Politika

EK za Euronews Srbija o lokalnim izborima: Puna implementacija ODHIR-ovih preporuka ostaje prioritet

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/06/2024

-

13:07

EK za Euronews Srbija o lokalnim izborima: Puna implementacija ODHIR-ovih preporuka ostaje prioritet
Tanjug/AP/Virginia Mayo - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija je blisko pratila lokalne izbore u Srbiji 2. juna i zabeležila sve preliminarne nalaze i zaključke ODHIR-ovih međunarodnih posmatrača, prema kojima su izbori bili dobro vođeni, glasačima se nudio širok izbor političkih opcija, ali da zabrinjava široko rasprostranjeni pritisak na zaposlene u javnom sektoru, zloupotreba javnih resursa, kao i medijska pristrasnost u korist vladajuće koalicije koji su negativno uticali na proces, kažu u Evropskoj komisiji za Euronews.

Dodaju da Evropska unija ponavlja da izborni proces zahteva opipljiv napedak, kao i dalje reforme, jer je pravilno funkcionisanje demokratskih instutucija Srbije u osnovi njenog procesa pristupanja Evropskoj uniji.

"U tom kontekstu puna implementacija ODHIR-ovih preporuka ostaje prioritet", kažu u Komisiji.

Ističu i da očekuju vremenski jasno ograničenu primenu konkretnih mera, a da prioritet mora da bude dat smislenoj reviziji biračkog spiska i pristup medijima.

"Nastavljamo da pozivamo srpsko političko vođstvo da osigura konstruktivan i inkluzivan dijalog širom političkog spektra. Snažno verujemo  da je učešće političke opozicije u demokratskim institucijama, uključujući i izbore od suštinskog značaja za svaku demokratiju koja dobro funkcioniše", zaključuju u Evropskoj komisji.

Komentari (0)

Srbija