Politika

Dačić: Veliki problem i bezbednosna pretnja po Vučića to što je Zvicer na slobodi

Komentari

Autor: FoNet

18/06/2024

-

10:31

Dačić: Veliki problem i bezbednosna pretnja po Vučića to što je Zvicer na slobodi
Dačić: Veliki problem i bezbednosna pretnja po Vučića to što je Zvicer na slobodi - Copyright FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je veliki problem i bezbednosna pretnja, naročito po predsednika Srbije Aleksandra Vučića, to što je vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer na slobodi i da bi policije dve zemlje, a posebno Crne Gore, trebalo intenzivno da se bave tim pitanjem.

"Ako želite da vodite ozbiljnu borbu protiv kriminalaca, ne možete to da uradite bez posvećenosti svih organa koji se bore i koji rade na sprovođenju zakona. A inicijalnu kapislu dao je predsednik Vučić, koji je bio na čelu tog tima, koji je izveo tu akciju. Izvesno je da je, nakon saznanja da je predsednik Vučić taj koji gura borbu protiv kriminalaca, postao meta broj jedan, odnosno glavna smetnja i pretnja organizovanom kriminalu u ovim zemljama", rekao je Dačić na TV Pink.

Dodao je da kod nas uvek postoji priča da se problemi kriminalnih krugova iz raznih drugih krajeva Jugoslavije neće rešavati na beogradskom asfaltu, ali dodaje da se to nikada ne možete potpuno isključiti, jer je kriminal multinacionalan i ne poznaje granice.

"I ne samo da ne poznaje granice, već ima svoje kriminalne grupe sastavljene od različitih nacionalnosti", konstatovao je Dačić.

On je naveo sa da je Evropol saopštio da su postignuti izvanredni rezultati u zajedničkoj akciji koju je koordinirao Evropol, a koja se tiče narko-kartela, a u kojem je učestvovala i policija iz Srbije.

"Tamo piše da u tim zajedničkim akcijama, da, kada je Srbija u pitanju, da je uhapšeno više desetina ljudi, i to ne samo u zemlji, već u inostranstvu, i da je na osnovu toga što je oduzeta imovina u Srbiji, vredi više od 50 miliona evra. To su ogromne količine novca koje kriminalci koriste. Dakle, znate šta, to su ozbiljne stvari i zato je veoma važno da svi oni koji nisu uhapšeni sada budu ozbiljno procesuirani", istakao je Dačić.

"Videćemo šta će to biti"

Dačić je pozvao organizatore festivala "Mirdita dobar dan" da taj događaj otkažu. On je rekao da je pitao ljude u MUP koji se bave javnim skupovima i da policija ima ingerencije nad skupovima na otvorenom, dok ne izdaje dozvole za skupove u zatvorenom prostoru.

"Videćemo šta će to biti. Ja sam rekao da je to skup visokog rizika. Reč je o prostoru koji nije javni. Ne učestvuju naši državni organi. Mi apelujemo da se taj događaj otkaže. Šta će dalje država da preduzima u ovom trenutku ja ne mogu da kažem", rekao je Dačić.

On je dodao da se ta manifestacija održava više godina, ali da on misli da sada nije vreme.

Kako je rekao, voleo bi da su odnosi Beograda i Prištine na takvom nivou da može da se razgovara i u tom smeru.

Dačić je dodao da je pitanje i kako će neko da oceni održavanje ili neodržavanje tog skupa "na nekoj drugoj strani".

"Moramo da se opredelimo šta hoćemo u smislu toga kako ćemo se odnositi prema tim nekim centrima moći", rekao je Dačić.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, Dačić je rekao da Aljbin Kurti traži nekakav legitimitet da su Srbi saglasni sa onim što on priča.

Kako je rekao, po pitanju članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope, "da nije bilo Francuske ta bi odluka prošla, jer je Francuska rekla da neće dati saglasnost na članstvo dok ne vide korake koji će jasno pokazati da će ZSO biti formirana".

Dačić: Niko od velikih sila nikada nije zadovoljan

Na pitanje da li je Rezolucija o Srebrenici kazna za Srbiju, Dačić je istakao da niko od velikih sila nikada nije zadovoljan - Zapad nije zadovoljan zbog posete kineskog predsednika Si Đipinga, ali da, iako im Srbija nije uvela sankcije, ni Rusi nisu potpuno zadovoljni zbog principijelnosti Beograda po pitanju teritorijalnog integriteta Ukrajine.

"Svako ima neka očekivanja, ali ono što ste govorili o kazni, ako neko želi da privuče Srbiju, ponašaju se kontra, oni nas teraju sve čvršće u zagrljaj Rusiji, Kini i ostalima", rekao je Dačić.

On je dodao da je, kada su Britanci prošli put tražili rezoluciju o Srebrenici predsednik Srbije Aleksandar Vučić o tome razgovarao sa tadašnjom nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i da nisu mogli da se "načude", jer se time samo "daje Rusiji da se pokaže".

"Evo sad su učvrstili naše odnose sa Rusijom i Kinom", rekao je Dačić.

On je povodom skaj prepiski unutar Kavačkog klana istakao da su kriminalni klanovi bezbednosni problem i da se treba posvetiti saradnji policija Srbije i Crne Gore, ali i saradnji sa drugim zemljama.

"Moramo da uredimo da nijedna zemlja u regionu nije sigurna kuća za kriminalce", rekao je Dačić.

On je istakao da ono što je objavljeno iz razgovora u skaj aplikaciji pokazuje da se ozbiljna borba protiv kriminala može ostvariti samo posvećenošću svih organa koji rade na sprovođenju zakona.

Kako je istakao, za razbijanje kriminalnih grupa važna je saradnja među policijama.

"U ovom mandatu još nisam imao kontakte, ja guram naše ljude iz policije da imamo saradnju sa policijama drugih zemalja, jer mi sami ne možemo uspešno da se borimo", rekao je Dačić upitan o saradnji. 

Komentari (0)

Srbija