Politika

Đurić i Blanar prisustvovali otvaranju Konzulata Slovačke u Bačkom Petrovcu

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2024

-

22:13

Đurić i Blanar prisustvovali otvaranju Konzulata Slovačke u Bačkom Petrovcu
Đurić i Blanar prisustvovali otvaranju Konzulata Slovačke u Bačkom Petrovcu - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

U Bačkom Petrovcu danas je, u prisustvu ministara spoljnih poslova Srbije i Slovačke Marka Đurića i Juraja Blanara, otvoren Konzulat Slovačke na čijem čelu će biti počasni konzul Andrej Hodolič.

"Otvaranje Konzulata još jedan je korak u unapređenju bilateralnih odnosa između Srbije i Slovačke, ali i sjajna prilika za bolju povezanost slovačke zajednice u Srbiji sa maticom", rekao je Đurić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova, šef srpske diplomatije istakao je da je Srbija ponosna na slovačke sugrađane.

"Drago nam je zbog toga što u prisustvu mog dragog prijatelja Juraja ovde možemo da saopštimo da je od danas Bački Petrovac postao konzulsko sedište i da će ovaj počasni konzulat predstavljati još jedan važan most između naša dva naroda i naše dve zemlje", izjavio je Đurić.

Odnosi Srbije i Slovačke, konstatovao je ministar Đurić, traju vekovima i trajaće vekovima.

"Ostaje mi da zahvalim našim dragim slovačkim prijateljima na postojanoj podršci Srbiji po svim važnim nacionalnim i državnim pitanjima i da prenesem uveravanje našim gostima da odnos sa našim slovačkim građanima, prijateljima, braćom i sestrama predstavlja jedan od značajnih prioriteta i uvek možete računati na nas", zaključio je Đurić.

Ministar Blanar izrazio je zadovoljstvo jer je večeras, nakon produktivnih sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerom Milošem Vučevićem, kao i ministrom Markom Đurićem u Beogradu, svečano otvoren Konzulat Slovačke u Bačkom Petrovcu.

"Ovo je izuzetno, posebno kada uzmemo u obzir da su pre više od 250 godina Slovaci došli na ovu zemlju, i tokom tih 250 godina uspeli su da sačuvaju svoj maternji jezik, razviju svoje tradicije i izgrade veoma povoljne i dobre odnose sa Srbijom, gde su našli svoj novi dom. Verujem da nema mnogo zemalja u svetu poput Slovačke i Srbije, koje imaju ovakve uzajamne odnose", naglasio je ministar Blanar.

Prema njegovim rečima, odnosi dve države mogu dodatno da se ojačaju otvaranjem Konzulata u AP Vojvodini, gde više od 30 opština naseljavaju Slovaci koji i dalje razvijaju svoju kulturu i jezik, imaju svoje obrazovne i kulturne institucije, ali i podršku republičke i pokrajinske vlade.

"Naši odnosi su zaista veoma dobri i uključuju i brigu o našim nacionalnim zajednicama, za srpsku zajednicu u Slovačkoj i za slovačku zajednicu ovde u Srbiji. Stoga želim još jednom da zahvalim Vladi, ministru, kao i AP Vojvodini na njihovoj podršci", dodao je Blanar.

On je izrazio uverenje da je reč o još jednom koraku ka budućnosti i jačanju odnosa dveju zemalja i poželeo mnogo uspeha u radu počasnom konzulu Andreju Hodoliču.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija