Društvo

Nisu svi za "beli štrajk": Sindikalna borba prosvetara na dva koloseka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/10/2024

-

14:25

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

I ovu jesen obeležila je sindikalna borba prosvetnih radnika, nezadovoljni svojim materijalnim položajem, ali i koliko su zaštićeni i bezbedni na radnom mestu. Četiri reprezentativna sindikata su ujedinjeni i nezadovoljstvo iskazuju jednodnevnim obustavama rada i protestima. Sa druge strane Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije odlučio se za "beli štrajk" i od 13. oktobra, kako su najavili, njihovi članovi upisaće svim učenicima petice, bez obzira na znanje.

Odlučili su se za taj vid sindikalne borbe jer su, kako navode, ocene najčešći uzrok pritiska i fizičkog nasilja na njih. Zahtevi "belog štrajka" su da se odgovarajućim izmenama zakona  i pratećih propisa unapredi bezbednost u školama tako što će se nastavnicima garantovati efikasnija pravna zaštita od napada. Četiri reprezentativna sindikata u prosveti odbila su da pristupe ovom vidu sindikalne borbe je kako navode "to je sramote za struku".

Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije kaže za Euronews Srbija da "beli štrajk" nije nepoznanica za njih i da se sindikati za taj vid borbe odlučuju kada sindikat nema snagu da svoje članove aktivira. 

"Prethodnih godina bilo je predloga da se ne izdaju svedočanstva đacima, da se ne zaključuju ocene. Ovaj vid 'belog štrajka' je isto kao kada biste otišli kod lekara i on vam kaže da je u 'belom štrajku' i da svima piše iste recepte i daje iste dijagnoze", rekla je Ilić za Euronews Srbija.

Fonet/Marko Dragoslavić

 

Dodaje da taj vid sindikalne borbe ide na štetu đaka i roditelja. Smatra da Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije na taj način želi da skrene pažnju na sebe, ali da su efekti katastrofalni.

"Davati iste ocene đacima to nije dobro za učenike koji su zaslužili petice, ali nije dobro ni za učenike koji imaju niže ocene i treba im dati šansu da te ocene isprave. Dakle, stvara se atmosfera nerada, nehata, a sebi daju na značaju. Sve mi ovo liči na jedan marketinški potez", rekla je ona.

Protest kao vid sindikalne borbe

Predstavnici četiri reprezentativna sindikata obrazovanja održali su juče sastanak i predložili da 1. novembra u Beogradu bude održan veliki protest i tako započne serija štrajkova u novembru.

Taj predlog dali su na odlučivanje organima sva četiri sindikata. Sindikati prosvetara traže hitan nastavak razgovora u vezi sa poštovanjem potpisanog Protokola kojim je dogovoreno da početna plata nastavnika od 1. januara 2025. bude jednaka prosečnoj republičkoj zaradi.

Sindikati traže i otpočinjanje pregovora o ceni rada u 2025. kao i početak pregovora o izmenama i dopunama Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika.

Prethodno su četiri reprezentativna sindikata organizovali jednodnevne obustave nastave i proteste u Beogradu 16. septembra i 2. oktobra. 

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

"To je jedan legitiman način revolta, protesta i štrajka u zakonskim okvirima. "Beli štrajk" nije etički za našu struku, ali jeste etički da izađemo na ulicu. Organizovaćemo opet protest", navela je Ilić.

Dodaje da je cilj sindikata da se realizuje sve što je potpisano Protokolom o poboljšanju materijalnog stanja prosvetnih radnika krajem 2023. godine. Pojašnjava da im je cilj da u 2024. i 2025. godini prosvetni radnici u Srbiji budu u istom statusu kao i prosveti radnici u regionu. 

Za protest kao vid sindikalne borbe zalažu se predstavnici četiri reprezentativna sindikata: Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija