogate pozorišne tradicije koja započinje davne 1949. godine osnivanjem prvog profesionalnog pozorišta u tadašnjem Rankovićevu, kasnije Kraljevu.

Pozorišni život se nakon ukidanja Narodnog pozorišta 1956. godine nastavlja uspesima dramskih amatera koji stvaraju u Kraljevu gotovo pola veka, sve do 1993. godine kada Kraljevačko pozorište prerasta u poluprofesionalni tetatar, da bi šest godina kasnije steklo svoj puni profesionalni status, navodi se na sajtu ove kulturne ustanove.

Kraljevačko pozorište danas razvija i neguje raznovrstan repertoar, od klasike do moderne, trudeći se da zadovolji umetnički ukus i kulturne potrebe najšire gledalačke publike, ali i stručne javnosti.

Najveće uspehe, pozorište u poslednjoj deceniji postiže predstavama za decu i mlade (Čarobnjak iz Oza, Meca i deca, Ivica i Marica, Ružno pače, Ljubičasta bajka), koje su laureati najprestižnijih priznanja na festivalima profesionalnih predstava za najmlađe.

Dve nagrade za najbolju predstavu festivala "Mali Joakim", prva nagrada žirija malih eksperata regionalnog festivala Pozorište Zvezdarište, nagrade Mali Joakim za najbolje glumačko, ostvarenje, dramski tekst, kolektivnu igru ansambla.

Selaković: Obnovićemo fasadu, Žića će zasijati starim sjajem

Ministar kulture Nikola Selaković izjavio je danas, prilikom obilaska manastira Žiča kod Kraljeva, da manastir predstavlja kolevku srspke duhovnosti, kao i srpske državnosti i tom prilikom poručio da je njihov konačni zadatak da čitavo ovo predivno mesto prikažu srpskoj, balkanskoj, evropskoj i svetskoj javnosti, pogotovo 2027. godine, kako kaže, kada očekujemo preko tri miliona stranaca koji će doći u Srbiju.

TANJUG/ JADRANKA ILIC

 

On je naveo da ih u narednoj godini očekuje početak obnove fasade, kao i da će nastaviti da pomažu manastir i istakao da je to veoma važan zadatak, kada će, kako je rekao, Žiča zasijati svojim starim sjajem.

"Tako će vratiti svoju prepoznatljivu crveno-purpurnu, kraljevsku boju, onu koja je njen zaštitni znak i onu koja svedoči o njenoj prošlosti, kao i o njenoj jedinstvenosti u okviru Srpske crkve", izjavio je Selaković.

Prema njegovim rečima, ta jedinstvenost u okviru i crkve i države jeste upravo ona da su njoj krunisana sedmorica srpskih kraljeva iz dinastije Nemanjića.

"Ovde je krunisan i novovekovni srpski kralj Petar I Karađorđević, a sad će u septembru biti tačno 120 godina od tog velikog čina", istakao je ministar.

Dodao je i da "ako neko sumnja u značaj manastira Žiče, neka se podseti dana kada je nacistički okupator u aprilu 1941. napao našu otadžbinu, da je u tom nalogu postojao između ostalog i nalog i naredba da se bombarduju Narodna biblioteka na Kosančićevom vencu u Beogradu, kao i da se bombarduje manastir Žiča.

Terzić: Značajna poseta za Kraljevo

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić izjavio je danas da je poseta premijera Miloša Vučevića tom gradu, kao i poseta ministra kulture Nikole Selakovića i ministra saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Gorana Vesića izuzetno značajna za Kraljevčane, te da je dogovorena priprema projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju mosta koji vodi ka manastiru Žiča.

TANJUG/ JADRANKA ILIC

 

Terzić je u Kraljevačkom pozorištu naveo da je Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture u saobraćajnice i manastir Žiča uložilo čak 94 miliona dinara.

"Pored toga sredstva su obezbeđena i preko Ministarstva kulture kako bismo završili radove na samom manastiru", rekao je Terzić.

TANJUG/ JADRANKA ILIC

 

On ističe da je predmet razgovora bila i projektno-tehnička dokumentacije za rekonstrukciju postojećeg objekta pozorišta, ali i restorana i hotela Pariz. Dodaje da će se završetkom radova na Moravskom koridoru svim žiteljima Kraljeva, Vrnjačke banje, Trstenika i Kruševca omogućiti brži dolazak do Beograda s jedne strane, a s druge strane i brži dolazak do Niša.

"A preko Severne Makedonije do Grčke, kao i preko Bugarske do Turske", zaključio je Terzić.

Komentari (0)

Srbija