Politika

Anketa Euronews Srbija: Šta kažu građani Srbije o poseti kineskog predsednika?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/05/2024

-

10:34

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas kineskog predsednika Si Đinpinga ispred Palate "Srbija" oko koje su se okupili i mnogobrojni građani. Kako kažu za Euronews Srbija, poseta kineskog lidera mnogo znači našoj zemlji.

Jedan od okupljenih rekao je da poseta kineskog predsednika Sija Đinpinga znači mnogo za celu Srbiju jer Kinezi mnogo ulažu u našu privredu. 

"Veliki državnik dolazi u našu zemlju, a mi smo ipak mali u odnosu na Kinu. Što se tiče i privrede, i zapošljavanja, i svega, ipak je Kina gigant u svetu", rekao je.

Na pitanje reportera Euronews Srbija kakve koristi građani mogu da očekuju od posete kineskog predsednika, jedan od okupljenih građana kaže da su one velike.

"Kina je mnogo učinila za ovaj narod... Uvek smo imali korist. Od njih i od Rusa uvek smo imali korist", kaže.

Veliki broj okupljenih građana nosili su obeležja Srpske napredne stranke, kao zastave Srbije i Kine. Većina njih je rekla da je ispred Palate "Srbija" došla dobrovoljno, javlja reporter Euronews Srbija.

Inače, kao i sve slične posete u prethodnih 20 godina Srbiji, koje prate visoke mere bezbednosti, hiljade policajaca angažovane su da poseta kineskog predsednika Sija Đinpinga protekne u najboljem redu.

I ova poseta kineskog predsednika ne razlikuje se mnogo od nekadašnjih poseta Vladimira Putina, Dmitrija Medvedeva, nekadašnjeg podpredsednika SAD-a Džozefa Bajdena, sada aktuelnog predsednika ili predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Primetni su ne samo danas, tokom dana, nego i tokom prethodnih dana, policajci na ulicama, uniformama, policijski automobili i povremene obustave saobraćaja. Na temu bezbednosti tokom ove posete govorio je nešto ranije ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić koji je rekao da je za dvodnevnu posetu kineskog predsednika angažovano 6.694 policijskih službenika. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija