Politika

Prva evropska turneja posle pandemije: Izbor zemalja nije slučajan - da li se Si u Peking vraća zadovoljan?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/05/2024

-

21:19

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Kine Si Đinping na prvoj evropskoj turneji posle pandemije kovida 19 posetio je Pariz, Beograd i Budimpeštu. Izbor zemalja nije slučajan, a Si se vraća u Peking prilično zadovoljan. U Parizu je potvrđeno da je Evropska unija prioritet kineske spoljne politike, dok je u Beogradu i Budimpešti potpisano pregršt sporazuma, kojima se bilateralni odnosi podižu na viši nivo.  

Posetom Jelisejskoj palati, Si je obeležio 60 godina diplomatskih veza između Kine i Francuske. Tada je Šarl de Gol postao prvi zapadni lider koji je uspostavio odnose sa Pekingom i zalagao se za neutralnost Evrope. Kako to više nije u modi, Si je želeo da osigura da Evropska unija neće pomagati Tajvanu u slučaju kineskog napada. 

"Današnji svet je ušao u nov period turbulencija i promena. Kao dve važne sile u svetu, Kina i Evropa bi trebalo da se pridržavaju svog partnerskog pozicioniranja, dijaloga i saradnje, da produbljuju stratešku komunikaciju, unapređuju međusobno strateško poverenje, promovišu stabilan i zdrav razvoj odnosa Kine i Evrope", rekao je Si u Parizu.

Pošto je Evropska unija najveći trgovinski partner Kini, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Leyen upozorila je Peking da ne subvencioniše u tolikoj meri proizvodnju kineskih električnih automobila, jer onda evropske kompanije nemaju fer i konkurentne uslove. Podsetila je i na istrage koje se već vode kad je reč o trgovini i tarifama. 

"Odnosi Evropske unije i Kine su složeni odnosi. Mi tome pristupamo otvorenih očiju, konstruktivno i odgovorno, jer je Kina koja igra pošteno, dobra za sve nas. Evropa neće ustuknuti od donošenja teških odluka neophodnih da zaštiti svoje tržište", rekla je Fon der Lajen.

Među te izazove spada pre svega Ukrajina i očekivanja Evrope da Kina odigra važnu ulogu u deeskalaciji i ne šalje oružje Rusiji, na što je lider Kineske komunističke partije odgovorio da su kineske isporuke normalna trgovina. 

U Beograd je Si stigao na dan kada je pre 25 godina bombardovana kineska ambasada. Dočekan je uz najviše državne počasti, ali i hiljade okupljenih građana. Prve poruke bile su da svaka zemlja sama rešava svoje unutrašnje pitenje. 

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

"Oni su naš iskreni prijatelj i kao što mi imamo jasne i jednostavne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta i zato uvek i na svakom mestu kažemo da, Tajvan je Kina, da to piše u povelji Ujedinjenih nacija, tako i oni podržavaju teritorijalni integritet Srbije bez ikakve rezerve. I tako su uvek sa nama u svim najtežim trenucima", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Predsednici Srbije i Kine potpisali su zajedničku izjavu o podizanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva na najviši nivo saradnje dve zemlje, čime je Srbija postala prva evropska država koja sa Kinom ima takav sporazum. Si Đinping kaže da će se izgradnja zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri odvijati kroz šest koraka.

"Sporazum o Slobodnoj trgovini će stupiti na snagu 1. jula. Drugo, Kina podržava Srbiju u njenom organizovanju EXPO 2027. godine. Pod tri, Kina će da uvozi kvalitetnije specijalne poljoprivredne proizvode iz Srbije. Četvrto, Kina će podržati 50 mladih naučnika iz Srbije da učestvuju u naučno-istraživačkoj razmeni u Kini, ali će i pozvati 300 mladih Srba da studiraju u Kini. I pod šest, pozdravljamo otvaranje direktnog leta od Beograda do Šangaja i podstičemo aviokompanije da otvore direktne letove od Beograda do Guangžoua", rekao je Si. 

Budimpešta kao poslednja stanica izabrana je pošto je Mađarska prva zemlja Evropske unije koja je uzela učešće u inicijativi Pojas i put. Tokom posete mađarsko-kineski odnosi podignuti su na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva. Premijer Mađarske podržao je kineski mirovni plan za Ukrajinu. 

"Evropa je danas na strani rata. Jedini izuzetak je Mađarska koja poziva na hitan prekid vatre i mirovne pregovore i podržava sve međunarodne napore ka miru, uključujući kinesku mirovnu inicijativu koju je predstavio predsednik Si Đinping", rekao je mađarski premijer Viktor Orban. 

Sija je na evropskoj turneji pratila suprugu što u diplomatskom svetu predstavlja posebnu čast za zemlju domaćina. 

Dok se sastanci u Parizu tumače željom Pekinga da se Evropska unija oslobodi okova Vašingtona, Beograd i Budimpešta smatraju se jednim od glavnih oslonaca za prodor Kine u Evropu.

Nije slučajan ni odabir zemalja, a ni datuma

Govoreći o Sijevoj "evropskoj turneji", Zorana Baković, dopisnica slovenačkog "Dela" za Daleki istok za Euronews Srbija kaže da je kineski predsednik odabrao Francusku kao trenutnog lidera Evropske unije.

Euronews TV

"Ne slučajno, to je između ostalog ili možda čak i prvenstveno zbog toga što je upravo predsednik Emanuel Makron bio protiv otvaranja kancelarije NATO u Tokiju i Kina je vrlo zahvalna za to, te je tako odlučio da ovaj put unutar ovog užeg jezera Evropske unije poseti samo Francusku", rekla je ona.

Kako je dodala, Kina u ovom trenutku za razliku od pređašnjih godina nudi ono što Evropi u njenoj zelenoj tranziciji najviše treba, a to su pre svega električna vozila, automobili, solarni paneli i sva druga tehnologija koja ima veze sa tom zelenom tranzicijom.

"Međutim, po takvim cenama evropske kompanije ne mogu da konkurišu. Proračunato je u Evropskoj uniji da bi zaštitili automobilsku industriju samih evropskih zemalja, kineskim automobilima bi morali da nametnu carine od 50 odsto, što je onda naravno veliko pitanje da li Evropska unija više ostaje na slobodnom tržištu. I u toj dilemi šta napraviti, da li pustiti Kinu da nam da ono što nam trenutno najviše treba, a onda ugroziti svoju industriju ili podići zidove između Kine i sebe, se više komeša Evropska unija nego Kina", rekla je ona.

Turneja je nastavljena u Beogradu, a na pitanje da li je potpisana izjava o saradnji nekompatibilna sa putem ka Evropskoj uniji, Baković kaže da ne mora da bude nekompatibilno i ističe da se Srbija još 2009. pojavila kao strateški partner.

"To strateško partnerstvo je 2016. podignuto na nivo sveobuhvantnog strateškog partnerstva, a sada je ovom zajednicom za zajedničku budućnost to dovedeno na najviše nivo. Srbija je postala jedna od vrlo važnih stanica i stubova kineske inicijative Pojasa i put. Projekat je vrlo uznemiren ratom u Ukrajini i krizom u Gazi. i Kina pokušava da sada sa južne strane, dakle preko Luke Pireja, koju ima većinski u svom vlasništu, preko Srbije, a onda preko Mađarske, ponovo nekako dođe do Evrope i evropskog tržišta. Ova zajednica za zajedničku budućnost sa Srbijom ima jednu specifičnost, a to je da obuhvata i koncept globalne sigurnosti. To je ono što Kina zapravo želi da poruči Evropskoj uniji, ali isto tako i SAD. Nije slučajno daa je dodošao baš na dan 25. godišnjice bombardovanja Kineske ambasade", rekla je ona.

Poseta Si Đinpinga Budimpešti skrajnuta u mađarskim medijima

Mađarska i Srbija grade najmoderniji, najveći, najbezbedniji i najbrži granični prelaz u Evropi, izjavio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto. On je naveo da svi znaju koliko je Horgoš-2 prometan i poručuje da slike dugih kolona nećemo gledati u budućnosti. 

Sijarto je najavio da će srpski i kineski partneri razmotriti kako da u što kraćem roku izgrade naftovod između Mađarske i Srbije sa ciljem da se pojača sigurnost snabdevanja energentima dve zemlje i celog regiona. Takođe, kazao je da je poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Budimpešti od istorijskog značaja. 

Euronews

Što se tiče projekta pruge Beograd-Budimpešta on se uglavnom smatra tekućim i više mu se ne pridaje tolika pažnja kao nekim novim, kaže novinar Euronewsa iz Budimpešte Adam Mađar. 

Mađar ističe da se ljudi više zainteresovani za projekte koji su već isplanirani i dogovoreni sa kineskim partnerima i koje je već predstavio Peter Sijarto.

"To su dve pruge, jedna će biti kargo pruga koja će omogućiti za teretne vozove, da ne prolaze kroz glavni grad Budimpešte, već da imaju zaobilaznicu, a drugo je brza pruga između centra grada i aerodroma Budimpešte. Naravno, ima nekih vesti o ovim potencijalnim projektima o novom naftovodu, ali nema nekih dodatnih navoda o tome. Samo je rečeno da je to najavljeno, rečeno da će to možda biti urođeno u budućnosti, ali nije bilo nekih posebnih reakcija", kaže novinar Euronewsa.

Što se tiče pomenutog modernog graničnog prelaza za sada se ne zna kada će biti završen ali ima nekih spekulacija da bi mogao da bude izgrađen na Kelebiji, kaže Mađar.

Celu emisiju Euronews Svet možete pogledati u videu ispod:

Euronews

Komentari (0)

Srbija