Politika

Saradnja sa Kinom ne isključuje Evropu: Emisija "Direktno sa Minjom Miletić" o poseti Si Đinpinga

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/05/2024

-

22:08

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić kaže za Euronews da je Srbija posvećena evrointegracijama, ali i da se Evropa sama, kao i naša zemlja, oslanja na ekonomsku saradnju s Kinom. 

On je u emsisiji "Direktno sa Minjom Miletić" ocenio da je poslednja poseta kineskog predsednika istorijska, s obzirom na prelomni trenutak u globalnim dešavanjima. Srbija će, kaže Đurić, nastaviti sama da definiše svoje nacionalne interese.  

"I verujte da ćemo imati veće poštovanje, čak i kod onih koji su ponekada neopravdano kritični prema toj politici, a sami sarađuju ekonomski s Kinom više nego mi. Više će nas poštovati zbog toga i pre će i oni da nam ponude neke povoljnije uslove, i ekonomske i političke i druge i da se takmiče za svoj položaj ovde. To je moguće i biće moguće dok god mi budemo vodili politiku sa kičmom. I ja sad želim ovde da najavim i da podvučem da će Srbija nastaviti da vodi jednu slobodarsku, samostalnu politiku, inspirisanu idejom da se Srbija ubrzano modernizuje, da se transformiše u jedno razvijeno, moderno, demokratsko, evropsko društvo, ali na nacionalno odgovoran način", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, Srbiji bi dobro došla Evropa, ali bi i Evropi dobro došla Srbija, zato što imamo šta da ponudimo i kao društvo i kao narod, istorijski i kulturno i na svaki drugi način.  

Đurić je rekao da se strateško opredeljenje Srbije ne dovodi u pitanje, jer i sama Evropa izuzetno blisko sarađuje sa Kinom. Ocenio je da ova poseta stavlja Srbiju na mapu globalnih geopolitičkih dešavanja, podiže joj profil i ima fenomenalne rezultate.

"Ova poseta ima i strateške rezultate koji znače da će Srbija biti i od strane zemalja u regionu posmatrana i kroz prizmu rezultata drugih ove posete. Ima i ekonomske rezultate. Mogu da kažem da je ono što je predsednik Si Điping rekao i na konferenciji za štampu i iza zatvorenih vrata još snažnije podvučeno. Kina će u ekonomskom smislu nastaviti da podržava razvoj Srbije i to konkretnim projektima od istraživanja mogućnosti za različite fabrike, pominjena je i fabrika lokomotiva", rekao je Đurić.

Euronews Srbija

 

Na pitanje kako je Srbija, zemlja sa manje od sedam miliona stanovnika, postala jedna od tri destinacije kada je reč o poseti kineskog predsednika, Đurić je izdvojio dva elementa.

"Jedan je politika koju Srbija vodi. Srbija vodi samostalnu spoljnu politiku i to je prepoznato od strane kineskog rukovodstva. Srbija je jedan sopstveni mali centar odlučivanja o geopolitičkim pitanjima u ovom delu Evrope. A zatim, tu je i nešto što je ne manje značajno, a to je lični odnos koji je predsednik Vučić izgradio sa predsednikom Ši Đipingom, koji je bio očigledan bukvalno od prvog momenta dolaska kineskog predsednika. I na sastancima podjednako mogle su da se čuju reči izuzetnog uvažavanja i poštovanja na ličnom nivou, upravo uz opis da je politika koju predsednik Vučić vodi jedna istrajna, odlučna i samostalna politika". 

Profesorka Fakulteta političkih nauka i rukovodilac i osnivač Centra za studije Azije Dalekog Istoka Dragana Mitrović rekla je da su Srbija i Mađarska izabrane jer se u tim zemljama najbolje vide rezultati sprovođenja politike i saradnje u okviru inicijative Pojas i put.

"U pitanju su uspešni, već izvedeni projekti, rezultati koji su i te kako uticali na promenu života, kvaliteta i ekonomija tih dveju zemalja, zato što su sarađivali sa Kinom. Uspešni ishodi su ono što je on želao da pokaže i taj odabir to pokazuje, kao i namera Kine da ostane u centralno-istočnoj Evropi, da ne odstupa, da ne diže ruke od čitavog Evropskog kontinenta, pa ni od Brisela, odnosno Evropske unije, bez obzira na trenutnu zategnutost u odnosima", rekla je Mitrović.

Euronews Srbija

 

Kaže da je kineski predsednik, pre svega u Srbiji, ali i u Mađarskoj, dočekan kao prijatelj, uz izraze iskrenog, potpuno autentičnog, iskrenog prijateljstva prema njemu lično, kineskom narodu i poštovanje prema kineskoj državi. 

"Za Srbiju je to izuzetno važno, jer, kako smo svi konstatovali, mi smo mala zemlja, bez obzira što zauzimamo centralno mesto u ovom delu sveta i to potvrđuje ova poseta, da nas i Kina tako vidi i nesumljivo da je to za nas jako mnogo značajno i u ovim trenucima kada trpimo strahovite pritiske i kada smo u poziciji da se u velikoj meri oslanjamo na pomoć moćnih, daleko moćnih prijatelja. To je na neki način i priznanje našoj politici i simbolično dokazivanje da će nas Kina podržavati u takvom daljem pozicioniranju. To je od velikog značaja za nas, kao i, naravno, obavezivanje da će nastaviti sa nama plodnu ekonomsku saradnju", dodala je Mitrović. 

Euronews Srbija

 

Nekadašnja koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Nataša Dragojlović smatra da saradnja sa Kinom ne isključuje kandidaturu i stremljenje Srbije ka EU.

"Ovo je spoljna politika kontinuiteta još od 2009. godine, koja počiva na četiri stuba srpske spoljne politike, koje čini i Kina, pored Rusije, USA i EU, gde se opet bilateralni odnosi sa bilo kojom velikom silom, pa i supersilom kakva je Kina, prosto u svojoj prirodi i suštini bitno razlikuju od odnosa koje mi kao država kandidat za punopravno članstvo imamo sa EU. I mislim da to ničim, ni od ovih poruka, ni ti potpisanim sporazumima, onako na prvi pogled, nije dovedeno u pitanje", rekla je Dragojlović. 

Simbolika dolaska na 25. godina od bombardovanje kineske ambasade u Beogradu

Dolazak kineskog predsednika na 25. godišnjicu NATO bombardovanje kineske ambasade gde je život izgubilo troje novinara, ima simbolično značenje.

"Poruka je da to nije zaboravljeno, da te žrtve, kako Kinezi kažu, dugu krvi nije zaboravljena i neće biti zaboravljena. Kina dugo pamti. To se desilo u jednom od stravičnih dana NATO agresije na našu zemlju. Samim tim mi nismo sami koji imamo sećanje na tu strašnu agresiju, na monstruozne zločine. Tog dana je bombardovan Niš kasetnim bombama, stambeno naselje", rekla je Mitrović.

Nakon toga odnosi SAD i Kine više nisu bili isti, iako je došlo do otopljavanja na relaciji Peking-Vašington, dodala je Mitrović. 

"Kina je tokom agresije na Jugoslaviju, uostalom kao i čitav svet, uvidela kako je Zapad bezočan, koliko bez problema krše međunarodno pravo, koliko ne poštuju nikakvo, ni humanitarno, ni civilno, ni bilo kakvo pravo. I to je nešto što je promenilo ne samo kinesku vojnu doktrinu, način ratovanja, planiranja ratova, nego i odnos Kine prema Zapadu. Stvoreno je to suštinski duboko nepoverenje, koje se nikada više ni na koji način ne može oporaviti", ocenila je Mitrović. 

Đurić se nadovezao na ovu temu, uz konstataciju da je Si Đinping na konferenciji za medije javno podvukao da Narodna Republika Kina nikada više neće dozvoliti da se ponovi ono što se dogodilo u prijateljskoj Srbiji 1999. godine.

"I to nije prvi put da neki kineski zvaničnik izgovara tako nešto. Ja sam to čuo i ranije na zatvorenim sastancima. Čuo sam nekoliko puta, na primer, kineske ambasadore da izgovaraju takvu rečenicu. Ali činjenica da je ovako nešto snažno i odlučno došlo iz usta najvišeg rukovodioca i partije i države, i armije, to znači da je to postao sastavni deo doktrine kineskog nastupa prema ovom delu Evrope i sveta i nešto što je standardna tačka u obrazloženju politike za kineske zvaničnike. I to je snažna poruka", rekao je Đurić. 

Komentari (0)

Srbija