Politika

Kosovske vlasti zabranile ulazak patrijarhu Porfiriju na KiM: Ne daju mi da u uđem u Pećku patrijaršiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/05/2024

-

15:27

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Kosovske vlasti na prelazu Merdare danas nisu dozvolile patrijarhu sprskom Porfiriju i sedmorici arhijereja SPC da uđe na teritoriju KiM, kako bi prisustvovali u utorak svečanom početku rada redovnog godišnjeg zasedanja Sabora u Pećkoj patrijaršiji. 

Zbog toga Sabor SPC neće, kao što je bilo planirano, početi sa radom sutra u Pećkoj patrijaršiji, već će se arhijereji okupiti u Beogradu, u Hramu Svetog Save na Vračaru, gde će u devet sati početi liturgija.

Sva vrata ovog sveta su otvorena za mene kao što su i naša vrata otvorena za sve, samo su vrata moga doma, Pećke Patrijaršije, zatvorena i ne daju mi da u njega uđem, rekao je patrijarh srpski Porfirije. 

"Kao patrijarh srpski, kao građanin i kao vernik, znam i poručujem da će ta vrata pre ili kasnije otvoriti sam Bog. Oni koji su zatvorili vrata doma molitve čine zlo najpre sebi, a potom i svim ljudima. Oni su zatvorili vrata za svako dobro, blagoslov i sreću", naveo je patrijarh Porfirije.

On se zapitao šta li se tek dešava sa "Srbima koji žive u getima na KiM, kada patrijarhu srpskom ovako uskraćuju slobodu kretanja". 

"Ja im poručujem da izdrže, jer ko izdrži do kraja taj će se spasiti. Ako su zatvorili vrata Pećke patrijaršije za patrijarha srpskog, sigurno je da ne mogu zatvoriti našu ljubav i naše dobre namere. Sigurno je da je za nas, najviše na Kosovu i Metohiji, nebo otvoreno i ono će otvoriti sva vrata koje je zlo zatvorilo", rekao je patrijarh srpski Porfirije.

Reporterka Euronews Srbija iz Gračanice kaže da se ne zna razlog i da nema zvaničnog saopštenja policije i vlade Kosova. 

Prema njenim rečima, ovo je drugi put da se Patrijarhu Porfiriju zabranjuje ulazak na KiM.

SPC: Zabrana posete KiM patrijarhu i episkopima je nerazumna i neprihvatljiva

Nakon odluke kosovskih vlasti da patrijarhu ne dozvole prelazak administrativne granice, oglasila se i Srpska pravoslavna crkva.

"Sa stanovišta ljudskih prava i sloboda bilo kog čoveka, odluka da se poglavaru Srpske pravoslavne crkve i episkopima zabrani dolazak u drevno sedište SPC jeste nerazumna i neprihvatljiva, u isto vreme je tačna slika položaja Srpske crkve i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", kaže se u saopštenju SPC.

Kako je saopšteno, patrijarh apeluje na sve koji imaju uticaj na situaciju na Kosovu i Metohiji da učine ono što do njih stoji da se prestane sa flagrantnim kršenjem ljudskih prava srpskog naroda, pa i prava na slobodu kretanja srpskog patrijarha, episkopa i sveštenstva.

"Patrijarh Porfirije neće ostaviti svoj narod na Kosovu i Metohiji i učiniće sve što je moguće da se s njim sretne i da se s njim zajedno pomoli Bogu što pre bude moguće", istaknuto je u saopštenju SPC.

Zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora počeće sa radom sutra u hramu Svetog Save na Vračaru gde će Sveta arhijerejska liturgija, uz sasluženje svih arhijereja, početi u 9.00 časova.

Srpska lista najoštrije osuđuje sramnu i nerazumnu odluku Aljbina Kurtija

Srpska lista (SL) najoštrije osuđuje sramnu i nerazumnu odluku režima Aljbina Kurtija da zabrani patrijarhu srpskom Porfiriju da dođe u svoj dom, u Pećku Patrijaršiju na Kosovu i Metohiji, kao i sedmorici vladika koji su bili sa njim, a koji je po viševekovnoj tradiciji trebalo da započnu redovni Sabor Srpske pravoslavne crkve u svom sedištu.

Ova odluka je još jedna u nizu sa ciljem progona i zabrane svega srpskog na Kosovu i Metohiji pred očima međunarodne zajednice koja je vrlo agilna i bučna kada treba braniti prava Albanaca, saopštila je Srpska lista. 

"Danas ćute i ne progovaraju na ovo sramno anticivilizacijsko ponašanje Kurtija u 21. veku", kaže se u saopštenju Srpske liste. 

Nakon što su zabranili Srbima na Kosovu i Metohiji lečenje, hranu, sportske i kulturne događaje, štampu, ćirilicu, dinar, sada je na red došla i zabrana da se čuju reči utehe i okrepljenja od patrijarha srpskog Porfirija koji je uvek u svojim besedama pozivao na mir, suživot, toleranciju i međusobno poštovanje, dodaje se u saopštenju. 

"Postavlja se pitanje šta je sledeće što će Kurti uraditi protiv srpskog naroda pred očima zemalja Kvinte, Evropske unije, Euleksa, Unmika i Kfora, koji će prećutati i dozvoliti da se Srbi i dalje maltretiraju i ponižavaju", navodi Srpska lista.

Eparhija raško-prizrenska: Duboko smo razočarani zbog zabrane ulaska patrijarhu

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da je sa svojim sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom sa dubokim razočarenjem primila današnju odluku privremenih prištinskih vlasti.

"Nažalost, ovo nije prvi put da se zabranjuje ulazak našem Patrijarhu i poseta Pećkoj Patrijaršiji, drevnom istorijskom sedištu naše Crkve i 800 godina starom domu srpskih pravoslavnih arhiepiskopa i patrijaraha. Patrijarha Porfirija i naše arhijereje verni narod je očekivao sa radošću. Vernici su početak Sv. Arhijerejskog sabora u Pećkoj Patrijaršiji videli kao snažnu podršku Crkve u našim nastojanjima da istrajemo na ovim prostorima u teškim vremenima", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu eparhije Raško-prizrenske.

U saopštenju se dodaje da su verska prava i slobode koje su potrebne srpskom narodu i Crkvi na KiM univerzalna prava koja se podrazumevaju u svakom društvu koje želi da počiva na vladavini prava.

"Onemogućavanje slobode na verska okupljanja, odsustvo slobode kretanja verskih velikodostojnika i prava na njihov pastoralni rad dodatno pokazuju alarmantno tešku situaciju u kojoj živi naš narod sa svojom Crkvom na ovom prostoru", dodaje se.

Eparhija raško-prizrenska naglašava da je glavni cilj Srpske pravoslavne crkve dobrobit svojih vernika i normalan suživot sa svim ljudima dobre volje na ovim prostorima.

"Tu poruku je Patrijarh srpski G. Porfirije redovno ponavljao kada bi god boravio na KiM ili govorio o njemu, naglašavajući uvek da svi ljudi treba da žive u miru i međusobnom poštovanju", istakli su iz eparhije.

Komentari (0)

Srbija