Politika

Srbija očekuje da joj Severna Makedonija izruči bivšeg pripadnika OVK Bljerima Ramadanija

Komentari

Autor: Tanjug

18/07/2024

-

13:12

Srbija očekuje da joj Severna Makedonija izruči bivšeg pripadnika OVK Bljerima Ramadanija
Tanjug/Vladimir Šporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je  da očekuje da će Severna Makedonija izručiti Srbiji bivšeg pripadnik tzv. OVK Bljerima Ramadanija koji je uhapšen u regionu Tetova po nalogu Srbije.

"Veoma često se dešava da zemlje nekoga uhapse pa onda ne izruče. Ako neko zaista želi se bori protiv ratnih zločina, ako postoje dokumentovane optužbe i optužnice, onda mi naravno očekujemo da oni budu izručeni da odgovaraju za zločine", rekao je Dačić za RTS odgovarajući na pitanje da li očekuje njegovo izručenje Srbiji.

Ramadani je bio pripadnik Operativne zone tzv. OVK Nerodimlje, koja je poznata po progonu više stotina Srba iz urbanog dela Uroševca i sela Nerodimlje, Krajište, Veliki i Mali Alaš, Slatina, Goleš, Pomazatin, paljenjeu srpskih kuća i rušenju crkava, kidnapovanju i ubistvima više desetina Srba i progonu srpskog stanovništva iz opština koje je ta operativna zona pokrivala.

"Srbija srpemna da uputi pomoć svima koji zatraže"

Ministar Dačić je izjavio i da je Srbija spremna da uputi pomoć svima koji zatraže.

"Mi smo spremni da pomognemo svima koji to traže. Očigledno da se te stvari politizuju i da neko u svemu tome vidi neke loše namere. Kad neko na pogrešan način razmišlja, onda će i kada želite da pružite pomoć u tome videti neku nameru ostvarivanja velikosrpskih ambicija", rekao je Dačić.

On je istakao da je zbog toga predsednik Srbije Aleksandar Vučić od njega tražio da svima pokaže zahtev Severne Makedonije za slanje protivpožarnih helikoptera Kamov Ka-32.

Dačić je istakao da je Srbija ima najbolje protivpožarne helikoptere u regionu i da ruski Ka-32 može da podigne pet tona vode.

Kako je naglasio to je čak pet do šest puta više od protivpožarnih helikoptera koje poseduju druge zemlje regiona.  

"Mi smo spremni da pomognemo i Bosni i Hercegovini. Svejedno da li su u pitanju teritorije gde žive Srbi, Bosnjaci ili Hrvati", zaključio je Dačić.

Komentari (0)

Srbija