Politika

Birači kaznili "Biramo borbu": Kako je front u opoziciji uticao na izlaznost, ali i lošiji rezultat od očekivanog?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/06/2024

-

07:00

Birači kaznili "Biramo borbu": Kako je front u opoziciji uticao na izlaznost, ali i lošiji rezultat od očekivanog?
Dobrica Veselinović - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je u nedelju glasala na lokalnim izborima u 89 gradova i opština, a tri dana od zatvaranja birališta situacija je izvesna u gotovo svim mestima gde se glasalo. Široka koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke ostvarila je pobede u svim najvećim gradovima, a iako se koplja trenutno i dalje lome oko nekoliko beogradskih opština jasno je da opozicija, pre svega ona okupljena na listi "Biram borbu", nije ostvarila rezultat koji je očekivala. 

To je bilo praktično jasno još u izbornoj noći po pristizanju prvih preliminarnih rezultata. Jedan od lidera Zeleno-levog fronta i kandidat za gradonačelnika Dobrica Veselinović izjavio je da će SNS moći sama da formira vlast u Beogradu. Dodao je da u skladu sa novom, kako je rekao, drugačijom političkom kulturom, za rezultate u Beogradu prihvata odgovornost.

"Mislim da je važno reći da ćemo u narednim danima, u okviru koalicije i u okviru moje organizacije Zeleno-levog fronta, razgovarati o daljem angažmanu i onome što nam predstoji. Ova kampanja je bila jako teška. Biće vremena i za analize, i za procene, i za evaluaciju", rekao je Veselinović.

Koaliciju "Biram borbu", podsetimo, čine pomenuti Zeleno-levi front, Ne davimo Beograd, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Ekološki ustanak, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije. Reč je o strankama koje su na izborima održanim 17. decembra prošle godine nastupale u okviru koalicije "Srbija protiv nasilja", a koje su odlučile da izađu na izbore nakon što su odluku o neizlasku donele ostala tri partnera - Stranka slobode i pravde, Srbija centar i Zajedno. Na beogradske izbore nije učestvovala ni koalicija NADA.

Upravo ova odluka, ali i činjenica da su SSP i NADA učestvovali na izborima u nekim gradovima mimo Beograda, unela je konfuziju među birače i doprinela njihovoj nezainteresovanosti, smatraju analitičari. Narativ bojkota prelio se, prema oceni stručnjaka, i na nacionalni nivo, pa tako čak ni ujedinjenje opozicije koja je zajedničkim snagama nastupila u Novom Sadu nije donelo bolji rezultat. Da su birači kaznili i "Biramo borbu" i celokupnu "Srbiju protiv nasilja" rekao je zapravo i poslanik Zeleno-levog fronta u Skupštini Srbije Đorđe Pavićević.

Građani nemotivisani, opozicija platila ceh

Ove lokalne izbore, pre svega, obeležila je niža izlaznost birača u odnosu na decembar, pa je razlika u nekim gradovima bila i veća od deset odsto. Marketinški stručjak Nebojša Krstić je rekao je za Euronews Srbija da je izlaznost bila očekivano manja i za to je naveo nekoliko razloga. Prvo je to što je jedan deo opozicije bojkotovao izbore. Drugi razlog je, kaže Krstić, to što je sve vreme kampanje trajao sukob unutar opozicije koji je zbunio mnoge njihove glasače. Takođe ističe da su lokalni izbori sami po sebi manje atraktivni nego parlamentarni i predsednički, jer ovi drugi imaju burniju kampanju i više elemenata. Krstić dodaje i da smo nedavno imali izbore u decembru i da su građani malo umorni od kamapanja.  

Tanjug/Sava Radovanović

 

Kako je za Euronews Srbija rekao izvršni direktor agencije Faktor plus Predrag Lacmanović, front među opozicionim strankama gde su jedne bile za bojkot izbora, prelio se i na nacionalni nivo, a opozicija je tu platila ceh.

Da otvoreni front zaista postoji praktično je potvrdio jedan od lidera Zeleno-levog fronta Radomir Lazović. On je u izbornoj noći rekao da je koalicija "Biramo borbu" vodila tokom kampanje bitku protiv dva protivnika.

"Protiv nas su kampanju vodila dva protivnka – SNS, od kojih smo navikli, i dojučerašnje koalicione kolege. Klipovi koju su nam gurani u točkove bili su bolni, teški, ali i tužni", rekao je Lazović.

Jedinstvo nije bilo od koristi opoziciji u Novom Sadu

Ipak, ni zajednički nastup opozicije na izborima nije bio garancija uspeha u ovom slučaju, što je pokazao i primer Novog Sada. Politikolog Dejan Bursać je rekao da ako se porede rezultati koje su opozicione liste osvojile na izborima na teritoriji tog grada u decembru, vidi se da je to više nego duplo lošiji rezultat. Kako kaže, sigurno da je na to svašta uticalo, a da je jedan od izroka i prelivanje bojkot narativa, ne samo iz Beograda, nego i činjenica da se već od 18. decembra ujutru nakon izbora komuniciralo da su ti izbori bili neregularni. 

Ističe da je razlika između SNS-a i opozicije u decembru bila nekih 10.000 glasova i da opozicija nije mapirala gde se ta razlika može suzbiti, u kojim ciljnim grupama i na kojim temama.  

"Oni su vodili jednu vrlo mlaku kampanju koja je vrlo stidljivo komunicirala s građanima. Slogan i ime su bili zbunjujući, nije istaknut kandidat", rekao je i napomenuo da i aktuelni gradonačelnik Novog Sada još uvek nije neka naročito snažna politička ličnost i da ni to opozicija nije iskoristila. 

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Kaže da su sve to bili preduslovi da se krene sa kampanjom koja će biti mnogo žustrija i fokusiranija, i koja će pokazati građanima jednu vrstu samopouzdanja da može da se pobedi u Novom Sadu.  

"Vi konstantno komunicirate da su izbori jedna neregularna stvar, jedna stvar gde se glas građana ne poštuje i slično. Da, slažemo se, tako je. Da, slažemo se, vladajuća stranka ima prednosti koje nisu fer, ali vi nemate druge nego da izlazite na takve izbore. Sada samo je pitanje šta komunicirate. Da li komunicirate građanima rečenicu da izbori nisu fer, ali čak i na takvim izborima mi ćemo pobediti, što je opozicija u Nišu recimo radila, ili komunicirate rečenicu izbori nisu fer, nema nikakve nade, ali eto idemo na izbore. Pa ko želi nemotivisan onda da izađe. Ja mislim da to između ostalog objašnjava rezultat opozicije i u Beogradu i u Novom Sadu", rekao je Bursać.

Građani žele nova lica?

Da birači jesu umorni od konstantnih previranja u opozicionim redovima, koja na gotovo svake izbore ode u nekom drugačijem sastavu možda najbolje govori primer Niša. Drugi najbolji rezultat u ovom gradu ostvarila je Grupa građana "Dr Dragan Milić".

Euronews TV

"Opozicija mora da pokaže da ima ljude, kapacitete, autentičnost. Šta vam znači ovo i sa najvećim rezultatom u Nišu, šta je osnovno? Polovina od toga ili više od polovine toga je dobila grupa građana doktora Milića. Znači ni tamo ono što je bila Srbija protiv nasilja nije pokazala neke rezultate. Oni moraju ozbiljno da sednu, sad govorim o Srbiji protiv nasilja, zato što su jedno vreme pokazivali da iz razlike može da se bude zajedno. Da se vidi šta je to", rekao je za Euronews Srbija profesor Fakulteta političkih nauka u penziji Zoran Stojiljković.

Birači su zbog toga novo lice "nagradili" i u Beogradu. Pokret Kreni-promeni i kandidat za gradonačelnika Savo Manojlović biće druga najveća grupacija u gradskom parlamentu sa osvojenim 21 mandatom.

"To je odličan start. To je odličan rezultat u Beogradu. To je jedna smišljena strategija, jasna pozicija okrenuta ka nekom cilju. Ali to je postiglo veliki, održivi rezultat samo u Beogradu, a pojavilo se samo na četiri mesta", rekao je Stojiljković.

Govoreći o rezultatu Kreni-promeni, izvršni direktor agencije Faktor plus Predrag Lacmanović  ističe da je Savo Manojlović ostvario dobar rezultat.

"Iskoristio je momentum. Da li bi izašao na izbore da nije bilo bojkota, ne znam, ali u svakom slučaju to mu je odgovaralo i iskoristio je taj trenutak da verovatno one koji bi glasali možda i za Stranku slobode i pravde, i za Miloša Jovanovića i tako dalje, jednostavno je privukao i deo tih birača i ostvario dobar rezultat", rekao je Lacmanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija