Politika

Direktor Agencije za sprečavanje korupcije: Stigla 81 prijava za oba izborna ciklusa u junu, nema nerešenih

Komentari

Autor: Tanjug

15/06/2024

-

10:39

Direktor Agencije za sprečavanje korupcije: Stigla 81 prijava za oba izborna ciklusa u junu, nema nerešenih
Direktor Agencije za sprečavanje korupcije: Stigla 81 prijava za oba izborna ciklusa u junu, nema nerešenih - Copyright Prinskrin/Youtube/K1 Televizija

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Agencije za sprečavanje korupcije Dejan Damnjanović izjavio je da je ta institucija u prethodnom periodu ispunila sve ono što je bila njena obaveza, a odnosi se na preporuke ODIHR-a za unapređenje izbornog postupka, kao i da je pripremila izmene dva zakona - o sprečavanju korupcije i finansiranju političkih aktivnosti i poslala ih ministarstvima pravde i finansija.

Damnjanović je za današnje Novosti, sumirajući rad Agencije tokom prethodnih osam meseci, kada su dvaput otvarana birališta u Srbiji, rekao da je u tom periodu u Agenciju stigao izuzetno veliki broj prijava koje se tiču kontrole kampanje i istakao da je Agencija postupala efikasno, budući da su rokovi za odlučivanje o povredama zakona u vezi sa izbornom kampanjom samo pet dana.

"Za oba izborna ciklusa primili smo 81 prijavu protiv političkih subjekata, od kojih se 34 odnose na junske izbore. Postupanja po svim prijavama su završena u zakonskom roku, a rešenja su objavljena na našem sajtu. U kampanji u decembru pokrenuli smo i devet postupaka po službenoj dužnosti i za njih doneli rešenja. Sličan je i broj postupaka u toku, a koji se odnosi na junske izbore", naveo je Damnjanović.

Odgovarajući na pitanje da li je i koliko bilo prijava zbog funkcionerske kampanje, on je rekao da je u toku kampanja 2023. i ove godine, zbog sumnje na postojanje povrede odredaba člana 50 Zakona o sprečavanju korupcije, podneto ukupno 56 prijava protiv javnih funkcionera, od kojih je za decembarske izbore izrečeno 10 mera opomene.

"Tokom kampanje za izbore održane u junu Agencija je u šest postupaka utvrdila da je javni funkcioner postupio suprotno zakonu i izrekla je meru opomene, u pet slučajeva je naloženo funkcionerima da otklone povredu zakona, što su oni u dva slučaja i učinili, dok je u tri slučaja uručenje u toku", naveo je Damnjanović.

"Kol centri dozvoljena aktivnost"

Naveo je da je tokom oba izborna ciklusa Agencija angažovala 188 terenskih posmatrača, koji su prethodno prošli obuke.

Govoreći o obavezama stranaka koje su učestvovale u izbornim utakmicama, Damnjanović je rekao da svi imaju obavezu da Agenciji podnesu preliminarni i konačni izveštaj o troškovima kampanje.

"Svoju obavezu za 2023. godinu ispunilo je 357 političkih subjekata za preliminarne izveštaje, a 371 za konačne. Kada je reč o 2024. rok za preliminarne izveštaje je bio 26. maj i tu obavezu je ispunilo 290 političkih subjekata", naveo je Damnjanović.

Dodao je da kad budu objavljeni konačni rezultati za junske izbore počinje da teče rok od 30 dana za podnošenje konačnih izveštaja.

Osvrćući se na upade u kol centre SNS tokom junskog izbornog dana, on je rekao da je Agencija dobila veliki broj dopisa s pitanjem da li su tokom kampanje kol-centri dozvoljena aktivnost po Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti.

"U Zakonu je jasno navedeno koje aktivnosti podrazumeva kampanja, a čiji je cilj da se predstavi program, učesnici i da se birači pozovu da za njih glasaju. Kol-centri nisu zakonom zabranjeni, a oni se mogu organizovati i za istraživanja javnog mnjenja, rad sa biračima i članstvom...", istakao je Damnjanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija