Politika

Dačić: Zapad vrši pritisak na zemlje koje bi mogle da podrže rezoluciju o Srebrenici

Komentari

Autor: Tanjug

21/05/2024

-

11:20

Dačić: Zapad vrši pritisak na zemlje koje bi mogle da podrže rezoluciju o Srebrenici
Ivica Dačić - Copyright MUP Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Zapad vrši veliki pritisak na zemlje za koje se očekuje da bi mogle da podrže rezoluciju o Srebrenici i dodao da iako rezultati glasanja neće ići u korist Srbiji, njima neće biti zadovoljne ni zapadne zemlje, jer očekuju dvotrećinsku većinu.

Govoreći o sednici Generalne skupštine UN na kojoj će se u četvrtak glasati o predlogu rezolucije o Srebrenici, Dačić je za TV Pink rekao da je situacija dosta teška i da je nemoguća misija da Srbija postigne uspeh u smislu da pobedi na glasanju, ali da ni zapadne zemlje neće biti zadovoljne jer očekuju dvotrećinsku većinu na glasanju.

"Ja sam razgovarao lično sa 73 ministara spoljnih poslova - u skladu s poslom i u skladu s tim, mojim prijateljskim odnosima s njima. Razgovarao sam i sa pokojnim ministrom iz Irana. Međutim, ovde se situacija menja iz dana u dan. Sada je novi ministar spoljnih poslova i on s njima sada obavlja te dodatne konsultacije", rekao je Dačić.

On je naveo da će mnoge zemlje biti uzdržane prilikom glasanja na sednici Generalne skupštine UN, ali da su pravila takva da se računaju samo glasovi za i protiv.

Tanjug/AP Photo/Bebeto Matthews, File

 

"Takva su pravila, većina zemalja uglavnom napusti salu prilikom glasanja ili glasaju uzdržani čisto da se nikome ne bi zamerali", rekao je Dačić.

On je dodao da Srbija ima za protivnike najjače zemlje na svetu, uključujući Nemačku, Veliku Britaniju, SAD, Francusku, islamske zemlje, i da može da se polemiše oko toga da li je pravedna situacija u kojoj se nalazi naša zemlja, ali da je to politička realnost u kojoj se nalazimo.

Dačić: Teško pronaći adekvatne reči za ono što se dešava na KiM

Komentarišući jučerašnji upad kosovske policije u ekspoziture Poštanske štedionice i trezor na severu KiM, Dačić je naveo da je Srbija navikla na takve poteze i da je teško pronaći adekvatne reči koje bi opisale to što se dešava na KiM.

"Mi smo sad došli do toga da im smeta i dinar i sada, eto, neko misli da je to hapšenje dinara, zatvaranje tih ekspozitura i to u uslovima i u momentu dok ljudi tamo dolaze da podignu plate, da podignu penzije. Mislim, to je realno humanitarnoj katastrofi", rekao je Daćić.

Euronews/Anđelka Ćup

 

On je istakao da postoje dvostruki aršini i da se opet tu postavlja pitanje dokle će međunarodna zajednica više da toleriše sve ovo što se dešava na Kosovu i Metohiji, a da je, podsetio je on, na primer, zbog izmišljene humanitarne katastrofe Albanaca, čak bombardovana Srbija, odnosno Jugoslavija 1999. godine.

Dodao je da kada se podvuče crta, nema nikakvih posledica po Prištinu od strane međunarodne zajednice i konkretnih reagovanja. "Stalno se izigrava neka nemoć, kako bi se reklo da oni ne mogu da utiču na Prištinu, da svi nešto to kao osuđuju verbalno, ali nikakvih konkretnih reakcija nema", rekao je Dačić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija