Politika

Protest ispred opštine Novi Beograd: Predstavnici dela opozicije blokirali kružni tok, traže uvid u birački spisak

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/06/2024

-

18:47

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici liste "Biramo Novi Beograd" organizovali su protest ispred zgrade opštine Novi Beograd povodom odluke Opštinske izborne komisije u vezi sa rezultatima lokalnih izbora u toj gradskoj opštini.

Kako javlja reporter Euronews Srbija, okupljeni su na 10-15 minuta blokirali saobraćaj na obližnjem kružnom toku. 

"Mi smo ovde ispred opštine zbog toga što smatramo da je potrebno izvršiti dodatan pritisak na lokalnu izbornu komisiju da bi nam omogućila da ostvarimo svoja prava na uvid u birački materijal. Mi imamo osnovane sumnje da je došlo do prekrajanja izborne volje građana Novog Beograda i hoćemo da se u to uverimo, odnosno da ih proverimo i da na osnovu toga donosimo dalje korake i zahteve", rekao je za Euronews Srbija Zdravko Janković, kandidat za odbornika sa liste "Biramo Novi Beograd".

Janković je dodao da nisu dobili nikakav odgovor lokalne Izborne komisije, ali i da ga očekuju u što bržem roku.

Na protestu se prisutni Jelena Jerinić, Biljana Đorđević, Dobrica Veselinović, Đorđe Pavićević iz Zeleno-levog fronta, ali i drugi predstavnici iz koalicije "Biram borbu", ali i aktivisti "Kreni-promeni". Tu je i glumac Sergej Trifunović.

Zeleno-levi front saopštio je da je u ponedeljak rano ujutru, po prijemu materijala u opštini, bez obaveštavanja opozicije, održana sednica na kojoj su prepravljani izveštaji sa biračkih mesta i time opstruisan i sam izborni rezultat, na način da se vladajućoj stranci obezbedi potrebna većina. 

Euronews/Stefan Goranović

 

Opozicija podnosi zahtev za uvid u birački materijal, a u 18 časova organizpvan je protest ispred zgrade novobeogradske opštine, zahtevajući hitno stavljanje van snage odluke Opštinske izborne komisije donete 3. juna.

Prema preliminarnim podacima opštinske izborne komisije, u Novom Beogradu SNS je osvojila 25 mandata i može sama da formira vlast, dok je pokret "Kreni-promeni" dobio četiri mandata, a "Biramo Novi Beograd" devet.

Ruska stranka će dobiti jedan mandat, jer kao manjinska stranka ne mora da pređe cenzus od tri odsto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija