Politika

Vučević prvi zvanični susret na novoj funkciji obavio sa Patrijarhom Porfirijem

Komentari

Autor: Tanjug

04/05/2024

-

15:10

Vučević prvi zvanični susret na novoj funkciji obavio sa Patrijarhom Porfirijem
Vučević prvi zvanični susret na novoj funkciji obavio sa Patrijarhom Porfirijem - Copyright Tanjug/ Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Vlade Miloš Vučević izjavio je da mu je drago što je svoj prvi zvanični sastanak na novoj funkciji obavio sa Njegovom Svetosti, Patrijarhom srpskim gospodinom Porfirijem i to uoči najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa.

"Nakon sadržajnog razgovora, zatražio sam od Njegove Svetosti (Patrijarha Porfirija) blagoslov za obavljanje jedne od najodgovornijih funkcija u državi. Patrijarh Porfirije mi je, uz očinski blagoslov, darovao ikonu Svetog Save, oca srpske duhovnosti, prvog i najvećeg srpskog prosvetitelja, osnivača naše Crkve, simbola sabornosti Crkve, države i naroda; uz poruku da koračamo njegovim stazama i da gradimo nasušno i svima potrebno jedinstvo", napisao je Vučević na svojoj Instagram stranici.

On je ocenio da je Srpska pravoslavna crkva jedna od najvažnijih institucija srpskog naroda i da je očuvala nacionalnu svest tokom viševekovnog ropstva, da mu je u velikoj meri gradila identitet, ostajala i u onim krajevima gde prerogativa državne vlasti nije bilo i očuvala narod i s njim zajedno stradala.

Tanjug/ Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

"Imajući u vidu sve teškoće i iskušenja koja donosi aktuelni istorijski trenutak, smatram da bi bilo odgovorno unapređivati saradnju Crkve i države, zasnovanu na našem istorijskom iskustvu i na modelu kooperativne odvojenosti", istakao je Vučević.

Đurđev: Poruka premijera jasna - saradnja države i crkve biće temelj nacionalne politike 

"Činjenica da je novoizabrani premijer Srbije Miloš Vučević imao prvi zvanični sastanak sa Njegovom Svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Porfirijem, i to uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, nedvosmislena je poruka da će država i crkva u buduće ne samo nastaviti da sarađuju, već i da će ta saradnja, kako dolikuje teškim i izazovnim vremenima pred nama, biti podignuta na još viši nivo", izjavio je predsednik Srpske lige ističući da je partija kojoj pripada oduvek baštinila ideju sprege države i crkve zarad ostvarivanja nacionalnih interesa i dobrobiti svih građana Srbije.

Đurđev je napomenuo da je veoma važna činjenica da je premijer Vučević ponosni vernik Srpske pravoslavne crkve i čovek vaspitan kako u hrišćanskom, tako i u srpskom nacionalnom duhu.

"Za razliku od lažne opozicije koja bi pitanje odnosa države Srbije i Srpske pravoslavne crkve rešila na način da bi nametnula crkvi poreze, a verovatno i radila na njenom uništenju po uzoru na komuniste kao svoje ideološke pretke, Vučević u našoj crkvi vidi instituciju zahvaljujući kojoj je naš narod u vekovima ropstva opstao, a potom i obnovio svoju državnost. Zato je sasvim prirodno i logično što je patrijarh Porfirije upravo Vučeviću darovao ikonu Svetog Save, a ne nekome iz levo-liberalne opozicije koja se neretko ponosi karikaturama u kojima se naša sveta crkva ismeva", objasnio je Đurđev. 

Predsednik Srpske lige ukazao je na presudnu ulogu koju će država Srbija i Srpska pravoslavna crkva imati u odbrani srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i u Republici Srpskoj. 

U saopštenju SPC navodi se da je patrijarh srpski Porfirije primio danas u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu novoizabranog predsednika Vlade Republike Srbije Miloša Vučevića i blagoslovio je rad novog srpskog premijera na dobro svih građana.

Darujući mu ikonu prvog srpskog arhiepiskopa, duhovni vođa pravoslavnih Srba je poručio da je Sveti Sava oličenje samopregornog rada na narodnom jedinstvu, koje nam je danas, uz poštovanje i uvažavanje svih legitimnih razlika, veoma potrebno.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija