Politika

Teška politička utakmica u Nišu: Kako izgleda postizborna kombinatorika i ko će formirati vlast u tom gradu?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/06/2024

-

07:03

Teška politička utakmica u Nišu: Kako izgleda postizborna kombinatorika i ko će formirati vlast u tom gradu?
Teška politička utakmica u Nišu: Kako izgleda postizborna kombinatorika i ko će formirati vlast u tom gradu? - Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

Lokalni izbori koji su u nedelju održani u 89 gradova i opština širom Srbije rezultirali su pobedom SNS-a u velikoj većini mesta. U Beogradu će koalicija oko te stranke imati apsolutnu većinu, a isti slučaj će biti i u Novom Sadu gde je opozicija nastupila ujedinjeno i gde nije bilo bojkota izbora. Međutim, u danima nakon izbora oči javnosti će biti uprte u Niš. U tom gradu su vladajuće stranke osvojile najveći broj glasova, ali nedovoljno da same formiraju parlamentarnu većinu. Iznenađenje je predstavljala lista doktora Dragana Milića koja je na drugom mestu i koja je osvojila značajno više glasova i od stranaka aktuelne i postojeće opozicije. Kako sada izgleda politički pejzaž u Nišu i kakva je matematika kada je reč o formiranju većine?

Već u izbornoj noći u Nišu su i vlast i opozicija proglasili pobedu. Da je u najvećem gradu na jugu Srbije bila najteža politička utakmica rekao je i predsednik Srbije i bivši predsednik SNS-a Aleksandar Vučić koji je naveo da će on predložiti da se razgovara i da se vidi kako problemi ubuduće da se rešavaju.

"Jedna grupa građana, to nisu opozicione stranke, one su ubedljivo poražene, je dobila 23 odsto glasova, lista doktora Milića, što nikako ne smemo da nipodaštavmo i ne smemo da ne pokažemo poštovanje", rekao je Vučić.

Šta kažu rezultati?

Skupština grada Niša ima 61 odbornika, što znači da je za većinu potreban 31 glas. Juče je tokom prepodneva bila aktuelna neka vrsta rezultatske klackalice koja je govorila da je lista oko SNS-a osvojila 29 ili 30 glasova, i to je bio predmet analize stručnjaka koji su predviđali da, ukoliko SNS osvoji 30 mandata, može sa Ruskom strankom da formira većinu.

Sredinom dana, Gradska izborna komisija je objavila privremene rezultate sa 197 odsto biračkih mesta, odnosno 100 odsto. 

Prema tim podacima lista "Aleksandar Vučić - Niš sutra" je osvojila 44,31 odsto glasova ili 30 mandata. Grupa građana "Dr Dragan Milić" je osvojila 24,49 odsto ili 16 mandata. Sledi lista "Biram Niš - Đorđe Stanković" sa 16,2 odsto (10 mandata), pa lista "Dr Savo Manojlović - I ja sam Niš" sa 3,93 odsto (dva mandata), "Ujedinjeni – Nada za Niš" sa 3,88 odsto (dva mandata) i "Ruska sranka – Rusija i Niš u srcu" sa 1,10 odsto (jedan mandat). 

Grupa građana "Dr Dragan Milić" je svakako jedno od najvećih iznenađenja ovih izbora. Nju predvodi lekar koji je trenutno direktor Klinike za kardiohirurgiju u Nišu. U javnosti je postao poznat kada je januara ove godine sa kolegama na kardiohirurgiiji počeo bez odobrenja, ali i bez zabrane nadležnih, da obavlja operacije vikendima da bi se smanjile liste čekanja. Kritike na račun toga stizale su od ministarke zdravlja Danice Grujičić, od Radeta Panića iz Sindikata lekara i farmaceuta Srbije i drugih. 

Inače, lekari se često nalaze na izbornim listama, a analitičari napominju da oni imaju posebno poštovanje u društvu. Među lekarima koji su ostvarili uspeh i i doktor Branimir Netorović, a primera radi, nosilac liste na ovim izborima u Novom Sadu je bila doktorka Vesna Turkulov.

"Potrebne jake ličnosti na lokalnom nivou"

Komentarišući situaciju u Nišu, politikolog Dejan Bursać je rekao da taj slučaj pokazuje i da je listama potrebna i jaka ličnost na lokalnom nivou. Osim toga, naveo je i da je važno kako se komunicira u kampanji.

Ističe da vladajuća stranka ima prednosti koje nisu fer, ali da nema druge opcije nego da se na izbore izađe.  

"Sad je pitanje šta vi komunicirate? Da li komunicirate rečenicu da izbori nisu fer, ali da ćete čak i na takvim izborima pobediti, kao u Nišu, ili da nema nikakve nade ali da se ide na izbore?", rekao je Bursać. 

Tanjug/Sava Radovanović

 

Politikolog Boban Stojanović rekao je za Euronews Srbija da je rezultat u Nišu najveće ostvarenje opozicije u prethodnih 12 godina i da misli da opozicija mora da se izbori za većinu, jer je to važna stvar, a Niš je treći po veličini grad u Srbiji. Istakao je da 30 odbornika i dalje nije većina. 

Ipak, kada je reč o postizbornoj kombinatorici, sociolog Vladimir Vuletić je istakao da je sve moguće. Komentarišući rezultate, rekao je da pretpostavlja da je jedan mandat Ruske stranke bliži listi SNS-a. Međutim, kaže da se razmišlja i o periodu nakon četiri godine.  

"Šta će se raditi? Mi ne znamo zapravo kakava je struktura ljudi koji sad su sada na Milićevoj grupi građana. Da li će tamo možda doći do nekih unutrašnjih turbulencija, ako im se ponudi od strane SNS-a da sa njima dele odgovornost. Moguće da će i tamo biti podela oko toga. Neki će biti za, neki će biti protiv. Čuli smo gospodina Milića koji je rekao da ni po koju cenu neće ulaziti u koaliciju, ali nije on jedini. Ostaje da se vidi šta će biti u Nišu. Ne očekujem da će biti nekakvih ponovljenih izbora, bilo bi to zaista gubljenje vremena, jer nema razloga. Matematika je jasna, ali mislim da će biti interesantnih političkih previranja", naveo je Vuletić za Euronews Srbija.  

Šta su najavili akteri izbornog procesa?

Inače, naznake budućih saradnji mogli smo da vidimo i iz obraćanja nakon prvih rezultata izbora u Nišu. Doktor Dragan Milić je rekao da je "Niš slobodan grad".  

"Od večeras nikada više nevidljiva beogradska ruka neće upravljati našim gradom. Nišlije će se pitati šta, gde, kako i ko. Mi smo prevazišli političke razlike, nama je u interesu bio Niš", rekao je Milić novinarima u centru Niša. 

Tanjug/Dimitrije Nikolić

 

Naveo je da je bitka bila potpuno neravnopravna, da je rezultat tesan, ali da veruju u pobedu. Milić je istakao da neće biti nikakve saradnje sa Srpskom naprednom strankom.

Sa druge strane, prvi na listi SNS Dragoslav Pavlović je rekao da je ta lista odnela ubedljivu pobedu i na gradskim i na opštinskim izborima i da sa Ruskom strankom može da formira gradsku vlast.  

Tanjug/Dimitrije Nikolić

 

"Rezultati su takvi da smo od predstavnika opozicije imali tri puta više glasova i dva puta od grupe građana. Zajedno sa Ruskom strankom u Nišu možemo da progasimo pobedu. Ne vidim da postoji neko ko u ovom trenutku može da parira našoj stranci", rekao je Pavlović. 

Komentari (0)

Srbija