Politika

Zukorlić: Fokus na inkluziji i zaštiti marginalizovanih zajednica na Balkanu

Komentari

Autor: Tanjug

09/10/2024

-

21:18

Zukorlić: Fokus na inkluziji i zaštiti marginalizovanih zajednica na Balkanu
Zukorlić: Fokus na inkluziji i zaštiti marginalizovanih zajednica na Balkanu - Copyright TANJUG/MINISTARSTVO BEZ PORTFELJA/EDIN BAČEVAC

veličina teksta

Aa Aa

Ministar bez portfelja zadužen za pomirenje, regionalnu saradnju i društvenu stabilnost Republike Srbije, Usame Zukorlić, govorio je na konferenciji "Civil Society & Think Tank Forum 2024" u okviru Berlinskog procesa koji se održava od 9. do 11. oktobra u Berlinu i ukazao na značaj inkluzije i zaštite marginalizovanih zajednica na Balkanu od ekstremizacije.

Tokom konferencije, Zukorlić je imao izlaganje na panelu posvećenom socijalnoj i ekonomskoj inkluziji marginalizovanih zajednica na Zapadnom Balkanu, saopštila je Vlada.

U svom obraćanju, ministar Zukorlić je istakao ključne izazove sa kojima se suočavaju marginalizovane zajednice, posebno naglašavajući važnost obezbeđivanja jednakog pristupa pravima i mogućnostima za sve građane.

Predstavio je i konkretne predloge za poboljšanje integracije ovih zajednica u društveni i ekonomski život regiona, naglašavajući potrebu za jačanjem regionalne saradnje i značaj Berlinskog procesa kao platforme za institucionalnu podršku osnaživanju marginalizovanih grupa.

Posebno je ukazao na izazove zloupotrebe manjinskih grupa od strane ekstremističkih organizacija i instrumentalizaciju istih za političke i ideološke ciljeve.

TANJUG/MINISTARSTVO BEZ PORTFELJA/EDIN BAČEVAC

 

On je istakao značaj preventivnog delovanja i postojanja jakih institucija, poput Islamske zajednice, u prevenciji ekstremizacije među manjinskim zajednicama.

Zukorlić je naglasio da je ključno osnažiti ove institucije kako bi se ojačala društvena kohezija i sprečilo širenje ekstremističkih ideja.

Ministar je kazao da je ključ inkluzije u podršci obrazovanju marginalizovanih grupa, a potom i njihovo uključivanje u državni aparat - policiju, vojsku, sudstvo i dr.

Ministar je takođe ukazao na važnost uključivanja perspektiva i potreba marginalizovanih zajednica u kreiranje politika, kako bi reforme bile dugoročno održive i inkluzivne.

TANJUG/MINISTARSTVO BEZ PORTFELJA/EDIN BAČEVAC

 

Moderator panela bila je savetnica za politike iz Fondacije Fridrih-Ebert Rejane Hervig.

Samit su otvorili izvršni direktor Udruženja za jugoistočnu Evropu Kristijan Hageman i izvršna direktorka Aspen Instituta u Nemačkoj Stormi Anika Mildner.

Ovogodišnja konferencija otvorena je u znaku desete godišnjice postojanja Berlinskog procesa, a na ceremoniji otvaranja govorila je i nemačka državna ministarka za evropsku i klimatsku politiku, Ana Lurman, iz Ministarstva spoljnih poslova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija