Društvo

Održana konstitutivna sednica Senata Univerziteta u Beogradu, rektor Đokić: "Prioritet materijalni položaj Univerziteta"

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2024

-

22:38

Održana konstitutivna sednica Senata Univerziteta u Beogradu, rektor Đokić: "Prioritet materijalni položaj Univerziteta"
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić rekao je danas, nakon prve konstitutivne sednice Senata Univerziteta u Beogradu, da i u ovom sazivu prioritet ostaje materijalni položaj Univerziteta, kao i da očekuje intenziviranje aktivnosti u okviru radne grupe.

Đokić je podsetio da je jedini pomak do sada pokrivanje pojedinih stalnih troškova članica univerziteta u prvoj polovini ove godine, sa očekivanjem da se to ponovi još jednom u toku ove školske godine i da država tako ispuni obećano.

Dodao je da insistiraju da se cena rada, koja je u visokom obrazovanju niža nego u osnovnom i srednjem, izjednači. Na konstitutivnoj sednici Senata utvrđen je Predlog odluke o dopuni Statuta Univerziteta i doneta odluka o razrešenju i imenovanju članova univerzitetske komisije za upis.

Doneta je odluka o utvrđivanju broja kandidata kojima može biti dodeljeno zvanje profesor emeritus u školskoj 2024/2025. godini, odluka o imenovanju predsednika, zamenika predsednika i tri člana Etičkog odbora, kao i o imenovanju članova Odbora za finansije.

Za gostujućeg profesora Univerziteta u Beogradu jednoglasno je izabran Jan Švarcbauer.

Takođe, doneta je odluka o osnivanju novog savetodavnog tela, odnosno odbora za veštačku inteligenciju, koje će ustanoviti i smer novih tendencija i upotrebe veštačke inteligencije u nastavi uz multidisciplinarni pristup.

Senat je najviši stručni organ Univerziteta koji ima 62 člana i čine ga rektori, četiri prorektora iz reda redovnih profesora, 31 dekan fakulteta, 11 direktora instituta, direktor Univerzitetske biblioteke, četiri predsednika veća grupacija i 10 studenata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija