Politika

Kvinta, EU i OEBS žale zbog odluke Prištine o eksproprijaciji zemljišta na severu Kosova i Metohije

Komentari

Autor: Tanjug

06/06/2024

-

13:27

Kvinta, EU i OEBS žale zbog odluke Prištine o eksproprijaciji zemljišta na severu Kosova i Metohije
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD, zajedno sa Kancelarijom EU u Prištini i Misijom OEBS-a u pokrajini izrazili su danas žaljenje zbog odluke privremenih prištinskih institucija donete 30. maja da "finalizuju eksproprijaciju preko 100 parcela zemlje u opštinama sa srpskom većinom" na severu pokrajine".

"Neophodno je da vlada (u Prištini) uloži napore kako bi osigurala da aktivnosti eksproprijacije budu u skladu sa zakonom, da se poštuje zakonski postupak i da se u potpunosti poštuju prava vlasnika imovine i zainteresovanih strana", navodi se u zajedničkom saopštenju zemalja Kvinte, OEBS-a i Misije EU na KiM. 

Oni napominju da je, u vezi s odlukom o eksproprijaciji, nekoliko njihovih misija "prethodno podelilo sa Vladom procene međunarodnih pravnih stručnjaka, uključujući i misiju Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu, koje ukazuju da je Vlada prekršila sopstvene zakone i propise zbog proceduralnih i tehničkih nedostataka tokom procesa eksproprijacije".  

"Napominjemo da je kosovski pravosudni sistem identifikovao slične pravne zabrinutosti u vezi sa preliminarnom odlukom o eksproprijaciji, koje Vlada još uvek nije rešila", navodi se u saopštenju. 

Dok su, kako kažu, neke od imovina podnosilaca tužbi uklonjene iz konačne odluke o eksproprijaciji, za žaljenje je što vlada tzv. Kosova "nije sačekala da svi otvoreni sudski postupci budu u potpunosti rešeni pre donošenja ove odluke".

"Pored toga, izneli smo Vladi svoju zabrinutost da nacrt zakona o eksproprijaciji nije u skladu sa obavezama koje je Kosovo preuzelo prema Ahtisarijevom planu i ohrabrili smo Vladu da modifikuje zakon u skladu sa tim pre nego što ga usvoji", navodi se u saopštenju.

Vlada privremenih prištinskih institucija usvojila je nedavno na elektronskoj sednici konačnu odluku o eksproprijaciji za, kako je navedeno, ''javni interes nepokretnosti vlasnika i nosilaca interesa koje su pogođene realizacijom infrastruktunih projekata od javnog interesa u opštinama Leposavić i Zubin Potok, u skladu sa pravosnažnim presudama sudova".

Vlada je u maju prošle godine usvojila preliminarnu odluku o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok, ali je Osnovni sud u Prištini, odeljenje za upravna pitanja, u decembru prošle godine doneo presudu kojom je poništio tu odluku i vratio je na ponovno odlučivanje i razmatranje.

Kancelarija Vlade Srbije za KiM saopštila je da je odluka tzv. vlade Kosova o konačnoj eksproprijaciji nepokretnosti vlasnika parcela u opštinama Leposavić i Zubin Potok novi atak na privatnu imovinu Srba.

 

Komentari (0)

Srbija