Politika

Srbija je prva evropska zemlja koja je saradnju s Kinom digla na ovaj nivo: Euronews centar o poseti Si Đinpinga

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/05/2024

-

22:10

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Posete kineskog predsednika Si Đinpinga Parizu, Beogradu i Budimpešti pokazatelj su na koga Kina može ozbiljno da računa u Evropi, ocenili su gosti emisije Euronews Centar.

Kako se Srbija našla kao međustanica između Francuske i Mađarske na evropskoj turneji Si Đinpinga govorili su Stefan Vladisavljev iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost i Katarina Zakić, naučna saradnica Instituta za međunarodnu politiku i privredu, koja je načelnica Centra za studije "Pojasa i puta". 

"Prva poseta nakon pet godina Evropi, prva poseta nakon pandemije COVID-19, u prethodnih pet godina, dakle u pauzi između dve posete, je postalo očigledno na koga Kina u Evropi može da računa kao pouzdane partnere i partnere sa kojima ima dobru komunikaciju i dobre kanale komunikacije, koji nakon zajedničkih poseta šalju pozitivne poruke o onome šta se dešavalo kako na bilateralnim, tako i na multilateralnim sastancima", rekao je Vladisavljev. 

Prema njegovim rečima, nije iznenađenje što je izbor pao na Francusku, Mađarsku i Srbiju.

"Makron je imao izjave koje su pozivale na stratešku autonomiju i negde na distanciranje od onoga ne u potpunosti, ali delimično od onoga što su transatlantske politike. Mađarska, koja je država članica Evropske unije, vodi specifičnu politiku unutar same EU. Dosta gleda na istok i samim tim, pored velike tradicije saradnje sa Narodnom republikom Kinom i u ovom savremenom kontekstu ostvaruje dobre odnose. I Srbija, koja nije članica Evropske unije, jeste kandidat za članstvo i država sa i zvančno najvišim nivoom diplomatskih odnosa sa Narodnom republikom Kinom", objasnio je Vladisavljev. 

Kaže da je iznenađan potpisivanjem sporazuma o izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri. Brine ga kako će to uticati na zapadne partnere i njihova reakcija, jer nije siguran da je ovo u potpunosti u skladu sa onim što vide kao polje delovanja jedne države i kandidata za članstvo u EU.

"Iznenđen sam ne toliko zbog toga što Srbija nema takvu vrstu odnosa sa Narodnom republikom Kinom, nego što treba tumačiti u širem kontekstu Srbije, njenog delovanja na polju međunarodnih odnosa, pre svega procesa evropskih integracija. Mi nemamo jasnu naznaku da li će ovo biti praćeno izvesnim negodovanjem naših partnera iz Evropske unije i na koji način će ovo biti tumačeno u tom kontekstu, ali svakako jeste prilika da vidimo da Srbija je spremna da podigne nivo odnosa sa Kinom na još jedan intenzivniji vid saradnje i da će ovo biti zapravo jedna platforma putem kojom će i politički, ali i ekonomski odnos svakako dobiti jedan novi okvir za dalji razvoj", rekao je Vladisavljev. 

Euronews Centar

 

Srbija je postala prva evropska zemlja koja je postigla ovakav vid saradnje sa Kinom. Na pitanje otkud mi u toj grupi zemalja, Vladisaljev kaže da se odgovor nalazi u autorskom tekstu kineskog predsednika, koji je objavljen u listu "Politika" a tiče se pravičnijeg i pravednog društva.

Dve strane će zagovarati fer pristup i pravdu i zajednički će se suprostaviti hegemonizmu i politici moći, reči su Si Đinpinga koje je Vučić danas citirao.

"Srbija je evropska država, ali Srbija je pokazala jednu posvećenost saradnje i partnerstvu sa Kinom i usaglašenost po važnim političkim pitanjima. Srbija takođe ima dominantan narativ unutar same države o neophodnosti pravičnijeg sistema globalnog upravljanja. Mi to jesmo imali prilike da čujemo u izjavama zvaničnika Republike Srbije. Mnogi su to tumačili kao dodatni megafon za ono što jeste ideologija i negde princip vođenja komunističke partije Kine, ali ako uzmete u razmatranje šta je mišljenje javnog mijenja u Republici Srbiji i odnos Srbije prema Zapadu, takav narativ i takav diskurs uopšte nije iznenađujući i sasvim se dobro uklapa u ono što jeste negde ideja i Kine na globalnom delovanju", rekao je Vladisaljev.

Glavne strane ekonomske saradnje

Što se tiče ekonomske saradnje, glavni akcenat stavljen je na sporazum o slobodnoj trgovini, ocenila je Katarina Zakić.

"Koliko sam videla u prenosu najviše se tome na neki način pridala pažnja, s obzirom da su se finalizirali ti završni koraci koji su neophodni da bi se pojedine vrste srpskih proizvoda mogle izvesti na kinesko tržište. U pitanju su uglavnom bili fitosanitarni uslovi koji su vezani za izvoz određenog vrsta mesa ili voća i povrća koji se moraju ispuniti. Kina u tom smislu ima vrlo striktne propise od kojih ne odustaje i to je legitimna stvar", rekla je Zakić. 

Dodaje da ju je obradovala najava novog oblika saradnje, odnosno većeg stipendiranja studenata koji će sada moći da odu u Kinu da se usavršavaju. U pitanju je 50-oro naučnika koji će da nastave usavršavanje i rad u Kini i 300 studenata.

"To nije mala brojka, to je fantastična brojka, s obzirom da smo do sada, čini mi se, tu imali malo više ad-hoc saradnju.  Mi smo do sada imali raznorazne oblike saradnje sa Evropskom unijom u ovom domenu. Kako u pitanju, kada je razmena profesora, tako i studenta. Posebno kroz te čuvene Erasmus, odnosno Tempus projekte. I to je bila sjajna stvar kako za srpske studente, tako i za profesore koji su mogli, upravo nakon 90-ih godina, da odu negde u inostranstvo i da se dalje usavršavaju. Ali nismo to do sada u ovolikoj meri imali sa Kinom i to je stvarno jedna vrlo pozitivna vest koja je indirektno ekonomska. Zato što očekujemo da ćemo imati stručnjake u različitim oblastima koji će se onda ili vratiti ovde pa biti most ka Kini ili biti u Kini pa biti most sa Srbijom".

Euronews Centar

 

Prema njenim rečima, teško je poslovati i raditi na stranom tržištu bez poznavanje kulture domaćina i to je jedna od stvari na kojoj moramo da radimo.

"Bez dubljega razumevanja i kineske filozofije i kineskog načina razmišljanja i rada nećete prepoznati znakove pored puta, nećete znati kako da se ponašate u određenim situacijama- šta su pozitivni, a šta negativni oblici ponašanja. Ono što je meni negde ostalo kao iskustvo dugogodišnjeg rada sa Kinom jeste da želimo da sve bude brže, da idemo možda i nekim prečicama, a to sa narodom Kine tako ne funkcioniše. Morate postupno, polako, kroz dugi proces pregovaranja i sticanja međusobnog poverenja, tek kada se uspostavi poverenje vi možete biti sigurni da će onda to stvarno biti saradnja na dugi niz godina, mogu slobodno da kažem decenija".

Celu emisiju pogledajte u videu na početku teksta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija