Politika

Posle privođenja još jednog Srbina na severu Kosova, zamenik ombudsmana upozorava: Zaustaviti nehumano ponašanje

Komentari

Autor: Fonet

26/10/2024

-

16:24

Posle privođenja još jednog Srbina na severu Kosova, zamenik ombudsmana upozorava: Zaustaviti nehumano ponašanje
Printskrin/Tanjug video - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Praksa nehumanog postupanja tzv. kosovske policije i neprimerene upotrebe sile mora biti potpuno zaustavljena i sankcionisana, poručio je danas zamenik ombudsmana na KiM Srđan Sentić posle privođenja Miloša Subotića u Severnoj Mitrovici, koji je optužio policijske službenike da su ga pretukli u stanici.

Sentić je, u objavi na Fejsbuku, izneo uverenje da Subotić ni na koji način nije izazvao tzv. kosovsku policiju da primeni silu, a posebno ne do mere fizičkih povreda.

On je apelovao na organizacije, a prvenstveno međunarodne, da preduzmu aktivniju ulogu, odnosno da zahtevaju punu primenu konvencije o zaštiti ljudskih prava, prenosi Kossev.

"Vreme je da sve organizacije, a naročito međunarodne misije prisutne u regionu sa mandatom za jačanje vladavine prava, ljudskih prava i demokratskih vrednosti, preduzmu aktivniji pristup. Moramo prevazići pasivno praćenje i izveštavanje, te početi sa ozbiljnijim, konkretnim zahtevima za punu primenu Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, dodao je Sentić.

On podseća da su tortura i nehumano postupanje strogo zabranjeni, ne samo ustavom i zakonima, već i međunarodnim aktima.

Jasno su propisane sankcije za one koji se prema građanima ophode na ovako ponižavajući i nezakonit način, zaključio je Sentić. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija