Politika

Belgijski kralj Filip imenovao flamanskog nacionalistu da vodi pregovore oko formiranja vlade

Komentari

Autor: Tanjug

12/06/2024

-

16:31

Belgijski kralj Filip imenovao flamanskog nacionalistu da vodi pregovore oko formiranja vlade
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Belgijski kralj Filip postavio je danas predsednika flamanske nacionalističke partije Nova flamanska alijansa (N-VA) Barta De Vevera za koordinatora razgovora oko formiranja nove belgijske vlade.

Kralj Filip je rekao da će De Vever razgovarati sa svim političkim partijama i prikupiti informacije o potencijalnim koalicionim partnerima, piše Politiko.

N-VA je pobedila krajnje desničarsku stranku Flamanski interes na parlamentarnim, regionalnim i evropskim izborima u nedelju i zadržala svoje mesto kao najveća politička stranka u Belgiji.

U južnom belgijskom regionu Valonija, na izborima je pobedio desni centar, liberalni Reformistički pokret (MR).

Svetski rekord po periodu bez vlade

Formiranje belgijske savezne vlade je izuzetno teško, ocenjuje Politiko. Zemlja drži svetski rekord po najdužem periodu bez vlade od kada joj je, između 2010. i 2011. godine, bio potreban 541 dan da formira vladu.

Stranke će morati da formiraju regionalne vladajuće koalicije, kao i saveznu koaliciju. Pregovori se odvijaju paralelno i rizikuju da poremete jedni druge ako se strane sukobe u procesu.

Formiranje vlade bi ovog puta moglo da ide znatno brže, ističe Politiko, a predsednik MR Žorž-Luj Buše rekao je u ponedeljak da bi to moglo da se uradi u roku od "nekoliko nedelja".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija