Društvo

Miholjsko leto ne posustaje: Anticiklon nam donosi sunčan vikend i temperaturu do 25 stepeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/10/2024

-

08:31

Miholjsko leto ne posustaje: Anticiklon nam donosi sunčan vikend i temperaturu do 25 stepeni
Sunčan dan u Beogradu - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Poslednji vikend u oktobru donosi nam dosta sunčanih sati i blaži porast temperature.

Veći deo Evrope i dalje se nalazi pod uticajem polja visokog vazdušnog pritiska što nam donosi stabilno vreme, dosta sunca, ali i priliv toplog vazduha sa Mediterana, javlja meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Anticiklon sprečava prodor kišonosnih oblaka, a jugoistočno strujanje donosi nam temperaturu i do 25 stepeni.

U subotu i nedelju vreme će uglavnom biti sunčano, sa ponekim prolaznim oblakom dok će temperatura biti daleko iznad proseka, kako u jutarnjim satima, tako i tokom dana.

Minimalna temperatura će se kretati od četiri do 10 stepeni u subotu, dok će u nedelju ponegde biti i do 13. podeljka.

Magla se očekuje samo u planinskim predelima, a zbog porasta temperature tokom dana brzo će se razići. Maksimalna temperatura će za vikend u većini mesta biti od 20 do čak 25 stepeni.

Južni i jugoistočni vetar duvaće u košavskom području umerenim i povremeno pojačanim intenzitetom, dok u ostatku Srbije ostaje mirno i prijatno toplo. Zbog dosta sunčanih perioda činiće se i da je malo toplije od izmerenih vrednosti.

Početkom naredne nedelje vetar menja svoj pravac, a temperatura će u Timočkoj krajini na kratko dostizati čak 27 stepeni. Prognostički modeli od utorka najavljuju nešto više oblaka, što će spustiti temperatura za nekoliko stepeni, međutim živa u termometru i dalje ostaje oko 20. podeljka što je i dalje znatno iznad proseka za kraj oktobra.

Ovaj vikend prelazimo na zimsko računanje vremena. U noći između subote i nedelje, tačno u 03:00 časovnike pomeramo unazad za jedan sat. Tako ćemo u nedelju imati sat vremena više sna, ali će dani biti kraći, a pa će od nedelje umesto u 17:30 sunce zalaziti već u 16:30.

 

Komentari (0)

Srbija