Politika

Ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom donosi revoluciju za 10.412 naših proizvoda

Komentari

Autor: Tanjug

11/05/2024

-

14:50

Ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom donosi revoluciju za 10.412 naših proizvoda
Ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom donosi revoluciju za 10.412 naših proizvoda - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović naglasio je danas da će Ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom, koji stupa na snagu 1. jula, doneti veliku dobrobit Srbiji i srpskim proizvođačima i naglasio da će, između ostalog, zahvaljujući tome 10.412 domaćih proizvoda biti oslobođeno od carine.

"Uspeli smo da izborimo najbolje uslove u Evropi za naše građane i za naše kompanije. I ja sam ponosan na to, rekao je Momirović novinarima na aerodromu "Nikola Tesla" gde je ispratio drugi avion humanitarne pomoći namenjene ugroženom stanovništvu u Pojasu Gaze.

Precizirao je da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja ima sporazum o slobodnoj trgovini.

"Za naše kompanije i privredu otvorili smo vrata najvećeg tržišta na svetu. Više od 10.400 proizvoda će biti oslobođneo na tom tržištu, i to je po mom mišljenju mala revolucija - velika šansa za sve kompanije", kazao je Momirović.

Šansa će se razvijati u narednim godinama, rekao je ministar i naglasio da je Ugovor konkretna mera koja će doprineti ostvarivanju ciljeva iz Programa "Skok u budućnost".

Podsetio je da je samo u prošloj godini izvoz smrznute maline imao rast na tom tržištu od 350 odsto.

Tanjug/Sava Radovanović

 

 "Od 1. jula, kada ugovor stupi na snagu, carina za smrznutu malinu više neće postojati. To su velike stvari, veliki revolucionarni koraci", ocenio je ministar i podsetio da će taj ugovor i svi postignuti sporazumi imati efekte u narednim godinama što je veoma dobra stvar.

Momirović je to izjavio odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše posetu kineskog predsednika Si Đinpinga Beogadu i benefite koje se mogu očekivati u ekonomskom pogledu. 

Prema njegovim rečima, Srbija i Kina potpisale su sporazume kojima se gradi zajednička budućnost naše dve države.

Naglasio je da očekuje da će sve to generisati veoma mnogo investicija. 

"Očekujem da će to biti konkretna mera koja će doprineti osnovnom cilju naše politike 'Skok u budućnost', da prosečna plata bude 1.400 evra, da prosečna penzija bude 650 evra", naveo je i podsetio da smo prešli veliki put prethodnih godina. 

"Praktično smo izgradili infrastrukturu sa našim kineskim prijateljima i zajenički podigli ključne industrijske kapacitete", rekao je Momirovich i dodao da tu pre svega misli na rudarski basen Bor i na železaru Smederevo. 

To su, kako je precizirao, kompanije koje danas izvoze milijarde evra. 

"To su kompanije koje su investirale u Srbiju više od milijardu i 400 miliona evra", rekao je on i naglasio da moramo da napravimo novi iskorak, da uđemo u investicije koje podrazumevaju nove tehnologije, avangardne industrije, veštačku inteligenciju, leteće automobile, .... 

Prema njegovim rečima, sve ovo je još jedna nova velika stranica u našim odnosima.

Ocenio je da nije mala stvar kada predsednik najveće države na svetu, kada najmoćniji čovek na planeti odabere da baš Srbija bude zemlja koju će posetiti, da mu baš Aleksandar Vučić kao predsednik Republike bude domaćin. 

Tanjug/Marko Đoković

 

Dodao je da to pokazuje i kakva je danas reputacija Srbije.

"Pre samo nekoliko nedelja predsednik Vučić bio je u poseti predsedniku (Emanuelu) Makronu u Parizu kada je dočekan sa ništa manjim počastima nego što je predsednik Si dočekan pre nekoliko dana", kazao je Momirović i naglasio da Srbija na taj način gradi odnose sa svim zemljama, kako u Evropi, tako širom sveta. 

"Ne odričemo se tradicionalnih prijatelja, sve to radimo u interesu našeg naroda", naveo je on i izrazio uverenje da će privreda naći put koji je vlada utabala.

Izrazio je očekivanje da će ljudi istražiti i otkriti to tržište, da će podići investicije, da će plasirati sve više proizvoda na tom tržištu.

Na pitanje kako će neke zemlje gledati na posetu kaže da je predsednik Kine posetio i Francusku i da mu se ne čini da neko preti sankcijama predsedniku Makronu.

"Svi danas rade sa Kinom. Kina je najmoćnija trgovinska sila. Da se ne lažemo, mi imamo trgovinsku razmenu sa Kinom u iznosu većem od šest miliona dolara. Kina je drugi najvažniji ekonomski partner Srbije. Ali ekonomska razmena Nemačke i Kine je mnogo veća", naveo je on i dodao da Srbija tom saradnjom obezbeđuje samo bolje preduslove za našu privredu i građane. 

Svi žele da imaju što dublje ekonomske i političke odnose Kinom, pre svega zbog svojih građana, kazao je Momirović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija