Politika

Nenadić: Primena prepruka ODIHR zavisi od političke volje, loš znak ako članovi iz vlasti ne dostave predloge

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/06/2024

-

15:29

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Članovi radne grupe za primenu preporuka od ODIHR sastali su se u utorak, a tema su bili predlozi izmena načina rada grupe. O promeni načina rada govorila je predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić koja je rekla da je cilj da rad grupe bude efikasniji kako bi sve preporuke od ODIHR mogli da primene u narednih šest do osam meseci. 

O ovom sastanku za Euonews Srbija govorio je Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija, koji je rekao da je način rada radne grupe već drugačije regulisan prošle nedelje i podsetio na dešavanja iz maja meseca.

"Tada je bio pokušaj da radna grupa ispuni svoj prvi zadatak da formuliše neke predloge koje bi mogli imati efekte na tadašnji izborni proces. Međutim, usled obstrukcije od strane članova koje su predložile poslaničke grupe iz vladajuće koalicije, do toga nije došlo, odnosno nije se ni glasalo ni o jednom predlogu. Onda, kada se to dogodilo sredinom maja, ja sam podneo jednu informaciju, izveštaj praktično o radu u odboru za ustavna pitanja i tu sam predložio neke stvari koje bi morale da se promene da bi ta radna grupa uopšte imala efekta. Jedna od njih je bila i promena načina odlučivanja. I onda predsednica skupštine je izrazila zainteresovanost da se taj proces odblokira i pokrenula izmene odluke o obrazovanju gde je propisan taj način odlučivanja. Tako da je to urađeno prošle nedelje, odbor za ustavne pitanja je usvojio te promene i one su juče predstavljene i članovima radne grupe. Dakle, o tome je bio jučerašnji sastanak", rekao je on.

Kako je rekao, promenjen je način odlučivanja tako da suštinski mogu da se računaju glasovi samo onih članova radne grupe koji su spremni da podrže neki od predloga za određenu stvar.

"Na primer, Zakon o jedinstvenom biračkom spisku bi trebalo da se promeni kako bi se omogućila revizija biračkog spiska. To je jedna od najvažnijih preporuka. I onda, ako postoji jedan predlog, onda treba oko tog predloga da se glasa i da se postigne saglasnost jer to jeste negde zadatak da se ispune sve preporuke koje je ODIHR dao da se poboljšaju izborni uslovi. Ili ako postoji dva predloga onda da se članovi izjašnjavaju oko njih. A ono što smo imali u maju je bila situacija gde jedan broj članova nije uopšte želeo da se izjašnjava o predlozima, niti su dali svoje i onda to je očigledno jedan ambijent gde se ne može doći do rešenja", dodao je Nenadić.

Kako je naglasio, ono što je nedostajalo u radu tokom maja meseca, a što će se videti da li će se rešiti u nastavku, jesu inicijative, predlozi od strane same vlasti.

Do sredine sledeće nedelje, kaže on, ostavljen je rok da članovi koji nisu to do sada radili dostave svoje predloge.

"I onda bi trebalo da vidimo da li postoje neke suprotstavljene ideje oko raznih ključnih pitanja. Kažem, do sada ih uglavnom nije bilo, ali trebalo bi da se onda vidi koji su to sve zakoni koji će se menjati i da se proba da se postigne neka saglasnost. Između ostalog, pomenuo sam birački spisak, to je jedna od najvažnijih tema, ali nije jedina", naveo je on.

Na pitanje koliko je realistično da sve preporuke mogu da budu primenjene u narednih šest do osam meseci, Nenadić kaže da to u najvećoj meri zavisi od političke volje.

"Politička volja je ta koja bi trebalo da obezbedi da to javno slušanje bude organizovano nekoliko nedelja nakon što radna grupa pošalje neki predlog i da potom na prvom narednom zasedanju Skupštine to bude usvojeno. Da se ne čeka ni taj neki krajnji rok sledeće godine, nego sukcesivno, kako što bude predloženo da se usvoji. Međutim, mislim da moraju i neki međukoraci tu da postoje. Zaista bi bio veoma loš znak ukoliko ni naredne nedelje članovi koji dolaze iz vlasti ne dostave svoje predloge kako oni vide da bi trebalo rešavati ove probleme. Jer bi to bio znak da se opet vrtimo u nekom začaranom krugu da smo na pogrešnom koloseku", dodao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija