Biznis vesti

Rezultati posete kineskog predsednika i "ekonomska računica": Najvažniji sporazum uskoro stupa na snagu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/05/2024

-

14:36

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Kine Si Đinping, nastavio je evropsku turneju posetom Mađarskoj gde će se sastati sa premijerom Viktorom Orbanom, te kako je najavljeno finalizovati više sporazuma o investicijama i jačanju ekonomske saradnje sa Mađarskom. Si Đinping sinoć je završio dvodnevnu posetu Srbiju, tokom koje potpisana zajednička izjava o produbljivanju i podizanju sveuobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine, te još 28 sporazuma.  Takođe je istaknut i značaj Sporazuma o slobodnoj trgovini koji stupa na snagu 1. jula.

Na zajedničkoj konferenciji za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kineskog predsednika, Si Đinping je rekao da je još 2016. godine osetio toplu dobrodošlicu, a više puta je ukazao da Srbija i Kina imaju čelično prijateljstvo. Naveo je i da Kina podržava Srbiju u očuvanju teritorijalnig integriteta i suvereniteta. S druge strane, Vučić je zahvalio Siju što je Kina uvek bila uz Srbiju kada god joj je bilo teško, te istakao i da će Kina, kako mu je preneo predsednik Si, učestvovati na međunarodnoj izložbi Ekspo 2027.

Si je poslednji put bio u Srbiji 2016, što je bila prva poseta predsednika Kine Srbiji nakon 32 godine i tom prilikom je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu. Vučić se sa Sijem sastao u oktobru prošle godine u Pekingu, tokom trećeg foruma "Pojas i put", kada je potpisano 18 sporazuma, uključujući i Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine, koji bi uskoro trebalo da stupi na snagu.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Predsednik Srbije je juče na zajedničkoj konferenciji rekao i da je izvoz iz Srbije u Kinu uvećan za 140 puta u prethodnih 10 godina. U tom kontekstu, samo dan nakon posete kineskog predsednika, u Srbiji se analiziraju efekti i rezultati Sijeve posete i kakve sve koristi možemo da imamo od najmnogoljudnije zemlje na svetu.

Agronekonomista Milan Prostran, gostujući na Euronews Srbija rekao je da Sporazum o slobodnoj trgovini treba da pruži šansu privrednicima, ali da je on "dvosmerna ulica". Na pitanje da li Srbija ima dovoljno proizvodnih kapaciteta u poljoprivredi da uđe na kinesko tržište, kaže:

"Da je Srbija na proizvodnom nivou iz devedesetih godina prošlog veka mi bismo imali značajne viškove. I mogli bismo da budemo mnogo ozbiljniji sagovornik kada su u pitanju ti aranžmani. Samo da se da se razumemo, sporazum o Slobodnoj trgovini je dvosmerna ulica. Ona nije jednosmerna. Videćemo ko će se bolje snaći u toj ulici".

Stefan Vladisavljev iz Fondacije BFPE za odgovorno društvo rekao je sinoć za Euronews Srbija da je iznenađujuće što je Srbija potpisala sporazum sa Kinom zbog procesa evropskih integracija jer kako kaže, nemamo naznaku da li će ovo biti propraćeno negodovanjem partnera iz Evropske Unije.

"Mi nemamo jasnu naznaku da li će ovo biti propraćeno izvesnim negodovanjem naših partnera iz EU i na koji način će biti tumačeno u tom kontekstu. Ali svakako jeste prilika da je Srbija spremna da podigne odnos sa Kinom na intezivniji vid saradnje i da će ovo biti platforma kojom će politički i ekonomski odnosi dobiti jedan novi okvir za dalji razvoj", rekao je Vladisavljev.

Ima li Srbija dovoljnu količinu proizvoda za Kinu?

Katarina Zakić, naučna saradnica Instituta za međunarodnu politiku i privredu navela je da je jedan od razloga za potpisivanje sporazuma mogućnost da se obezbedi prolaz srpskih proizvoda na kinesko tržište, ali da se postavlja pitanje da li mi imamo tu količinu proizvoda.

"Kada vi potpišete sporazume o trgovini vi time definitivno rešavate i problem investicija bez obzira da li su to inveticje koje dolaze iz Kine u Srbiju, pa se planira izvoz ka EU ili na neki način motivišete evropske privrednike koji zbog geopolitičkih prilika bi želeli da nastave saradnju sa Kinom ali zbog trenutnih geopolitičkih okolnosti to u domaćim zemljama nisu u mogućnosti pa je Srbija zgodno mesto gde bi mogli na neki način izmestiti proizvodnju ili napraviti poslovnicu, potpuno svejedno", rekla je ona gostujući sinoć na Euronews Srbija, komentarišući posetu kineskog predsednika.

Đurđev: Srpsko-kineski odnosi sa partnerstva dignuti na nivo zajedničke budućnosti 

"Srbija je prva evropska zemlja koja je saradnju sa Kinom podigla sa partnerskog na nivo zajedničke budućnosti. Govorimo o saradnji sa najmnogoljudnijoj i uskoro ekonomski najsnažnijoj zemlji sveta, zemlji koja ulaže i gradi na svim kontinentima, na svim meridijanima. Svedočimo istorijskim danima koji će zauvek promeniti našu budućnost, ali na način da će Srbija biti deo nove budućnosti pune potencijala i razvoja. Lični pečat predsednika Srbije Aleksandra Vučića u svemu tome je presudan, te dovoljan da bude decenijama, a verovatno o vekovima unapred pamćen", izjavio je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev. 

Privatna arhiva

 

On je istakao da je Srbija među svega tri evropske zemlje koje je kineski predsednik Si Đinping posetio nakon nekoliko godina pauze od poseta na Starom kontinentu. 

"Možemo samo da zamislimo koliki će to imati geopolitički i geoekonomski odjek na planetarnom nivou, koliko će to podići ugled i rejting naše zemlje. Privilegovani smo da sa jednom takvom civilizacijom čije se trajanje meri milenijumima", napomenuo je Đurđev i istakao da je dvadesetak potpisanih sporazuma i memoranduma između Srbije i Kine u različitim oblastima samo početak pune promene Sporazuma o slobodnoj trgovini koji su te dve zemlje potpisale krajem prošle godine. 

Osvrnuvši se na jučerašnje razgovore dve delegacije i dva predsednika, Prostran je rekao da je veoma značajno što su pomenuta dva proizvoda iz sektora voćarstva - borovnice i suve šljive.

"Govorilo se i o mogućnostima, potrebi i želji da se trguje na sektoru mesa. Tu sam dakle sa najvećom rezervom, imajući u vidu da je naše stočarstvo došlo do neke crvene linije... Kada smo trgovali mesom devedesetih godina, pre svega sa Evropskom unijom i sa Amerikom, mi smo tada imali dva miliona goveda i blizu čak pet miliona svinja. Kada su ti sporazumi zbog sankcija 1992. godine prestali, broj grla je počeo naglo da pada. Po popisu iz 2023. godine mi imamo samo 720.000 grla goveda", rekao je Prostran te dodao da Srbija prvo mora da obnovi stočarsku proizvodnju. 

Kako dodaje, u trgovini moraju da se zadovolje "4K" - kvalitet, kontinuitet, količinu i konkurentnost.

"Mi za sada možemo da obezbedimo kvalitet kada govorimo o junećem ili svinjskom mesu. Imamo dovoljno stočne hrane, imamo vredne poljoprivredne koji znaju taj posao da rade, to nije problem, ali mi ne možemo, očigledno, da obezbedimo količinu i ne možemo taj kontinuitet. Dakle, suština je obnove, moramo investirati u stočarsku proizvodnju da bi mogli biti sutra ozbiljni partneri i prema kineskom tržištu... Bez investiranja u stočarsku proizvodnju, biljnu i prehrambenu industriju, mi ne možemo biti neki respektabilan partner, pre svega, prema tom tržištu", objasnio je sagovornik Euronews Srbija. 

Ono gde Srbija ima viškova i što može da izvozi, kaže Prostran, su kukuruz i pšenica. 

Osvrnuvši se na to što je kineski predsednik juče rekao da će Kina da uvozi više kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda iz Srbije, Prostran je rekao da će se oni voditi stogim fitosanitarnim i veterinarsko-sanitarnim kriterijumima.

"Oni znaju šta je kvalitet u svetu. Znači, od pre svega kvaliteta onoga što karakteriše neki proizvod do pakovanja i distribucije. I vi ako hoćete da budete ozbiljan partner sa tako velikom silom morate prvo da obnovite svoju proizvodnju, pre svega da bi zadovoljali ona dva kriterijuma. A to je kriterijum kontinuiteta, da imate stalno robe u prometu, da trgujete, a drugi je kvalitet. Da li ćemo mi uspeti? To pre svega zavisi od toga koliko će ta razumevanja naići i od vlade, koja mora da dobro sedne, da razmisli kako strateško taj ceo projekat realizovati", naveo je Prostran.

Minić: Srbija Kinu vidi pre svega kao veliku ekonomsku korist

Da uslovi pod kojima dolaze Kinezi nisu nešto s čime bismo mogli biti previše zadovoljni, smatra predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić. Na pitanje kako Brisel gleda na ono što je juče objavljeno, a to je podizanje saradnje Srbije i Kine na novi, najviši nivo odnosa, Minić odgovara:

"Mogli bi se reći da je Kina vrlo prisutna ne samo u Srbiji, nego i u EU - u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Grčkoj imamo vrlo prisutne kineske investicije, kineski kapital... Kritike čujemo jer se tome daje sve više i politička dimenzija. Zato što se ti odnosi instrumentalizuju i sa strane Srbije, i sa strane Kine, sve više, i kao politički, koji bi mogli da imaju uticaja i na geopolitičke odnose, jer Srbija Kinu vidi pre svega kao veliku ekonomsku korist za Srbiju, što je činjenica", kaže i dodaje:

"Istovremeno to da ćemo mi upasti u dužničko ropstvo, da ti uslovi pod kojima dolaze Kinezi nisu nešto s čime bismo mogli biti previše zadovoljni. Tu ima i ekoloških, i standarda u domenu zaštite prava radne snage, u domenu kako se ti dilovi prave, država sa državom, tu nema transparentnog procesa. Taj proces se vrlo malo može kontrolisati. Ništa ne znamo i tu može biti svakakvih neprihvatljivih stvari sa stanovništa evropskih standarda, jer oni kad ulaze u EU ipak moraju da poštuju sve te standarde".

Euronews TV

Podsetimo, kineski predsednik prethodna dva dana boravio je u Srbji prvi put posle pet godina. Posetu Evropi započeo je 5. maja dolaskom u Pariz u kojem se sastao sa francuskim predsednikom Emanuelnom Makronom, a iz Beograda sinoć je otputovao na poslednju stanicu u okviru evropske turneje - Mađarsku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis