Politika

Vračar i dalje na klackalici: Male partije bi saradnju sa SNS, da li će presudna biti Narodna stranka?

Komentari

Autor: Euronews Srbija/N. Zdravković

04/06/2024

-

15:59

Vračar i dalje na klackalici: Male partije bi saradnju sa SNS, da li će presudna biti Narodna stranka?
Tanjug/Marko Đoković - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Na sajtu Republičke izborne komisije objavljeni su preliminarni rezultati izbora održanih 2. juna u beogradskim opštinama i broj mandata koje su liste osvojile. Koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke najveći broj mandata nije osvojila samo u dve opštine - Starom gradu i, na osnovu delimičnih rezultata, Vračaru. Opština Vračar biće, kako se čini, posebno zanimljiva kada je reč o formiranju buduće vlasti, pa uprkos tome što je lista "Biramo" tu osvojila najviše mandata (28), nije u potpunosti izvesno da će postizborna klackalica na kraju i prevagnuti na stranu opozicije.

Kako trenutno stvari stoje, na osnovu 93,65 odsto obrađenih biračkih mesta, od osam izbornih lista koje su učestvovale na izborima za odbornike Skupštine gradske opštine Vračar, njih sedam je prešlo cenzus. Najviše glasova (44,44) odsto osvojila je lista "Biramo Vračar", što je 28 mandata, sledi koalicija oko SNS sa 25 mandata. Listi "Vračar Vračarcima" pripalo je tri mandata, po dva je pripalo koaliciji Narodne stranke i Dveri, pokretu "Dosta je bilo" i "Zelenom pokretu Vračar", dok je jedan mandat otišao u ruke listi "Mi smo Vračar".

Da opozicija ima šanse da formira većinu u opštini Vračar prvi je najavio jedan od lidera Zeleno-levog fronta i kandidat za gradonačelnika liste "Biram Beograd" Dobrica Veselinović. On je tada rekao da će prema njihovim rezultatima opozicija moći da formira vlast u opštini Stari grad, a da velike šanse postoje i u opštinama Novi Beograd, Vračar i Savski Venac.

Samo dan kasnije te šanse možda nisu u potpunosti pale u vodu, ali se na osnovu pojedinih izjava dalo zaključiti da one možda jesu nešto niže. Naime, predsednik Demokratske stranke na Vračaru Bogdan Tatić pozvao je stranke Dosta je bilo, Dveri i Narodnu da formiraju većinu, što je, prema pisanju nekih medija, Narodna stranka odbila.

Razlog za takav zaključak bila je objava odbora Narodne stranke na Vračaru, koji je na Fejsbuku naveo da "neće trčari u koalicione razgovore sa onima koji su Narodnu stranku krunili iznutra i pokušavali da je unište u dva navrata".

"Vlast nije najbitnija stvar i nećemo ulaziti u dogovore sa ličnostima koje su protivnici državnog suvereniteta i koji su svesno radili na preduzimanju infrastrukture Narodne stranke, izigravajući poverenje koje su nezasluženo dobili. Napominjemo još jednom, ključ za pobedu je kod nas", navodi se u objavi.

Gajić: Nismo razgovarali ni sa kim, niko nas nije zvao

Ovim povodom, Euronews Srbija je kontaktirao Vladimira Gajića, predsednika Narodne stranke i kandidata za gradonačelnika Beograda, koji je rekao da ta stranka ni sa kim nije razgovarala, niti ju je iko zvao na razgovore.

"Na Vračaru još nisu objavljeni konačni rezultati. Postoje neki tehnički problemi na četiri biračka mesta. Oni rezultati koji su objavljeni su preliminarni, tako da mislim da treba da se sačeka, ja mislim da će to da bude danas ili sutra. Druga stvar, nismo ni sa kim razgovarali, niti nas je iko zvao na razgovore", rekao je on.

Euronews Centar

 

On je rekao da kako zasad izgleda nijedna ni druga od dve grupe, misleći na SNS i listu "Biramo", nemaju neophodnu većinu, te da će im biti potrebna saradnja sa nekim od stranaka koje su prešle cenzus.

"Ima ih četiri ili pet koje imaju svoje odbornike nezavisno od te veće koalicije, tako da nije mi poznato da je bilo šta u tom smislu raščišćeno. Mene konkretno i Narodnu stranku još uvek niko nije kontaktirao", dodao je Gajić.

Govoreći o objavi Opštinskog odbora Narodne stranke na Vračaru, Gajić ističe da su odbori samostalni kada je u ptianju lokalna politika koju vode, ali da je ovo jedno važno političko pitanje.

"U svakom slučaju neće opštinski odbor Vračar tu sam da donese odluku, videćemo. Izuzev to što su oni rekli, to je istina, kad je u pitanju minuli rad tih opozicionih stranaka u odnosu na Narodnu stranku", naglasio je Gajić.

Đorđević: Koalicija oko SNS ima većinu

Sa druge strane, da se nešto već dešava iza kulisa može se zaključiti prema izjavama predsednika Opštinskog odbora Srpske napredne stranke Vračar Nenada Đorđevića koji je rekao da koalicija koju predvodi ima većinu odbornika za konstituisanje vlasti u ovoj beogradskoj opštini i dodao da su otvoreni razgovori sa svima.

"Kao što je naš opštinski odbor saopštio u izbornoj noći koalicija ‘Aleksandar Vučić - Vračar sutra’ zajedno sa još najmanje tri liste koje su prešle cenzus na izborima za Skupštinu gradske opštine Vračar ima većinu od najmanje 34 odbornika za konstituisanje vlasti. To će se dogoditi u zakonom propisanom roku", rekao je Đorđević, saopšteno je iz SNS Vračar.

On je zahvalio drugim listama koje su odlučile da nastave saradnju sa SNS, navodeći da su imali dobru saradnju sa lokalnim pokretima koji se bave ekologijom i zaštitom identiteta Vračara i da će se to nastaviti. Najavio je da će pozvati na razgovor o budućnosti Vračara i druge stranke koje su bile deo opozicione koalicije na Vračaru.

Nosilac liste "Vračar Varčaracima - Društvo za ulepšavanje Vračara" Aleksandar Ilić rekao je da su i u prethodnom periodu imali korektnu saradnju sa rukovodstvom opštine, zbog čega se nada njenom nastavku. Prostor za dogovor vide i sa liste "Zeleni pokret Vračar", insistirajući na realizaciji njihovog programa.

Sa kim će "zeleni" sa Vračara

Baš kada je reč o listi "Zeleni pokret Vračar" u javnosti je došlo do zabune nakon što je nosilac liste "Za zeleni Beograd" Dejan Žujović izjavio da neće ulaziti u koaliciju sa SNS, već da želi da sa opozicionim strankama i pokretima formira vlast, gde god to bude moguće, ali i da će većina opozicionih grupacija, koja sa njima nije imala dobar odnos, "morati da razmisli gde su grešili i gde je bio manjak solidarnosti".

Nakon ovoga oglasio se nosilac liste "Zeleni pokret Vračar" Vladimir Kljajić koji je istakao da pokret koji on vodi nema nikakve formalne veze sa Žujovićevom listom, kao i da će odluke o postizbornoj saradnji donositi ne odstupajuči od svog programa.

Kljajić, koji je i direktor Ustanove kulture Božidarac 1947, podsetio je da je ovo drugi izlazak "Zelenog pokreta Vračar" na izbore, pošto su prethodno učestvovali na izborima 2020. godine.

"Iako smo imali saradnju sa izbornom listom 'Za zeleni Beograd' dr Dejana Žujovića, želim da naglasim da 'Zeleni pokret Vračar' nema formalne veze sa njima. Naš program je konkretan i jasno definisan, za razliku od opštih mesta. Takođe, nosilac gradske liste nije bio prihvatljiv našim članovima, pre svega zbog svojih navika koje ne odslikavaju ideje u koje verujemo", rekao je Kljajić za Tanjug.

Inače, Srpska napredna sranka, ukoliko bi se računala saradnja sa listama "Zeleni pokret Vračar" i "Vračar Vračarcima", mogla bi da dođe do 30 mandata, tako da bi za formiranje većine na Vračaru bila potrebno još dva odbornika.

Komentari (0)

Srbija